Redactie
Redactie Puber 26 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Zo houd je een gezonde band met je tiener!

Is je kind in de tienerfase beland? Hoe onderhoud je dan een gezonde band met hem of haar? Nu je kind steeds ouder wordt, zal je namelijk ook merken dat je misschien niet meer alles weet van je tiener. Hoe blijf je betrokken en zorg je ervoor dat je tiener altijd bij jou blijft komen voor hulp en advies?

Zes tips voor een gezonde band met je tiener

Deze zes punten kunnen je hierbij helpen!

1. Balans tussen vrijheid en sturing

Probeer je tiener niet te veel te sturen. Je loopt het risico om weggeduwd te worden. Je tiener is zichzelf aan het ontwikkelen en wil dit om zijn of haar eigen manier doen. Maar trek jezelf ook niet helemaal terug, want je kind is nog te jong om alles zelf te regelen en te bepalen. Het is daarom belangrijk om een gezond evenwicht tussen vrijheid en sturing te vinden. Blijf op de hoogte van de belangrijkste activiteiten van je tiener, maar zorg ook voor voldoende privacy. Stel duidelijke regels en consequenties, maar geef hem of haar ook de ruimte om natuurlijke consequenties zelf te ondervinden.

2. Duidelijke rol als ouder

Er zijn verschillende rollen die jij als ouder zou moeten spelen – en vriendjes zijn is daar geen onderdeel van. Vermijd de verleiding om vriendjes te worden met je tiener, want op lange termijn zal het je relatie alleen maar kunnen beschadigen. Houd de hiërarchie tussen jou en je kind duidelijk. Respecteer de mening van je kind en vertrouw hem of haar om zelfstandig beslissingen te nemen. Maar maak hem of haar wel duidelijk dat jij de leiding hebt.

3. Besteed tijd samen

De beste manier om gezonde band op te bouwen is om samen quality time door te brengen. Alleen zul je merken dat je tiener tijd met zijn of haar vrienden verkiest boven tijd met familie. Dus verwacht niet dat je tiener al zijn tijd met jou wil doorbrengen. Soms kan het helpen om in de wereld van een tiener te stappen. Dat kan betekenen dat je een keertje een videospel meespeelt – ook al vind je dat spel vreselijk. Of dat je een keer mee gaat winkelen, ondanks dat die winkels niet jouw smaak zijn.

4. Praat over verschillende onderwerpen

Moedig je tiener aan om over veel verschillende onderwerpen te praten. Vraag over zijn dromen voor de toekomst of hoe hij zich over actuele gebeurtenissen voelt. Door belangstelling te tonen, stimuleer je hem of haar door open naar jou toe te zijn. Je tiener weet dat zijn of haar mening er toe doet.

5. Bouw geloofwaardigheid op

Met het oog op een gezonde relatie, moet je tiener op je kunnen rekenen. Zorg ervoor dat je een ouder van je woord bent door te doen wat je zegt en eerlijk te zeggen wat je bedoelt. Investeer tijd en energie in het zijn van een goed rolmodel. Jouw tiener leert meer van jou door wat je doet dan wat je zegt. Het is daarom belangrijk dat je een levend voorbeeld bent van de waarden die voor jou belangrijk zijn en die je je kind wilt meegeven.

6. Leer de vrienden van je tiener kennen

Vrienden zijn een actief onderdeel van het leven van tieners. Het is daarom belangrijk om te weten met wie jouw tiener dagelijkse zijn tijd doorbrengt. Laat je tiener zijn of haar vrienden thuis uitnodigen en toon interesse in hun vrienden. Eet bijvoorbeeld samen, ga iets leuks doen of besteed gewoon een beetje tijd aan praten. Het geven van positieve aandacht en oprechte interesse kan je helpen om de vrienden van je tiener beter te leren kennen. Maar let op: probeer niet onderdeel van de groep te zijn – houd je rol als ouder duidelijk.

Lees ook: 10x waarom een tiener leuk is.

Bron: verywell

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.