Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Ouders 24 aug 2023
Leestijd: 5 minuten

Zijn zwemlessen te duur? ‘Als je aan kinderen begint, moet je ze zelf kunnen onderhouden’

Elke ouder in Nederland krijgt ermee te maken: de zwemlessen van je kind. Hoewel de meesten weldegelijk het belang ervan inzien, vinden veel het ook wel erg duur. En de prijzen zullen alleen nog maar omhoog gaan.

Wij waren benieuwd wat onze lezers hiervan vinden.

Zwemles in het basispakket

Volgens de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) worden zwemlessen voor kinderen in de toekomst steeds duurder en niet alle ouders kunnen dat betalen. De stichting vraagt zich af of zwemlessen kunnen worden opgenomen in het basispakket van zorgverzekeraars. De zwemkoepel reageert op een campagne van de FNV om het minimumloon te verhogen naar 16 euro per uur. Het wettelijk minimumloon is nu ongeveer 12 euro per uur.

Volgens de NSWZ is dit goed voor de levensstandaard van zwemmeesters en -juffen, maar aan de andere kant is er het risico dat dit leidt tot hogere kosten voor essentiële diensten zoals zwemles. De stichting vraagt daarom om een stelsel dat zowel zorgt voor eerlijke lonen als de toegankelijkheid van zwemlessen waarborgt, bijvoorbeeld via het basispakket.

Zwemlessen te duur?

Wij waren benieuwd hoe onze lezers hierover denken en plaatsten de volgende stelling op Facebook: ‘Ik vind zwemlessen veel te duur’. Ook noemden we daarbij het basispakket als eventuele oplossing. De meningen zijn erover verdeeld, maar bijna iedereen is het er wel over eens dat het duur is. De één vindt dat een probleem, terwijl de ander zich er makkelijker bij neerlegt.

“Zwemles is één van de meest cruciale dingen die je je kind kunt leren”, vindt Mascha. “Ja, het is duur, maar het is wel een van de beste investeringen die je kunt doen.” Max is het hier helemaal mee eens. “Het is belangrijk om kinderen te leren zwemmen, want de ramp is niet te overzien als een kind dat niet kan zwemmen in het water valt. Nou hoeft niet ieder kind naast het A diploma ook B en C te hebben, als een kind in ieder geval de basis onder de knie heeft en zich altijd weet te redden.”

Moet goedkoper worden

Andere ouders vinden dat de kosten zeker omlaag mogen. Ellen: “Zwemles zou juist goedkoper moeten worden, zodat iedereen dit kan betalen. Het is belangrijk. Alle andere sporten zijn veel goedkoper, maar omdat ze toch wel weten dat ieder kind op zwemles gaat, kunnen ze vragen wat ze willen.” Ook Franscisca vindt het veel te duur: “Wij betaalden bijna 1300 euro voor pakket A en B. En dat voor één keer per week een uurtje les en op de zondag een ‘oefenuurtje’ met de ouders. Wij wonen langs de kust, dus we moeten wel.”

Ook ouders die de zwemlessen al hebben gehad vonden het duur. Chantal. “Ik vond het al duur en mijn kinderen zijn nu 11 en 15 jaar. Maar ik vind zwemmen echt wel een basisbehoefte, dus ik zeg verplichten! En betalen mede door zorgverzekering, gemeenten of de regering.” Anderen vinden het basispakket als oplossing niet een heel goed idee: “Hoe meer er in het zorgpakket komt, hoe duurder het wordt”, schijft Ilona. “Je betaalt er hoe dan ook voor. Wij betalen 10,50 euro voor een les van 45 minuten. Dat is voor ons prima te doen.”

Schoolzwemmen

Noessie vindt de kosten van zwemles nog wel meevallen. “Het is natuurlijk niet goedkoop, maar zo´n zwembad warm houden en onderhouden kost ook geld. Het moet zeker niet in de zorgverzekering komen. Wil Nederland echt iets veranderen, ga dan terug naar het schoolzwemmen. Vroeger hadden wij één keer per week gym en één per week zwemles, waarvoor de bus ons kwam ophalen. Er bleef genoeg lestijd over.”

Meerdere ouders vinden dat het schoolzwemmen terug moet komen. Yvonne: “Op de school van mijn zoontje hebben ze het schoolzwemmen ingevoerd. Echt top, het is ideaal en een stuk goedkoper dan wanneer hij buiten school om zwemlessen zou moeten krijgen.” Ook Marijke wil het schoolzwemmen graag weer terugzien. “Schoolzwemmen zou gratis moeten zijn. Voor het vervoer zou een ouderlijke bijdrage of ouderparticipatie kunnen worden gevraagd als fietsen of lopen niet tot de mogelijkheden behoort.”

Zaak voor de gemeente

Weer andere ouders vinden dat de zwemles een zaak voor de gemeente moet worden. In veel gemeenten is hier ook al iets voor geregeld. Dagmar: “In onze gemeente in Den Helder hebben we het Jeugd Sport Fonds die de zwemlessen of andere sporten vergoedt. Iedereen kan hier een aanvraag voor doen via de Ib’er op school.”

Volgens Mariska zijn er meerdere mogelijkheden als de zwemlessen te duur zijn. “In Nederland kunnen ouders die het niet zelf kunnen betalen een vergoeding krijgen via Jeugdfonds Sport & Cultuur of Stichting Leergeld. Dit is landelijk en in alle gemeenten hetzelfde. Ook helpt het om te gaan leren zwemmen bij een vereniging. Dat is vaak vele malen goedkoper.”

Je eigen probleem

Daarnaast zijn er meerdere ouders die vinden dat het je eigen probleem is als je het niet kan betalen. “Ik heb er keihard voor gewerkt om beide jongens hun A en B diploma’s te laten halen. Ik vind niet dat anderen verantwoordelijk moeten zijn voor mijn kinderen”, schrijft Natasja. “Waarom moet een zorgverzekering of gemeente zwemles betalen? Hard werken, dan kom je er ook, en dat is ook nog een goed voorbeeld voor je kinderen.”

Patricia is het hier helemaal mee eens. “Ja, zwemles is duur, maar dat weet je voordat je aan kinderen begint. Als je aan kinderen begint, moet je ze zelf kunnen onderhouden en niet moeten leunen op allerlei toeslagen, tenzij je kindje een handicap heeft of je buiten je eigen schuld om in de problemen komt. Wij zijn in Nederland gewoon mega verwend dat er vroeger zoveel door de staat betaald werd.” Ook Samantha sluit zich hierbij aan: “Als je geen geld hebt voor zwemlessen, schoolspullen en al het andere wat noodzakelijk is, dan moet je niet aan kinderen beginnen, of op zijn minst andere prioriteiten stellen.”

Op welke leeftijd beginnen met zwemles? Dit zegt een expert

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.