Lisa van den Akker
Lisa van den Akker ADHD 25 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

10x tips om je kind met ADHD (en de leerkracht) te helpen op school

De meeste kinderen met, kenmerken van, ADHD gaan naar een gewone basisschool. Maar bij het concentreren en leren hebben deze kinderen vaak extra hulp nodig. Wat kun je doen om je kind met ADHD te helpen op school? Tien tips van schoolcoach Nathalie van Thiel.

ADHD en school

Kinderen met ADHD kunnen moeite hebben om goed te functioneren op school. Belangrijk dus om als ouder betrokken te zijn en nauw contact te houden met de leerkracht. Deze tien tips kunnen je kind en de leerkracht helpen.

1. Informeer de nieuwe juf of meester

Het is belangrijk de leerkracht aan het begin van het schooljaar of bij een tussentijdse wissel, goed op de hoogte te brengen. Een leerkracht wil van tevoren graag weten welke behandeling het kind krijgt (gedragstherapie, medicatie) en hoe jij denkt dat jouw kind het beste geholpen kan worden in de klas.

2. Zorg voor een goede samenwerking met de leraar

Zorg voor een positieve samenwerking met de juf of meester. ADHD is een belasting voor het kind zelf, maar ook voor de klas en voor de leerkracht.  Geef geen opdrachten aan de leerkracht, maar doe voorstellen als het gaat om je kind. Misschien is het nodig dat de leerkracht kennis opdoet of opfrist over ADHD: hoe de symptomen tot uiting kunnen komen in de klas, hoe de kans dat het kind kan meedraaien in de klas groter wordt. Maak geen verwijten maar lever liever informatie aan die van toepassing is op jouw kind. Spreek verder af om regelmatig contact te hebben.

Anne wil weten of haar zoon ADHD heeft: ‘We zijn het vertrouwen in diagnostici kwijt’

3. Ga er vanuit dat de leerkracht zich verdiept in jouw kind

Je mag van de leerkracht verwachten dat zij de verdraagzaamheid voor kinderen met ADHD vergroot  en dat zij een goed onderscheid kan maken tussen onwil en onvermogen. Kinderen met ADHD verschillen net zoveel van elkaar als andere kinderen. Je mag ook verwachten dat de leerkracht zoveel mogelijk informatie inwint bij de ouders, en bij leerkrachten die het kind eerder in de klas hadden.

4. Informeer bij de leerkracht naar beschikbare hulpmiddelen

Een wiebelkussen, een knijpballetje of kauwgom kauwen kan een kind met ADHD helpen zich beter te concentreren. Bespreek deze hulpmiddelen zelf ook met je kind zodat hij begrijpt waarvoor ze bedoeld zijn.

5. Weg met week- en dagtaken

Kinderen met ADHD zijn op school gebaat bij structuur en duidelijke opdrachten. Dus geen weektaken met vele keuze mogelijkheden. Ook dagtaken zijn soms nog teveel gevraagd. Het moet exact duidelijk zijn wanneer welke opdracht gedaan moet worden en hoeveel tijd daarvoor is. Ook wat je moet doen als je klaar bent moet duidelijk zijn. De leerkracht kan werken met genummerde opdrachten die kunnen worden afgestreept. Op het bord in de klas moet te zien zijn hoe de dag gaat verlopen. Dit is overigens voor erg veel kinderen heel prettig!

6. Zorg voor voldoende beweging op school

Kinderen met ADHD hebben veel behoefte aan beweging. Bespreek met de leraar welke extra mogelijkheden er zijn in de klas. Tussen elke les zou er een moment moeten zijn om even te bewegen. Het ophalen van de boeken, het uitdelen van de schriften, even een wandeling naar een andere klas voor een boodschap, vaker toestemming voor een wc bezoek, een rondje rond de school rennen; het kan vaak het verschil maken!

7. En thuis!

Zorg dat je kind ook buiten schooltijd voldoende beweegt. Laat hem te voet of met een step/fiets naar school gaan. Na school blijven er ongeveer 5 uur over totdat je kind naar bed gaat. Neem deze uren eens onder de loep. Een half uur intensief bewegen per dag en 1 keer in de week een sportclub is echt te weinig. Geef maximaal 1 uur beeldschermtijd per dag weg, 1 uur voor het avond eten, dan blijven er nog 3 uren over voor beweging! Ga bijvoorbeeld regelmatig naar een zwembad of het bos met je kind. Of ga op zoek naar uitdagend buitenspeelgoed.

6x mythes en misvattingen over kinderen met ADHD

8. Verwacht niet enkel verdraagzaamheid van klasgenootjes

Een kind met ADHD in de klas is voor zijn klasgenootjes niet altijd makkelijk. Zij moeten af en toe beste wat aandacht inleveren door het drukke gedrag van je kind of kunnen dit als storend ervaren. Het is van belang dat de leerkracht werkt aan begrip door, maar ook voor klasgenoten. Vervelende voorvallen moeten worden uitgepraat, telkens weer.

9. Probleem? Actie!

Vraag de leerkracht direct contact met jou op te nemen als er echt vervelende dingen op school zijn gebeurd. Door meteen actie te ondernemen, voorkom je dat je kind in een negatieve spiraal te belanden.

10. Benadruk de positieve eigenschappen van je kind

Een kind met ADHD loopt het risico een negatief zelfbeeld te ontwikkelen. Praat veel met je kind over zijn sterke kanten en probeer stapje voor stapje te werken aan het gedrag en de concentratie. Succeservaringen op school, en het bespreken hiervan thuis, helpen bij de bewustwording van de invloed die een kind zelf kan hebben op zijn ontwikkeling.

ADHD bij je kind: de symptomen op een rijtje gezet

Schoolcoach Nathalie van Thiel is leerkracht in het basisonderwijs en moeder van vier kinderen (15, 12, 11 en 6 jaar). Ze beantwoordt voor JMOuders.nl vragen en schrijft artikelen over alles wat met onderwijs en school te maken heeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.