Dopen als geneesmiddel tegen autisme? Zorgboerderij in Wekerom bracht kinderen naar genezingsdiensten
Uit onderzoek van Omroep Gelderland en Omroep Brabant blijkt dat de eigenaresse van zorgboerderij United Souls in Wekerom kinderen heeft meegenomen naar ‘bevrijdings- en genezingsdiensten’. Het gaat om kinderen met een beperking of stoornis zoals onder andere autisme.
Ouders van de kinderen hebben hier een klacht over ingediend bij de brancheorganisatie. De uitslag volgt nog.
Naar bevrijdings- en genezingsdiensten
De eigenaresse van de zorgboerderij ging steeds verder op in haar geloof en betrok de kinderen die de zorgboerderij bezochten hier ook bij. Zo zijn ze vaker zonder toestemming meegenomen naar bevrijdings- en genezingsdiensten en evangelisatiebijeenkomsten.
Elinde (14 jaar) is een van deze kinderen en ging zes jaar lang in het weekend naar de zorgboerderij. Tegen haar werd gezegd dat als ze zich liet dopen, haar autisme genezen zou worden. De kinderen hebben tijdens de kerkdiensten onder andere geestuitdrijvingen gezien en werden hier bang van. “Ik zag mensen op de grond liggen trillen en schreeuwen”, vertelt Senna (11 jaar).
Hard werken en weinig eten
Ook vertellen de kinderen dat ze slecht verzorgd werden; ze moesten hard werken, kregen weinig eten en fysiek werden ze hard aangepakt. “Ik kwam thuis met buikpijn, hoofdpijn en blauwe plekken,” benoemt Elinde. Ook moesten ze ‘demonische’ kindertijdschriften verbranden.
De kinderen mochten niet vertellen wat er zich allemaal afspeelde. Elinde: “De begeleiders zeiden tegen mij dat ik mijn mond dicht moest houden en dat er anders grote gevolgen zouden zijn. Of ze zeiden dat mijn ouders het al wisten.”
De eigenaresse ontkent
De eigenaresse meldt dat de kinderen alleen aanwezig zijn geweest bij kerkdiensten en hebben gezien dat iemand een “fysieke reactie” kreeg tijdens een gebed. Alle andere beschuldigingen ontkent zij. De gemeente heeft inmiddels alle doorverwijzingen naar de zorgboerderij stopgezet.
Een zorgboerderij
In Nederland zijn er meer dan 900 zorgboerderijen. Bij deze agrarische bedrijven kunnen kinderen en/of volwassenen terecht die extra zorg of begeleiding nodig hebben. Voor de bezoekers van de zorgboerderij is er, onder professionele begeleiding, dagbesteding, zo kunnen zij bijvoorbeeld de dieren of tuin verzorgen.
Onder andere mensen met een beperking, psychiatrische- of leerproblemen of een burn-out kunnen werken op een zorgboerderij. Voor iedereen die vastloopt wil een zorgboerderij een veilige plek bieden. Op deze manier kunnen mensen met een afstand van de samenleving toch wat bijdragen en dit heeft vaak een positief effect op hen.
Jacintha’s zoon heeft autisme en een verstandelijke beperking: ‘Ik wil anderen helpen’