Voorkom strijd: 5 tips voor de zomervakantie als gescheiden gezin
Een scheiding op zichzelf is al moeilijk genoeg, laat staan alles wat daar omheen nog bij komt kijken. Welke dagen zijn de kinderen bij wie? En hoe doen we dat met vakanties? De zomervakantie kan daarom een lastige periode zijn voor een gescheiden gezin, omdat de situatie dan even anders is. Hoe zorg je ervoor dat er geen strijd komt in deze weken die juist voor de kinderen ontspannend moeten zijn?
Want het enige wat je wilt, is dat de kinderen een fijne vakantie hebben, toch?
Juridische strijd
In sommige gescheiden gezinnen is het co-ouderschap vanaf het begin al zonder strijd geregeld en gunnen de ouders elkaar ook de tijd met hun kinderen. In andere gescheiden gezinnen is het co-ouderschap helaas wel op een vervelende manier verlopen en is het misschien wel tot een juridische strijd gekomen. Met de zomervakantie kan het voor deze gezinnen lastig zijn om samen afspraken te maken.
Dat blijkt ook uit het aantal geschillen dat de afgelopen maanden liep of nog steeds loopt bij Juridisch dienstverlener DAS. “We zien dat veel vaders en moeders niet weten dat toestemming van de andere ouder met gezag nodig is om zorgeloos met je kind op vakantie te gaan”, vertelt Lennard van Kesteren, advocaat familierecht en mediator bij DAS aan het AD.
In conflict zijn
Dit zorgt bij sommige gescheiden gezinnen voor strijd: de ouders komen er samen niet uit, waardoor ze aankloppen bij de rechter. En dat is niet bevordelijk voor de fijne en ontspannen sfeer die een zomervakantie met zich mee zou moeten brengen. “Het is onwijs verdrietig voor een kind als ouders met elkaar in conflict zijn over iets wat juist vreugde en liefde moet geven”, aldus Wendy van Vliet, accountmanager bij het Kenniscentrum Kind en Scheiding.
Het is daarom belangrijk dat gescheiden ouders zich hiervan bewust zijn en in hun ouderschapsplan ook afspraken maken over vakanties. Zo voorkom je dat de vakantieperiode strijd met zich meebrengt en het voor de kinderen allesbehalve ontspannen en plezierig verloopt. Want hoewel het natuurlijk ook belangrijk is dat allebei de ouders een fijne vakantie hebben, staat het welzijn van de kinderen voorop.
Tips voor een fijne zomervakantie als gescheiden gezin
Toch kan dat best lastig zijn als je nog geen goede afspraken hebt gemaakt over de zomervakantie en jullie allebei niks liever willen dan samen met je kinderen zijn, wat ook logisch is. Daarom geven wij tips hoe jullie zonder strijd toch als gescheiden gezin een fijne zomervakantie kunnen beleven, waarmee iedereen tevreden is.
1. Begin vroeg met communiceren
Dit is al een beetje aan de late kant als jullie nu nog moeten communiceren en afspraken moeten maken over de vakantieplanning, maar het is toch echt belangrijk om hier op tijd mee te beginnen. Ook praktisch gezien, omdat jullie misschien voor het werk al ver van tevoren aan moeten geven welke weken jullie vrij willen nemen. Zorg dat je in die periode contact hebt over de planning en welke voorkeuren er zijn.
Het verstandigste is om afspraken over vakantieperiodes in jullie ouderschapsplan vast te stellen, zodat jullie allebei weten waar jullie recht op hebben en het daar ook mee eens zijn. Hiermee voorkom je onenigheid en ruzie op het moment dat jullie de vakanties willen gaan boeken. En mochten jullie er niet uitkomen, of jullie willen bijvoorbeeld dezelfde weken met de kids op vakantie, kijk dan of je een compromis kan sluiten.
2. Betrek de kinderen erbij
Het hangt er natuurlijk wel een beetje vanaf hoe oud jullie kinderen zijn, maar zeker als ze al wat ouder zijn, is het een prima idee om ze te betrekken bij het maken van afspraken. Willen de kinderen bijvoorbeeld graag samen op vakantie, of vinden ze het ook prima om alleen met één van de ouders te gaan? Het is belangrijk om te weten wat hun voorkeuren zijn, zodat je daar rekening mee kan houden.
3. Zorg voor een goede overgang
Als de kinderen bijvoorbeeld eerst een week op vakantie gaan met één ouder, zorg er dan voor dat ze na die week even op adem kunnen komen voordat een eventuele volgende vakantie weer voor de deur staat. Zo kunnen ze weer even in hun oude ritme komen en hebben ze waarschijnlijk alleen maar meer zin in een volgende vakantie.
Ook is het verstandig om de afspraken die jullie normaal hebben zo veel mogelijk te blijven hanteren in de vakantieperiode. Kinderen hebben baat bij structuur en dat valt al voor een deel weg in de zomervakantie. En dat is niet erg, maar het is dan fijn om de overige tijd die de kinderen thuis zijn, zo ‘normaal’ mogelijk in te plannen.
4. Blijf positief over de ander
Jullie zijn natuurlijk niet voor niks gescheiden en misschien is het allemaal niet fijn verlopen, maar probeer juist in de zomervakantie niet negatief over de ander te praten. Gun elkaar, maar vooral de kinderen, een fijne vakantieperiode waarin ze geen stress hebben of het gevoel krijgen dat ze een kant moeten kiezen. Als er problemen zijn, bespreek die dan niet in het bijzijn van de kinderen, maar gewoon onderling.
5. Probeer flexibel te zijn
Hoewel het dus zeker verstandig is om afspraken te maken (of dus al hebben gemaakt in jullie ouderschapsplan), is het ook goed om te beseffen dat er plotselinge veranderingen kunnen ontstaan als het gaat om vakanties. Een kind kan ziek worden, het weer kan enorm tegenvallen of één van beide ouders kan ziek worden.
Probeer juist in deze tijd een beetje flexibel te zijn en de ander ook zijn of haar tijd met jullie kinderen te gunnen. Dat hoeft uiteraard niet ten koste te gaan van jouw tijd met je kinderen, maar je kan wel afspreken dat je elkaar een beetje tegemoet komt als het nodig is.
Karin (43) durft haar man niet te vertellen dat ze wil scheiden: ‘Hij wordt woest’