‘Mijn zoon (6) is ontzettend bang voor zwemles, en wil er niet meer heen. Wat kan ik doen?’
Als ouder zit je regelmatig met vragen en kwesties rondom het opvoeden van je kinderen. J/M ouders geeft graag antwoord op al deze vragen in de rubriek ‘advies van de redactie.’ Dit keer is het onderwerp: bang zijn voor zwemles.
De vraag
‘Mijn zoontje van zes zit sinds een jaar op zwemles. Hij heeft het nooit echt leuk gevonden, maar de eerste periode van spelen en watervrij worden ging nog wel. De omslag kwam toen hij van het ondiepe deel waar hij kon staan, naar het diepere moest. Dat hij de vloer niet meer kan voelen zorgt voor veel paniek. Ik heb dit al met de zwemschool besproken, en zij hebben begrip voor de situatie, maar zelfs met extra aandacht en drijfmiddelen wil mijn zoontje niet meer in het diepe. Hij begint dan heel hard te huilen en raakt helemaal in paniek. In plaats van dat het beter gaat, wordt het eigenlijk alleen maar erger nu hij inziet dat hij straks zonder drijfmiddelen moet zwemmen om zijn diploma te halen. Inmiddels is het al een enorm drama om hem überhaupt naar zwemles te krijgen, hij wil gewoon niet meer. Ik sta op het punt het op te geven want ik weet me geen raad.’
Advies van de redactie
Goed en veilig leren zwemmen is voor kinderen heel belangrijk. Een zwemdiploma heeft naast het feit dat je dan goed kunt zwemmen, ook sociaal gezien een belang: voor een ouder kind is het fijn om net als iedereen een diploma te hebben. Je geeft aan dat je zoon een angst heeft ontwikkeld en bang is voor zwemles. Je kunt het nu misschien opgeven, maar het is de moeite waard is om te kijken of je het toch kunt laten lukken. Zonder hem te dwingen of de druk op te voeren.
Als je gaat vermijden waar hij bang voor is, kan dat tot gevolg hebben dat dingen waar hij tegenop ziet niet meer zullen gebeuren. Er ontstaat dan ‘vermijdingsangst’. Maar wordt de zwemles alsnog een succeservaring, dan leert je zoon juist dat hij zijn angst kan overwinnen! En dat helpt bij een volgende ervaring.
‘Mijn zoon van 4 is nog niet zindelijk, mag de basisschool mijn kind weigeren?’
Bang voor zwemles
Een paar tips:
- Zorg dat je de angst die hij nu heeft, erkent en niet bagatelliseert. Toon er begrip voor en probeer hem niet te overtuigen van het feit dat het allemaal zo eng niet is.
- Blijf in de eerste plaats veel oefenen en zwemmen samen. Plezier in het water zorgt ervoor dat de angst afneemt. Haal de druk van het diploma moeten halen eraf. Het is allemaal niet makkelijk verlopen met zwemles. Geduld is hier gepast en werkt het beste. Als hij voelt dat jullie geen haast hebben en vooral dat jullie er vertrouwen in hebben dat het hem uiteindelijk gaat lukken, werkt dat het beste.
- Bespreek eens op een rustig moment met je zoon hoe hij het uiteindelijk het liefste zou willen. Waarschijnlijk zou hij wel heel graag dat diploma willen hebben, net als de anderen. En goed willen kunnen zwemmen!
- Bedenk samen de voordelen van het diploma hebben. Waarom zou dat toch wel heel fijn zijn?
- Wat is er al gelukt met leren zwemmen? Wat heeft hij al onder de knie?
- Ga op zoek naar succesjes. Zo kun je ook momenten bespreken die hij ook spannend vond. Hoe is het hem gelukt dat toch te doen? Bijvoorbeeld de eerste schooldag of een eerste keer uit logeren.
- Hoe kan de zwemles gaan lukken? Wat heeft hij daarvoor nodig? Wat helpt hem zodat het naar zwemles gaan zal lukken? Kinderen hebben vaak zelf heel goede ideeën. Je kunt met hem meedenken.
Bijvoorbeeld:
– We oefenen samen lekker door en gaan vaak zwemmen.
– Als mama erbij is.
– Als het een lieve rustige zwemjuf is.
– We doen het een paar maanden niet en dan pakken we het op.
– We kijken naar een privéleraar. - Je kunt ook samen bespreken wat hij denkt als hij aan zwemles denkt. Probeer samen om daar andere dingen voor te bedenken die hem meer helpen.
- Je kunt ook samen afspreken hoe jullie het gaan vieren als het hem lukt om weer naar zwemles te gaan. Stel het diploma niet als doel, maar het volgen van de zwemles.
Lukt het nu echt niet? Neem er dan de tijd voor en probeer het over een paar maanden weer.
‘Mijn kind is enorm bang om te gaan slapen, wat kan ik doen?’