Dingen die je kan doen als je kind negatief over zichzelf praat
Vanaf een jaar of twee worden kinderen zich bewust van zichzelf, ze beseffen zich dan bewust dat ze een jongen of meisje zijn. Ook het onbewuste zelfbeeld begint zich vanaf dan te ontwikkelen. Dit is de basis van de ontwikkelingen van het zelfbeeld van je kind. Maar wat doe je nu als je kind een negatief zelfbeeld heeft?
Waarom sommige kinderen een negatief of laag zelfbeeld ontwikkelen? Dat hangt van vele factoren af, zoals de manier van opvoeding die ze krijgen, de hechting met ouders en ervaringen die je kind meemaakt tijdens het opgroeien.
Als je kind een negatief zelfbeeld heeft
Praat je kind negatief over zichzelf? Dingen als ‘Ik kan het niet’ en ‘Niemand speelt met me’, of merk je dat zijn zelfbeeld laag is? Probeer hem dan te begeleiden met de volgende tips en adviezen.
Wees altijd begripvol als je kind negatief praat over zichzelf
Een kind dat negatief over zichzelf praat wil zich graag begrepen voelen door je, erken dan ook zijn gevoelens en toon begrip. Praat je zijn gevoelens goed, dan geef je eigenlijk het signaal af dat zijn negatieve gevoelens er niet mogen zijn en dat maakt de situatie alleen maar erger.
Wees positief over inzet die je kind toont
Wat het resultaat van iets ook is: wees positief op de inspanning die je kind geleverd heeft en geef daar een compliment over zodat je leert aan je kind om op een positieve manier te denken.
Laat je kind zelf dingen doen
Geef je kind het vertrouwen om zoveel mogelijk dingen zelf te doen, dit vergroot zijn zelfvertrouwen en zorgt er zelfs voor dat hij trots op zichzelf is. Zorg wel altijd voor een veilige omgeving.
Geef je kind de ruimte
Je kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier, geef hem daarin de ruimte. Kijk daarbij ook naar jezelf: wat verwacht je eigenlijk van hem en waarom? En bedenk of je misschien zelf anders moet reageren op je kindje.
Bedenk krachtige quotes en geef die aan je kind
Maak kaartjes met krachtige uitspraken zoals ‘Ik kan het!’ en ‘Ik mag fouten maken, daar leer ik van’, ‘Ik mag mezelf zijn’ enzovoorts. Laat je kind elke dag een kaart trekken en de quote een paar keer tegen zichzelf zeggen, doe zelf lekker mee.
Fouten maken mag
Van fouten maken leer je, leer dit dan ook aan je kind. Dit kan je doen door zelf te laten zien hoe je omgaat met fouten en door te benoemen wat je zelf ervan geleerd hebt. Zo laat je je kind inzien dat het niet erg is om af en toe een fout te maken en dat het juist ook positieve kanten heeft om een fout te maken.
Lees ook:
Vaders (en moeders): zo verbeter je het zelfbeeld van je dochter