Redactie
Redactie Opvoeden 18 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Kan het zelfvertrouwen van je kind een boost gebruiken? Zo doe je dat!

Zelfvertrouwen is enorm belangrijk voor kinderen. Helaas heeft niet elk kind dit van nature meegekregen. Kan het zelfvertrouwen van jouw kind wel een boost gebruiken dan is het eerst belangrijk om te weten hoe je zelfvertrouwen creëert.

Een kind met meer zelfvertrouwen

Een zelfverzekerd kind is een gelukkig kind. Zo, die staat. En het is nog waar ook: zelfvertrouwen is een paspoort voor een geestelijk en sociaal gezond leven. Iemand die een goed gevoel heeft over zichzelf, durft te zeggen wat hij vindt, komt voor zichzelf op en laat zich niet kisten. ‘Doe mij maar zo’n kind,’ zal elke ouder zeggen.

Goed nieuws! Je kunt dat voor een groot deel sturen, al gaat het bij de een makkelijker dan bij de ander. Een kind dat van nature angstig, introvert of weinig zelfredzaam is, heeft een langere en hobbeliger weg te gaan dan een evenwichtig, optimistisch exemplaar.

Zelfs bange wezels en stille wateren kunnen echter uitgroeien tot zelfbewuste kanjers. Er is maar één manier waarop ze dat bereiken: door te dóen. Zo leren ze obstakels te overwinnen en weer op te krabbelen na mislukkingen. En daar zijn ouders voor: kinderen weten namelijk niet uit zichzelf hoe dat moet. Ouders kunnen ervoor zorgen dat hun nageslacht (beter) is opgewassen tegen negatieve invloeden van buitenaf: een leraar die Thijs voor gek zet, een vriendinnetje dat Sanne ineens negeert. Uiteindelijk is zelfvertrouwen de som van een beetje van het kind (genen), een beetje van de ouders (opvoeding) en een beetje van de buitenwereld (omstandigheden).

Vaardigheid + waardigheid

“Zelfvertrouwen is een combinatie van vaardigheid en waardigheid”, zegt psycholoog Robert Haringsma. Dat bekt lekker, maar wat betekent het? “Wij koppelen zelfvertrouwen vaak aan prestaties. Daar zit een kern van waarheid in. Je ziet kinderen bijna letterlijk groeien als ze ineens iets onder de knie krijgen wat ze voorheen niet lukte. Maar het vergroten van je vaardigheden alleen is niet voldoende. Wie kent die types niet die voortdurend negens en tienen halen en tóch denken dat ze dit keer écht zullen zakken? Je kunt nog zo vaardig zijn, als je je niet waardig voelt, ben je nergens.”

Denken dat je pas iets betekent als je iets kunt, is volgens Haringsma typisch westers. Oosterse filosofieën als het boeddhisme gaan ervan uit dat mensen goed zijn zoals ze zijn, ongeacht hun prestaties en hun bezittingen. Zen-monniken die al hun wereldse verlangens vaarwel hebben gezegd, hebben deze denkwijze tot in het extreme doorgevoerd. Dolgelukkig met niks. “Dat hoeft nou ook weer niet”, zegt Haringsma. “Het gaat om de balans.” Dat betekent dat je je kind niet alleen alle kans geeft om vaardigheden te oefenen, maar ook dat je hem daarbij jouw onvoorwaardelijke liefde biedt. En dat je soms tegen hem zegt – als hij ondanks talloze bijlessen weer een vier haalt voor wiskunde: “Nou èn? Jij bent hartstikke goed in Frans.”

10x zo help je een puber om meer zelfvertrouwen te krijgen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.