Dit kun je doen als je zwemlessen niet kunt betalen
Het behalen van een zwemdiploma is, in tegenstelling tot veel mensen denken, niet verplicht. Het is echter wel handig dat je kinderen kunnen zwemmen. Maar wat kun je doen als je zwemlessen niet kunt betalen?
Het behalen van een zwemdiploma is helaas niet gemakkelijk. Dan hebben we het niet over de zwemvaardigheden waar een kind over moet beschikken, maar vooral over de kosten voor de nodige zwemlessen. Dit kun je doen als je de zwemlessen van je kind niet kunt betalen.
Wat kosten zwemlessen?
Dat het nemen van zwemlessen niet goedkoop is, kan een behoorlijke shock zijn. Maar hoeveel kost een zwemdiploma nu eigenlijk? Dit verschilt per zwembad. Bij de meeste zwembaden kun je losse lessen boeken, maar vaak ben je duurder uit dan dat je voor een volledig pakket kiest.
Bij de meeste baden kun je namelijk een geheel pakket kopen voor het behalen van je A-diploma. Deze kosten kunnen behoorlijk verschillen. Sommige ouders zijn rond de 500 euro kwijt, terwijl andere zwembaden 1100 euro vragen. De kosten voor het halen van een B-diploma en C-diploma liggen lager (rond de 200 tot 300 euro).
Hoeveel zwemlessen zijn er nodig?
Hoe meer lessen je kind nodig heeft, des te meer jij voor het zwemdiploma betaalt. Gemiddeld hebben kinderen zo’n 48 lesuren nodig voor het behalen van hun eerste diploma. Voor de diploma’s B en C worden gemiddeld zo’n 12 lesuur per diploma gerekend.
In tegenstelling tot veel mensen geloven, is het behalen van een zwemdiploma in Nederland niet verplicht. Toch is het verstandig om je kinderen te leren zwemmen. De meeste kinderen hebben namelijk baat bij het nemen van zwemlessen. Uit de statistieken blijkt dat twee jaar geleden 13 procent van de kinderen van zes tot zestien jaar geen diploma had. Dat klinkt niet veel, maar het is opvallend dat dit aantal verdubbeld is ten opzichte van 2018.
Wat te doen als je geen zwemlessen kunt betalen?
Als je de zwemlessen van je kind niet kunt betalen, kun je contact opnemen met de gemeente. Er zijn namelijk regelingen beschikbaar om de kosten van zwemlessen toch te kunnen dekken. De voorwaarden en beschikbaarheid verschillen per gemeente.
Daarbij kun je een kijkje nemen op samenvoorallekinderen.nl. Deze website is tot stand gekomen met behulp van Stichting Leergeld, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Stichting Jarige Job en Nationaal Fonds Kinderhulp. Ouders kunnen een verzoek indienen om hulp te krijgen voor bijvoorbeeld zaken als een kinderfeestje, zwemlessen of sport- en muzieklessen.
Zwemles wordt duurder, steeds meer kinderen zonder zwemdiploma