Wat als er steeds gedoe is aan tafel? Hoe help je je kind (en jezelf) om de maaltijd gezellig te houden?
Je kent het misschien wel: je zit in een pannenkoekenrestaurant met je kinderen. Overal om jullie heen zitten gezinnen: de kinderen zitten te praten, te kleuren of een spelletje te doen. Maar bij jou is het niet gezellig aan tafel. Er valt er een stoel om, het drinken gaat over de pannenkoek en je kind smijt je kind een hap eten over tafel.
Is het gezellig aan tafel? Not!
En dat is nog maar in het restaurant – thuis gaat het er nog veel onstuimiger aan toe. Je peuter schuift zijn bord met een armzwaai op de vloer, je kinderen zitten elke maaltijd te schelden op elkaar, je puber loopt om de haverklap van tafel: even naar de wc, even iets pakken, even op de bank liggen. Of er zit steeds iemand toch – terwijl je al duizend keer gezegd hebt dat je dat niet wilt hebben – op de telefoon.
Streng zijn, erover in gesprek gaan, smeken, niets lijkt te werken. Het levert jou als ouder vooral stress op, en misschien ontplof je af en toe. Hoe hou je het toch leuk aan tafel?
Ieder gezin is anders
- Alle etiquetteboeken ten spijt: onthoud dat er geen standaard protocol is voor hoe het aan tafel hoort te gaan bij een gezin. Ja, natuurlijk zijn er algemeen aanvaarde regels die goed zijn om aan te leren, maar dat wil niet zeggen dat het er in elk huishouden hetzelfde aan toe gaat. In het ene gezin wordt er veel gepraat over school en werk aan tafel, in het andere is er veel discussie, in het andere wordt er weinig gezegd.
Voel je niet ongemakkelijk als jouw gezin niet past bij het perfecte plaatje (zie foto) dat je ooit had. Probeer te kijken wat voor manier van omgaan met elkaar het beste past bij jóuw gezin.
Regels? Gezelligheid is ook wat waard!
- Regels of gezelligheid? Bedenk wat voor jou zwaarder weegt: dat het gezellig is aan tafel of dat je kinderen zich aan de regels houden. Voor een gezellige sfeer is het soms nodig om wat meer door de vingers te zien. En als je ervoor wilt zorgen dat ze zich voortdurend aan de regels houden, heeft dat soms invloed op de sfeer. Wees je ervan bewust dat je dus soms je verwachtingen op een van deze gebieden een beetje moet bijstellen.
- Bedenk niet méér, maar juist minder regels. Niet op je telefoon, niet met volle mond praten, niet door elkaar heen praten, niet van tafel lopen, met mes en vork eten, geen boeren laten – en misschien heb je er nog meer. Tel maar eens bij elkaar op hoeveel regels je al hebt. Misschien passen al die tafelregels wel niet tegelijk in het hoofd van je kind.
Houd het liever klein en overzichtelijk. Maak een lijstje met een beperkt aantal regels die helder en haalbaar zijn. Beperk je bij kleine kinderen tot twee of drie regels, oudere kinderen kunnen meer regels aan.
Een ‘goede’ ouder: 12 elementen die bijdragen aan een positieve opvoeding
Blijf….positief!
- Formuleer positieve regels. Wat werkt beter, denk je: ‘Niet van tafel lopen’, of: ‘Blijf zitten tot iedereen klaar is met eten’? Negatief geformuleerde zinnen landen vaak niet goed in ons brein, dus ook niet in het hoofd van je kind. Positief formuleren zal meer effect hebben.
- Bedenk van tevoren hoe je gaat reageren als je kind zich niet aan de afspraken houdt. Leg dit ook uit wanneer je de regels uitlegt, zodat je kind weet waar het aan toe is.
- Beloon je kind als het zich aan de regels houdt. Reageer dus niet alleen bij ongewenst gedrag. Je kunt een beloning bedenken als het een hele maaltijd goed gaat of als je kind zich een paar dagen lang aan een bepaalde regel weet te houden. Denk aan: een lekker toetje kiezen, een spelletje doen na het eten.
- Daag je kinderen uit om goede tafelmanieren te oefenen, bijvoorbeeld met een quiz, restaurantje spelen en een wedstrijd.
https://www.jmouders.nl/5-trucjes-voor-goede-tafelmanieren/
Laat je niet gek maken
- Zorg ervoor dat je kinderen al vóór het eten veel energie kwijt zijn. Laat ze bijvoorbeeld een potje voetballen buiten, of verstop iets in huis en laat ze dat in een paar minuten tijd opzoeken.
- Probeer ze laten genieten van het eten zelf, zodat de maaltijd hoe dan ook een leuke gebeurtenis voor hen. Leer kinderen al op jonge leeftijd mee te laten eten. Is je kind een moeilijke eter? Geen stress, doe je voordeel met deze 20 tips van andere ouders.
- Weer een maaltijd tóch volledig mislukt? Laat je niet gek maken. Morgen is er weer een dag. Als je boos bent geworden, zorg dan dat je kinderen weten dat je niet boos blijft, maar dat er altijd een nieuwe kans is. Zeg dat ook aan het einde van de maaltijd: ‘Morgen gaan we opnieuw proberen om er een geslaagde maaltijd van te maken’.
https://www.jmouders.nl/samen-eten/