Van A tot C: alles wat je moet weten over zwemles
Als kind kreeg je waarschijnlijk elke week een keer schoolzwemmen: met de hele klas in een stoet op weg naar het zwembad, natuurlijk hand in hand met je beste vriendinnetje. Nu bestaat dat echter nauwelijks meer. Als je ervoor wilt zorgen dat je kind zichzelf kan redden in het water (en geloof ons, dat wil je), zul je dus zelf zwemles moeten regelen. Waar moet je dan op letten?
De beste leeftijd voor zwemles
Wanneer je kind een paar maanden is, kun je al beginnen met babyzwemmen. Vindt ‘ie leuk, en het is ook een goede activiteit om samen te doen! Zwemles is echter iets heel anders. Een goede leeftijd om daarmee te beginnen is zes jaar, schreven we al eerder.
De motoriek van een zesjarige is namelijk veel sterker dan die van een vijfjarige, en kinderen van zes hebben al zeker meer aandacht dan kleuters van vier. Daarom halen ze dan ook het snelst hun diploma, vaak al binnen een paar maanden. Het is echter niet erg als je nog langer wacht, als je kind er nog niet klaar voor is. Er zijn overigens ook veel mensen die aanraden om al wel op de leeftijd van vier of vijf jaar te beginnen.
De beste plek voor zwemles
Er zijn allerlei locaties die lessen aanbieden aan kinderen. De Nationale Raad Zwemveiligheid maakt bijvoorbeeld onderscheid tussen zwembaden, zwemscholen en zwemverenigingen. De zwemles is overal net een beetje anders (speels of serieus, bijvoorbeeld), maar de grootste verschillen zitten in de dingen eromheen: de prijs, bijvoorbeeld, en of je als ouder wel of niet mag komen kijken.
Je moet natuurlijk de locatie kiezen waar jij en je kind zich het fijnst bij voelen, maar ook letten op de geldigheid van diploma’s. Aanbieders die een Licentie Nationale Zwemdiploma’s hebben, werken bijvoorbeeld met het Zwem-ABC, een veilige manier van leren zwemmen.
Dat is dan ook de enige methode die wordt erkend door de Nationale Raad Zwemveiligheid, eerdergenoemde stichting die ervoor zorgt dat het niveau van kinderen goed genoeg is als ze hun diploma krijgen. Op haar website vind je een overzicht van erkende locaties.
Het Zwem-ABC
De meeste zwemlesaanbieders (en in ieder geval alle erkende) werken dus met het Zwem-ABC. Je krijgt je A-diploma als je de basis kent, en dan kun je ‘door voor je B’. Sommige kinderen stoppen als ze hun B-diploma hebben, maar als jij als ouder zeker wilt weten dat het goed zit, kunnen ze ook nog lessen volgen voor een C-diploma.
De vereisten zijn uiteraard per diploma verschillend. Voor het A-diploma moet een kind bijvoorbeeld de schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl en rugcrawl kunnen, kunnen watertrappen en op rug en buik kunnen drijven. Ook moet ‘ie dan al ergens doorheen kunnen zwemmen. Aangekomen bij B? Dan moet je kind bijvoorbeeld ook kunnen duiken en langer kunnen zwemmen. Bij C is het allemaal nog net wat geavanceerder.
Voor kinderen met een beperking, voor wie het zelfs na een langere periode van oefenen niet halbaar is om een zwemdiploma te halen, bestaan er ook de Nationale Zwemcertificaten A, B en C. Dat zijn evengoed bewijzen dat er aan een bepaalde mate van veiligheid wordt voldaan. Denk je dat dit de beste optie is voor je kind, neem dan even contact op met een zwemlesaanbieder.
Hoe lang duurt zwemles?
Hoe lang het duurt voor je kind zijn diploma heeft, hangt af van verschillende factoren. De motivatie en het plezier van je kind spelen natuurlijk mee, maar ook zijn motoriek en de kwaliteit van de docent. Over het algemeen heeft een kind zo’n 48 uur les nodig om zwemdiploma A te kunnen halen, 12 extra voor diploma B en nog 12 extra voor diploma C.
Sommige particuliere zwemscholen bieden ook spoedcursussen aan, waarmee je kind in een paar weekenden of zelfs een week of twee al zijn diploma’s haalt. Die zijn een stuk duurder dan gewone zwemlessen, maar in sommige gevallen wel handiger. Kijk wel uit dat je kind het daarna niet even snel weer verleert: blijf oefenen! Dat wordt overigens in elk geval aangeraden, zelfs voor volwassenen. Gelukkig vinden kinderen zwemmen vaak vooral ook heel leuk.
Blijven zwemmen na het C-diploma
Wil je kind na zijn C-diploma méér dan een enkele keer per week met jou recreatief zwemmen? Er zijn nog veel meer soorten zwemles dan alleen de basis voor de diploma’s. Overweeg bijvoorbeeld om je kind op te geven voor reddingszwemmen als ‘ie dat graag wil, of ga voor een watersport als waterpolo of synchroonzwemmen. Waterratjes zullen dat fantastisch vinden!
Meer lezen?