veraguldemeester
veraguldemeester Gezondheid 30 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Zelfbeschadiging bij pubers: wat kun je doen?

Sommige kinderen doen aan zelfbeschadiging, ook wel zelfverminking of automutilatie genoemd. Heb je het idee dat jouw puber zichzelf pijn doet, maar heb je geen idee wat je er aan kunt doen of hoe je je kind in zo’n situatie kunt helpen? Hieronder vertellen we je meer over zelfbeschadiging bij pubers en geven we je wat advies.

Kinderen die aan zelfbeschadiging doen zitten niet goed in hun vel. Ze kunnen verdrietig zijn, rouwen of zich schuldig voelen. Op het moment dat ze zichzelf pijn doen, voelen ze zich vaak minder verdrietig, bang of boos. Ze denken dan even niet aan de problemen die ze hebben. Vaak lucht het ze even op, maar niet voor lang. Je zal dan ook vaak zien dat het zich zal herhalen.

Hoe herken je zelfbeschadiging bij pubers?

Als je het idee hebt dat je kind aan zelfbeschadiging doet, dan is het goed om op een aantal dingen te letten. Denk als eerste aan zijn of haar gedrag. Is je kind opeens verdrietig, depressief en trekt het zich meer terug? Of heb je bloedvlekken op het beddengoed of op kleding gezien en verbergt je kind opeens zijn of haar armen en benen? Dan kan het zo zijn dat je kind aan zelfbeschadiging doet.

Wat kun je als ouder doen?

Als je erachter komt dat je kind aan zelfbeschadiging doet, dan schrik je natuurlijk enorm. Misschien ga je ook wel aan jezelf twijfelen of ben je juist ontzettend boos op je kind. Dit zijn allemaal normale reacties. Maar hoe kun je je kind in deze situatie het beste helpen?

Praat erover

Probeer erachter te komen waarom je kind aan zelfbeschadiging doet. Hoe komt het precies? Is je kind boos, verdrietig, depressief of wordt het misschien gepest? Praat erover en hopelijk geeft je zoon of dochter je meer informatie over de problemen die hij of zij heeft.

Laat weten dat je er voor je bent

Het is voor je kind erg belangrijk om te weten dat je er altijd voor hem of haar bent. In welke situatie dan ook en dat je ook altijd voor je kind klaarstaat. Straffen en veroordelen werkt niet, maar erover praten kan wel helpen.

Afleiding

Het is goed om afleiding voor je kind te zoeken, zeker op de momenten waarop je kind het extra moeilijk heeft en zichzelf eigenlijk wil beschadigen. Probeer af te spreken dat wanneer je kind de drang voelt om zichzelf te beschadigen, hij of zij direct naar jou toekomt. Zoek dan samen afleiding in de vorm van sport, een film of ga samen naar buiten om te wandelen en erover te praten.

Samen hulp zoeken

Ook al wil je het graag: vaak lukt het niet om deze situatie zelf op te lossen. Vaak zitten de problemen of de gevoelens al te diep. Ga voor hulp eerst naar de huisarts en die kan je kind vervolgens naar een psycholoog die op dit gebied gespecialiseerd is doorsturen.

Zo kun je je kind steunen wanneer het uit is met zijn of haar eerste liefde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.