Zwemmerseczeem
Voetschimmel is een schimmelinfectie die meestal tussen de vierde en de vijfde teen begint. Deze schimmelinfectie (‘zwemmerseczeem’) wordt vaak gezien in de huisartsenpraktijk, ook als terugkerende klacht. Voetschimmel kan naast de locatie tussen de tenen ook aan de voetzoolrand voorkomen. Dit wordt echter minder vaak gezien.
Voetschimmel kan verder het eelt van de voeten verdikken. De term zwemmerseczeem is overigens geen juiste term. Het gaat hier namelijk niet om eczeem, maar om een schimmelinfectie. De infectie wordt vaak in het zwembad opgelopen, vandaar deze term.
De oorzaak van voetschimmel is een (besmettelijke) huidschimmel die de bovenste huidlaag weker maakt. Zoals veel schimmels gedijt voetschimmel goed in een vochtige omgeving. Dit verklaart de voorkeurslocatie tussen de tenen. De schimmel komt vooral voor in het zwembad, de gymzaal, kleedkamers en doucheruimtes; plaatsen waar jouw zoon waarschijnlijk regelmatig komt.
Iedere huid komt normaal gesproken vaak in aanraking met schimmels. In principe is dat niet erg want de huid is hiertegen bestand. Als de bovenlaag van de huid van de voet beschadigd is (en daardoor zacht en week wordt) door water of zweet, kunnen de schimmels in de huid dringen en een infectie veroorzaken.
Zoals gezegd komt voetschimmel regelmatig voor. Exacte gegevens zijn niet bekend omdat de meeste mensen er niet mee naar de huisarts gaan. Niet iedereen is even gevoelig voor het krijgen van voetschimmel. Echter, heeft je kind eenmaal voetschimmel gehad dan heeft hij een grotere kans om het nogmaals te krijgen.
De klachten die je kind vaak heeft bij voetschimmel zijn:
- Jeuk
- Pijn
- Rode huid tussen de tenen
- Kloofjes tussen de tenen
- Blaasjes of bultjes op de aangetaste huid
- Schilfertjes en losse velletjes tussen de tenen
- Vochtige plekken op de plaats van de schimmelinfectie
- Onaangename geur
Soms is niet alleen de huid aangetast maar ook de teennagels. Dit noemen we schimmelnagels. Een vervelend bijkomend verschijnsel is dat een schimmelinfectie de huid extra gevoelig maakt voor andere infecties en eczeem.
Maatregelen die je voor jouw kind kan nemen om voetschimmel te voorkomen:
- Was de voeten dagelijks, liefst zonder zeep te gebruiken.
- Maak de huid tussen de tenen goed droog na het douchen, baden of zwemmen.
- Tussen de tenen kan je eventueel talkpoeder gebruiken.
- Schoenen die slecht vocht doorlaten (zoals kunststofschoenen) zorgen voor zweetvoeten en verhogen de kans op voetschimmel. Open schoenen of leren schoenen zijn een betere optie.
- Trek de schoenen binnenshuis zoveel mogelijk uit.
- Katoenen sokken zijn het beste omdat katoen vocht opneemt.
- Doe elke dag schone sokken aan en was sokken op tenminste 60 graden om de schimmels te doden.
- Draag slippers in openbare doucheruimtes.
- Laat sportschoenen na het sporten goed drogen.
Als er al voetschimmel is, is deze te behandelen met verschillende antischimmelcrèmes (zoals miconazolcrème) wat te koop is bij apotheek en drogist. Smeer tenminste twee dagen langer door dan dat er klachten zijn! Naast de crème bestaat er strooipoeder dat je in de schoenen kan strooien. Wissel daarnaast ook dagelijks van schoenen.
Indien de schimmel onvoldoende reageert op tenminste één week dagelijks smeren, dan is het verstandig naar de huisarts te gaan om bijkomende oorzaken zoals eczeem of bacteriële infecties uit te sluiten.