Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Hobby en sport Gisteren
Leestijd: 4 minuten

Verschillende soorten zwemlessen voor kinderen met de kosten op een rij

Zwemles voor kinderen kost een flinke duit, maar het is natuurlijk wel een investering waar je kind het hele leven wat aan heeft. Bovendien is het wel zo veilig als je kind zichzelf al op jonge leeftijd kan redden in het water. Zwemles en het zwem-ABC is dus essentieel voor je kind. Er bestaan verschillende soorten zwemles voor kinderen en daar horen ook verschillende kosten bij. Dit zetten we allemaal voor je op een rij zodat je zelf een keuze kunt maken voor je kind.

Starten met zwemles

Wanneer je kind tussen de 4,5 en 5,5 jaar oud is, is het klaar om te starten met zwemles. De eisen voor een leeftijd verschillen per zwemschool en je hebt vaak ook te maken met wachtlijsten. Daarom is het slim om rond het vierde jaar uit te zoeken hoe dat zit bij de zwemschool bij jullie in de buurt. De leeftijd van ongeveer 4,5 jaar is er omdat de zwemlessen voor jongere kinderen vaak nog te moeilijk zijn, waardoor het langer duurt. Wel kun je al vroeg met je jonge kind op bijvoorbeeld peuterzwemmen, maar hier leert het nog niet zwemmen voor het ABC-diploma.

Ga voor een erkende zwemlesaanbieder

Belangrijk om te weten bij het uitzoeken van zwemles is dat iedereen zwemlessen mag aanbieden en een zwemdiploma mag uitgeven. Maar alleen zwemdiploma’s uitgegeven door de Nationale Raad Zwemveiligheid zijn erkend. Goed dus om van tevoren te checken of jouw zwembad, zwemvereniging of zwemschool hierbij aangesloten is, voordat je met een ‘onecht’ diploma zit.

Verschillende soorten zwemlessen

Dan zijn er nog verschillende soorten zwemlessen. Gangbaar is om een keer of twee keer zwemles per week af te nemen. Er zijn ook snelcursussen of totale lespakketten per zwemdiploma. Verder kun je kiezen uit een groepsles, een kleine groepsles of een privézwemles. Die keuze maak je zelf, aan de hand van wat past bij je kind en je gezinssituatie. Het aanbod verschilt ook per aanbieder. We zetten ze nog even op een rij:

  • 1x per week zwemles (meestal 45 tot 60 minuten)
  • 2x per week zwemles (meestal 45 tot 60 minuten per les)
  • 1x of 2x per week zwemles in een kleinere groep (ongeveer 8 kinderen)
  • privézwemles (met vaak maximaal zo’n 3 kinderen)
  • totaalpakket per zwemdiploma (een volledig lespakket inclusief afzwemmen)
  • turbozwemmen: vaak garantie dat je kind binnen kortere tijd diploma A haalt, dit is een intensieve cursus

Welke zwemles kies je?

Privézwemles is in principe niet nodig, behalve als je kind meer persoonlijke aandacht nodig heeft om het zwemmen aan te leren. Dit geldt ook voor kleinere groepen zwemles. Een turbocursus kan, maar is intensief. De zwemlessen vallen vaak samen met het naar de basisschool gaan en voor veel kinderen is dat dan ook te veel bij elkaar. Een keer of twee keer per week zwemles is dan ook waar de meeste ouders voor kiezen. Bovendien ben je niet goedkoper uit als je een snelcursus zou doen, want het aantal lessen blijft gemiddeld gelijk. Kinderen doen zo’n 48 klokuren over het halen van het A-diploma. Omgerekend in lessen van drie kwartier zijn dat zo’n 75 lessen.

Kosten voor zwemles

Dan de kosten voor zwemles, daar kunnen we kort over zijn: dat verschilt enorm per aanbieder, maar ook per locatie. We snappen dat je bedragen wilt zien, daarom zochten we gemiddeldes voor je uit. Je kunt ervan uitgaan dat een zwemles van 45 minuten tussen de 10 en 20 euro kost. Laten we uitgaan van 15 euro per les x het gemiddelde van 75 lessen, dan kom je uit op 1125 euro voor het A-diploma. Dat zijn alleen de zwemlessen, vaak komt hier nog inschrijfgeld (zo’n 20 euro) en de kosten voor afzwemmen (zo’n 30 euro) bovenop. Het B-diploma wordt vaak veel sneller behaald.

Veel zwemlesaanbieders bieden een strippenkaart aan. Hierbij betaal je bijvoorbeeld elke maand een bedrag, of een bedrag voor een bepaald aantal lessen. Soms kun je het gehele bedrag in een keer betalen, zoals bij een totaalpakket per zwemdiploma. Zo weet je meteen wat je kwijt bent en kom je niet voor onverwachte kosten te staan. Wat je ook kiest: ga voor wat past bij jouw kind en jouw situatie.

Wat als je zwemles voor je kind niet kan betalen?

Soms is het voor ouders niet haalbaar om zwemlessen te betalen voor hun kind. In dat geval kun je contact opnemen met de gemeente waar je woont. Veel gemeentes hebben regelingen hiervoor, omdat het belangrijk is dat elk kind in Nederland zich kan redden in het water.

Lees hier meer over zwemles voor je kind

Zo lang doet een kind gemiddeld over het halen van zwemdiploma A (en dan ben je er nog niet)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.