Zij-instromen als antwoord op het lerarentekort? Dit zijn de eisen waar je aan moet voldoen
Er gaat tegenwoordig geen dag voorbij zonder dat we er iets over horen: het steeds groter wordende lerarentekort in het basis- en voortgezet onderwijs. Leraren geven aan dat de werkdruk te hoog is, en het salaris te laag. Het komt steeds vaker voor dat leerlingen naar huis worden gestuurd door het tekort aan leraren.
Gelukkig is het begrip ‘ zij-instromer’ misschien wel net zo bekend geworden als het lerarentekort. Het is een manier waarop mensen die werkzaam zijn in andere beroepsgroepen, makkelijker over kunnen stappen naar het onderwijs. Zo hoopt het ministerie van Onderwijs de ergste tekorten sneller op te lossen.
Maar wie komt er zoal in aanmerking als zij-instromer? Wat zijn de eisen waar je aan moet voldoen en wat zijn je opties? We zetten het uiteen in dit artikel.
Wat is een zij-instromer?
Je wordt een zij-instromer genoemd als je momenteel werkzaam bent in een andere beroepsgroep, maar je graag de overstap naar het primair of middelbaar onderwijs wilt maken. Het kan echter ook zo zijn dat je al een bevoegd leraar bent, maar dat je graag de overstap van middelbaar naar basisonderwijs maakt, of andersom.
Zodra je je opgegeven hebt als zij-instromer, volg je de lerarenopleiding. Als je kiest voor ‘traject zij-instroom’, dan combineer je werken en leren, en kan je dus direct aan de slag op een werkplek. Dat is de snelste manier om het lerarentekort te bestrijden.
Eisen voor een zij-instromer
Als je wilt instromen in het basis- of voortgezet onderwijs, is het van belang dat je hiervoor de lerarenopleiding volgt. Deze duurt normaal gesproken 4 jaar, maar met de juiste eerder afgeronde opleiding, kan dit traject verkort worden tot 2 of 3 jaar.
Daarnaast gelden de volgende eisen:
- een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
- voor het onderwijs voldoende maatschappelijke ervaring en beroepservaring
- een afgeronde hbo- of wo-opleiding;
Eisen voor een traject zij-instromer
Als je wil instromen in het basis- of voortgezet onderwijs, maar je wil ook direct starten met werken, word je een traject zij-instromer. Als dit jouw voorkeur heeft, moet je zelf op zoek gaan naar een schoolbestuur dat jou tijdens je opleiding direct aanneemt. Ook moet je deelnemen aan een geschiktheidsonderzoek ofwel, een assessment. Zowel de school als jijzelf kan dit onderzoek aanvragen.
Uit het onderzoek zal blijken:
- of je voldoende geschikt bent om direct voor de klas te kunnen staan
- welke aanvullende scholing en begeleiding je nodig hebt
- of je binnen 2 jaar een bevoegdheid kunt halen;
Zodra uit het geschiktheidsonderzoek blijkt dat je voldoet aan de eisen om als traject zij-instromer te starten, dan sluit je een scholings- en begeleidingsovereenkomst af met de school of het schoolbestuur én de lerarenopleiding waar je onderwijs voor het traject zij-instroom in het beroep zal volgen.
Als dit is geregeld, benoemt de school je tot leraar voor een periode van twee jaar. Binnen die twee jaar leg je een bekwaamheidsonderzoek af. Als je slaagt, krijg je een getuigschrift. Hiermee ben je volledig bevoegd als groepsleerkracht (basisonderwijs) of als vakleerkracht (voortgezet onderwijs).
Blijkt echter uit het geschiktheidsonderzoek dat je er nog niet klaar voor bent om direct voor de klas te staan? Dan kan je bijvoorbeeld altijd nog de lerarenopleiding in deeltijd volgen.
De hybride leraar
Een moderner begrip dan de ‘hybride leraar’ bestaat er momenteel waarschijnlijk niet. Het betekent dat je werkzaam bent in het onderwijs, maar ook ander werk doet.
Leraren werken een paar uur per week in het onderwijs, maar verdienen hun hoofdzakelijke salaris in een andere beroepsgroep. Als je niet meer dan 4 uur per week lesgeeft, heb je geen bevoegdheid nodig. Wel sta je in die 4 uur onder begeleiding van een docent die wél een bevoegdheid heeft.
Wil je meer uur werken dan 4 uur per week? Dan is het belangrijk om binnen 2 jaar je bevoegdheid te halen. De school die je mogelijk al op het oog hebt om te werken, kan hierbij helpen.
Ben jij benieuwd of jij het lerarentekort op kan vullen en wat je opties zijn als je het onderwijs in zou gaan? Vul dan deze checklist in en krijg direct advies.
Wat verdien je als leraar?
Wat je salaris zal zijn als je het onderwijs in gaat, verschilt per persoon. Dit hangt namelijk af van je ervaring, het aantal uur dat je wil gaan werken en de verschillende loonschalen.
Het komt soms voor dat zij-instromers niet beginnen met een start-salaris, maar op een hogere schaal instromen. Dit bespreek je direct met de school waar je voor gaat werken.
Hieronder vind je een globaal overzicht van lerarensalarissen, in 3 verschillende schalen.
Lees ook: 6x dingen om te doen met je kind als er een onderwijsstaking is