Jana Witteman
Jana Witteman Geld 25 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

Het geadviseerde zakgeld per leeftijd voor je kind op de basisschool

Je kind gaat naar de basisschool en zijn of haar klasgenoten krijgen zakgeld. Grote kans dat jouw kind op den duur ook vraagt om zo’n bijdrage. Hoe pak je dat het beste aan en welk bedrag kun je geven per leeftijd?

Dat is natuurlijk een lastige en persoonlijke vraag, maar het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) doet uitgebreid onderzoek naar deze vragen en geeft advies. Dat kan jou wellicht helpen bij alle zakgeldbeslissingen.

Zakgeld in Nederland

Kinderen leren omgaan met geld is volgens 87 procent van de ouders de taak van de opvoeder, blijkt uit onderzoek van het Nibud. Tegelijkertijd vindt 90 procent van de ouders het belangrijk dat hun kind goed leert omgaan met geld. In Nederland geeft 80 procent van de ouders zakgeld. Van de ouders die zakgeld geven, doet 93 procent dat regelmatig. Ruim 5 jaar geleden gaf nog 86 procent van de zakgeld-ouders het geld regelmatig.

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen die zakgeld krijgen vaker bezig zijn met geldzaken dan andere kinderen. Daarnaast zorgt zakgeld ervoor dat ouder en kind vaker met elkaar in gesprek gaan over geld. Zo’n 77 procent van de ouders probeert kinderen lessen bij te brengen over geld door met hen in gesprek te gaan. Zo’n 21 procent van de ouders vindt het lastig om hun kind financieel op te voeden of vindt dat zij te weinig tijd aan de financiële opvoeding besteden.

Hoeveel zakgeld per leeftijd?

Zakgeld lijkt een goed middel om je kind geldbewust te maken en met je kind te praten over geld. Maar aan wat voor bedragen kun je denken?

Grofweg kunnen we stellen dat hoe ouder het kind is, hoe meer leeftijdsgenoten zakgeld krijgen. Daarnaast geldt ook de trend: hoe ouder het kind, hoe hoger het bedrag. In onderstaande tabel vind je richtlijnen voor een wekelijks zakgeldbedrag, op basis van het gedrag van andere ouders. Zo wordt er een bedrag van 1,20 tot 2,30 euro geadviseerd voor kinderen van 6 jaar oud. Is je kind 11 jaar oud? Dan wordt er een bedrag van 2,30 tot 3,50 euro geadviseerd. In onderstaande tabel vind je een overzicht van alle geadviseerde bedragen per leeftijd en de mediaan (het doorsnee bedrag).

LeeftijdMediaan zakgeldZakgeld
6 jaar 1,16 euro1,20 – 2,30 euro
7 jaar 2,33 euro1,40 – 2,30 euro
8 jaar 2,33 euro1,90 – 2,80 euro
9 jaar2,33 euro2,30 – 2,90 euro
10 jaar2,33 euro2,30 – 2,80 euro
11 jaar2,33 euro2,30 – 3,50 euro
12 jaar4,65 euro2,60 – 4,70 euro
Bron: Nibud, onderzoeksrapport financiële opvoeding 2023

Praten over (zak)geld

Zakgeld kan een mooi startpunt zijn voor een gesprek over geld. Zo kun je met je kind afspraken maken over waar het geld aan besteed mag worden. Wel speelgoed, maar geen snoep? Is het ook de bedoeling dat je kind cadeautjes koopt van zijn of haar zakgeld? Die vragen kunnen van invloed zijn op het bedrag dat je afspreekt. Door te praten over geld leert je kind op jonge leeftijd om te gaan met geld, wat kan helpen bij het zelfstandig maken van financiële keuzes.

Uit het onderzoek blijkt dat 55 procent van de ouders die zakgeld geeft met het kind in gesprek gaat over de hoogte van het bedrag. Zo’n 43 procent spreekt af waar het geld voor gebruikt mag worden. Daarnaast spreekt 34 procent van de ouders die zakgeld geven af dat wanneer het zakgeld op is, het kind dan geen extra geld krijgt. Daarnaast maakt 22 procent van de ouders afspraken over het sparen van zakgeld.

Kortom; het Nibud stimuleert ouders zakgeld te geven. Het brengt gesprekken over geld op gang en maakt het kind op jonge leeftijd geldbewust. Twijfel jij of wil je meer weten? Check dan de financiële opvoedwijzer voor extra informatie of win via onderstaand artikel advies in van de budgetcoach.

Zo leer je je kinderen de waarde van geld, volgens een budgetcoach

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.