6x zinnen die je kunt gebruiken om je kind te disciplineren
Als ouders doe je eindeloos veel pogingen om je kind te laten luisteren, rustig te krijgen en normen en waarden mee te geven. Dit kan soms een flinke uitdaging zijn en sommige ouders zullen wel eens met de handen in het haar zitten. Want hoe krijg je je kind toch zover om te luisteren, en het dan ook nog eens te onthouden?
Deze zinnen zouden je kunnen helpen bij het disciplineren van je kind in veelvoorkomende en herkenbare situaties.
Handige zinnen om je kind te disciplineren
Je kunt de lange uitleg en eindeloze discussies vervangen door deze korte zinnen om hopelijk de interactie met je kind te verbeteren.
“Ik weet dat het lastig is”
Deze zin zorgt ervoor dat je kind zich begrepen voelt. Als je kind erg emotioneel is, kunnen deze simpele woorden kalmerend werken. Het erkennen van het probleem, kan je kind helpen om de gevoelens te verwerken. Zo voorkom je dus met een makkelijk zinnetje een boos, gefrustreerd of verdrietig kind.
“Wil je lopen, alsjeblieft?”
“Niet rennen!” of “Stop nu met ruzie maken” zijn waarschijnlijk herkenbare uitspraken. Maar waarschijnlijk zal je kind hier niet altijd naar luisteren, dit komt omdat een kind graag wil weten wat hij dan wel mag doen. Het is dus aan te raden om deze zinnen bijvoorbeeld te vervolgen met: “Ga alsjeblieft lopen”. Zo is het voor je kind duidelijk wat hij niet mag doen en wat hij in plaats daarvan wél mag doen.
“Probeer het nog eens”
Jonge kinderen kunnen moeite hebben met hun emoties, waardoor zij ongewenst gedrag kunnen vertonen. Ze pakken iets af van hun vriendje, er wordt geschreeuwd en gemeen gedaan en jij doet een hopeloze poging om de rust terug te laten keren.
Probeer in plaats van boos te worden, om je kind te vragen of hij het nog een keer wil doen. Zo heeft hij de kans om zich anders te gedragen en hoeven er geen vervelende consequenties genomen te worden door jou, want laten we eerlijk zijn; daar wordt de sfeer niet beter op tijdens een playdate.
“Wat heb ik gezegd?”
Door aan je kind te vragen of hij nog weet wat jij hebt gezegd, kan je hem eraan herinneren dat dit gedrag niet goed is of wat hij wel zou moeten doen.
Vanaf hier kan het twee kanten opgaan: je kind kan namelijk plotseling leiden aan geheugenverlies of hij herinnert het zich en verandert zijn gedrag. Wij hopen natuurlijk op het laatste.
“Ik hou teveel van je om ruzie te maken”
Is je kind boos op je? Of probeert hij met je te onderhandelen over wat dan ook? Laat je kind dan weten dat je teveel van hem houdt om ruzie te maken. Daarmee is de ruzie, discussie of onderhandeling gelijk beëindigd. Zo gezegd, zo gedaan!
“Hoe vragen we dat?”
Kinderen moeten gaandeweg hun normen en waarden leren gebruiken. Als je kind aan het zeuren is of onbeleefd is, kun je hierop reageren met de vraag: “hoe vragen we dat?” Zo is er geen discussie mogelijk en zal je kind herinnert worden aan de regels.