Zoon van zwemles halen? ‘Dit is zielig en niet stimulerend’
Een tijdje terug deelden we op de Facebookpagina van J/M Ouders het dilemma van Hanna. Haar dilemma luidde: “Zal ik mijn zoontje van zwemles halen of niet?” Daar kwamen bijna 300 reacties op.
Wij delen een greep uit de reacties.
Zoontje van zwemles halen
Het zoontje (5) van Hanna zit op zwemles. Aan het begin vond hij het erg leuk en hij kon niet wachten op de volgende les. Maar sinds hij een paar badjes verder is, vindt hij het niet meer leuk. “De druk lag heel hoog, het tempo lag heel hoog en een grapje maken was er niet meer bij. Het ging veel te snel voor mijn zoontje en ik zag hem steeds verdrietiger worden. Na meerdere lessen voelde hij zo’n weerstand tegen de zwemlessen, dat we hem krijsend mee moesten nemen. Nu zitten we met een dilemma: halen we hem van zwemles of gaan we het nog een keer proberen?”
Hier lees je het hele verhaal van Hanna.
1. Zielig en niet stimulerend
Astrid – “Vraag in je omgeving waar andere kinderen op zwemles zitten en waar een fijne sfeer is. Of wacht nu even een jaartje. Dit is zielig en niet stimulerend. Succes.”
2. Samen tot een oplossing komen
Sandra – “Jammer dat het kind niet wil. Ik ben zelf zwemjuf en weet dat ieder kind een andere aanpak (nodig) heeft. Dat kinderen angst hebben voor dieper water of bepaalde oefeningen is iets wat moet groeien. Ik dwing de kids nooit. Voor mij is het belangrijkste dat ze met plezier komen. Vinden ze een oefening te zwaar, dan zeg ik altijd dat je dit gewoon mag zeggen en dan kijkt juf of we samen tot een oplossing komen. Kijk het aan met je kind en anders eventueel naar de zwemschool een email sturen.”
3. Probleem met zwemonderwijzer
Iris – “Is er een mogelijkheid dat hij les krijgt van een andere leerkracht? Zo te lezen heeft hij geen probleem met zwemmen, maar alleen met de zwemonderwijzer. Een ander zwembad of in hetzelfde bad een andere leerkracht kan het probleem al oplossen.”
4. Weerstand tegen zwemles
Flor – “Nu helemaal stoppen kan weerstand tegen zwemles opleveren. Maar ik zou hem wel bij deze leraar of zwemschool weghalen. Kijken of er ergens een ander soort zwemles is? Meer spelenderwijs? Of ga wekelijks zelf met hem zwemmen.”
5. Gunstiger voor uiteindelijke vaardigheden
Laura – “5 kan voor sommige kinderen erg jong zijn voor zwemles, er komt wel degelijk wat bij kijken. Daarnaast is er langer over doen vaak gunstiger voor uiteindelijke vaardigheden dan snel even een diploma halen. Maar het allerbelangrijks is: er plezier in hebben en het diploma uiteindelijk wel behalen.”
6. Over half jaar weer proberen
Colet – “Ja hoor, gewoon even stoppen en over een half jaartje weer proberen. Ik heb precies hetzelfde meegemaakt met mijn dochtertje, 6 jaar. Zij heeft nu haar A-diploma gehaald en gaat vrolijk verder voor haar B. Het komt goed! En ga ook lekker vaak vrij-zwemmen, dat maakt ze ook zekerder.”
7. De omstandigheden maken het niet leuk
Janneke – “Ik zou in ieder geval niet op deze voet verder gaan. Ik heb nog nare herinneringen aan mijn zwemles tijd: kotsen, huilen, spanning, niet durven springen, juf die me onder water duwde. Ik heb ook alleen m’n A-diploma omdat mijn moeder het voor mij genoeg vond. Zeker als je kind het wel leuk vónd, dan zijn het de omstandigheden die het nu niet leuk maken. Succes!”
8. Meer persoonlijke aandacht
Manika – “Wij zijn naar een ander zwembad gegaan, met een heel klein groepje en meer persoonlijke aandacht en geduld. En toen vond mijn oudste jaren geleden zwemmen weer leuk en ging hij er niet meer huilend naar toe. Een ander zwembad kan echt wonderen doen.”
Katy’s dochter heeft watervrees: ‘Ze durft bijna het water niet in tijdens zwemles’
Andere titels:
– Zoon van zwemles halen? ‘Een ander zwembad kan echt wonderen doen’
– Zoon van zwemles halen? ‘het is gunstiger voor uiteindelijke vaardigheden’