Ruth Oei
Ruth Oei Ouders 11 mrt 2020
Leestijd: 5 minuten

Zelfhulpboeken: 5x werken aan jezelf met deze leestips

Het is altijd wel populair geweest bij een grote groep mensen. Maar de laatste jaren zijn ze immense hit bij iedereen, de zelfhulpboeken. Of dat nu te maken heeft met de toename in life coaches, of omdat mensen er meer open voor staan, feit blijft dat zelfhulpboeken als warme broodje over de virtuele toonbank gaan.

Verbeter je wereld, begin bij jezelf

Hieronder vind je een selectie van vijf zelfhulpboeken die interessant, verrassend en verfrissend zijn. En bovenal, ze zijn niet zo zwaar. Letterlijk en figuurlijk.

1. De edele kunst van not giving a fuck: de tegendraadse aanpak voor een goed leven door Mark Manson

Van populaire weblog naar New York Times-bestseller, dit is hét boek voor zelfhulphaters. Stop met altijd maar positief zijn, en leer in plaats daarvan om te gaan met je tekortkomingen en de tegenslagen in het leven. Zodra je niet meer wegrent voor je angsten, fouten en onzekerheden maar de pijnlijke waarheid onder ogen durft te zien, vind je de moed en het zelfvertrouwen waar eenieder in deze tijd zo’n behoefte aan hebt.

Mark Manson geeft je de handvatten om te kiezen waar jij om geeft en dus ook waar je niet om geeft. Dat idee omarmen werkt bevrijdend. Dit zelfhulpboek is humoristisch en vol goede grappen, maar bovenal ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

2. Omdenken in Opvoeden door Berthold Gunster

Voor alle ouders is herkenbaar dat het soms niet helemaal lekker loopt in de opvoeding van kinderen. Over opvoeding zijn hele boekenkasten volgeschreven en iedereen heeft wel tips en suggesties om het anders te doen. Berthold Gunster is de schrijver van de Omdenken serie waarin het in elk boek draait om omdenken en probleemoplossend denken. In dit boekje komen de bekende onderwerpen aan de orde: de rol van de opvoeder, omgaan met lastig gedrag (verbieden, straffen, commanderen of afzonderen), wanneer belonen en wanneer straffen? In de lijn van omdenken komt Gunster tot de suggestie te stoppen met opvoeden en dat te vervangen door ‘zorgen voor’. Een andere belangrijke benadering is de vraag: wat is het probleem nu eigenlijk? En als er een probleem is, is het goed vast te stellen voor wie het een probleem is.

Dit prikkelende boekje vol grappige en ontregelende illustraties laat zien hoe je de techniek van het omdenken kunt inzetten in de opvoeding. Een boek voor iedereen die privé of in het werk met kinderen te maken krijgt.

3. Happy Life 365, de no-nonsense denkwijze voor een leuker leven door Kelly Weekers

In Happy Life 365 laat Kelly Weekers op basis van simpele stappen zien hoe bepalend je denkwijze is voor je dagelijkse geluksgevoel. Aan de hand van thema’s als zelfvertrouwen, gezondheid, vriendschap, werk, social media en relaties leer je op een simpele en effectieve manier anders om te gaan met negativiteit, stress en piekeren. Kelly vertelt nuchter en met humor hoe je zelf geluk creëert. Boordevol praktische opdrachten, voorbeelden, simpele stappenplannen, tips, tricks en quotes voor 365 dagen geluk. ‘Waarom moeilijk doen over geluk, als het ook makkelijk kan? Na het lezen van dit boek besef je wat je vaak fout doet, maar ook hoezeer geluk voor het grijpen ligt in de meest simpele dingen’, zegt Chantal Janzen over het zelfhulpboek.

Kelly Weekers studeerde af in klinische en gezondheidspsychologie aan de universiteit van Utrecht en is werkzaam als life & business coach. Ze is veelgevraagd spreker en expert bij RTL Boulevard.

4. Sterker dan ooit, de wijsheid van vallen en opstaan door Brené Brown

Sterk weer opstaan na een val is dé manier waarop we in de praktijk brengen om met hart en ziel te leven, hoe groot het probleem of de situatie ook is. Dat proces leert ons het meeste over wie we zijn, schrijft Brené Brown in alweer haar vierde boek ‘Sterker dan ooit’.

Brené heeft in haar eerdere zelfhulpboeken vele mensen geraakt met haar stellingen over moed, imperfectie, schaamte en goed genoeg zijn. Ze legt een diepe waarheid bloot: kwetsbaarheid. De bereidheid om ervoor te gaan en jezelf te laten zien is de enige weg naar meer liefde, erbij horen, creativiteit en vreugde. Het is alleen niet altijd gemakkelijk om een moedig leven te leiden. En het is onvermijdelijk dat we uiteindelijk zullen struikelen. Over die kwetsbare tijd gaat dit zelfhulpboek ‘Sterker dan ooit’.

Brené Brown is professor aan de Universiteit van Houston waar ze meer dan twaalf jaar onderzoek deed naar kwetsbaarheid, moed, authenticiteit en schaamte.

5. De dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt: rust vinden in een drukke wereld door Haemin Sunim

Hoe moet je omgaan met de uitdagingen van het drukke moderne leven, hoe onderhoudt men relaties en hoe kweekt men zelfcompassie? Is het de wereld die zo druk is, of is mijn geest zo druk? De Koreaanse boeddhistische monnik Sunim geeft les over verschillende levenskwesties, van liefde en vriendschap tot werk, levensdoelen en spiritualiteit. Zijn inzichten en adviezen helpen om in het moderne, drukke leven te zoeken naar rustpunten. Zo legt hij bijvoorbeeld uit hoe je mindful kunt omgaan met negatieve emoties als woede en jaloezie. Haemin Sunim laat het belang zien van sterke relaties met anderen en benadrukt dat je vergevingsgezind en mild moet zijn tegenover jezelf.

De prachtige, kleurrijke illustraties fungeren als kalmerende visuele pauzes die ons aansporen rustig aan te doen. Want als jij rustig bent, zal de wereld ook rustig worden.

Lees ook:

Hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder:’Beweeg. Dat is goed voor je brein’
9 ouders delen de beste omgekeerde psychologie die ze toepasten op hun kind
Dit is hoe social media ons brein beïnvloedt (en dat is best schokkend)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

bol.com

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.