Redactie
Redactie Schoolkind 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Zakgeld besteden

antwoord

Het is heel goed als kinderen van jongs af aan zakgeld krijgen, zodat ze kennismaken met geld. Dat ze weten hoe is het om geld te hebben, uit te geven en te sparen. Uiteraard is het voor jonge kinderen allemaal nog erg nieuw en kunnen kinderen van 6 de waarde van geld, de impact van geld uitgeven en hoeveelheden nog niet goed inschatten. Leren omgaan met geld kost tijd. 

Jij als ouder bent er bij om het op deze leeftijd in goede banen te leiden en waar nodig te begeleiden. Dat zal de komende jaren zeker ook nog nodig zijn. 

Een paar tips om op deze leeftijd goed met zakgeld te leren omgaan:

  • Wat jullie doen is heel goed: heel duidelijke afspraken maken over wat er wel en niet van het zakgeld gekocht mag worden. Maar ook duidelijk wat hij er niet van hoeft te doen (bijvoorbeeld cadeautjes). Wees heel concreet en herhaal de afspraak daar waar nodig. 
  • Je kunt ook duidelijk afspreken hoe vaak er iets gekocht mag worden. (Bijvoorbeeld: mag je kind wanneer hij wil geld uitgeven of zijn er vaste momenten? Uitzonderingen zoals een markt of bij een uitstapje waar dingen te koop zijn, kun je natuurlijk per keer afspreken. 
  • Met cadeau- en zakgeld kan de spaarpot behoorlijk vol raken. Ook hierover kun je dingen afspreken. Hoeveel geld mag een kind per keer meenemen naar een winkel. Of gaan jullie eerst kijken welk groter ding hij wil kopen en dan sparen tot hij dat bij elkaar heeft. Er kan ook een deel op een spaarrekening worden gezet, zodat hij ook leert sparen. 
  • Nu je kind zakgeld heeft, kun je hem gerust iets vaker zelf iets laten kopen in plaats van hem te verwennen met een klein cadeautje. Sommige kinderen sparen liefst alles, maar vragen wel om dingen bij hun ouders. 
  • Ik ben van mening dat een kind juist veel kan leren van aankopen die snel kapot gaan of die in jouw ogen niet leuk, mooi of handig zijn. Zo komt een kind er zelf achter dat goedkope dingen snel kapot kunnen. Daar leert hij veel meer van dan wanneer jij hem er voor behoedt. Bovendien levert het nu strijd op als jij steeds nee moet zeggen en het is niet leuk voor hem. Ten slotte: het is zíjn geld, dus (los van uitzonderingen als geweren) hij mag dan ook kiezen.
  • Wat je natuurlijk wel kunt doen, is hem helpen bij zijn keuzes, zodat hij leert dingen goed af te wegen. Laat zien hoeveel je krijgt voor hoeveel geld. Bedenk samen met hem de voor- en nadelen van iets wat hij wil (snel kapot of heel duur en dan is zijn geld bijna op, hij heeft er al twee van, enz) en probeer de keuze dan aan hem te laten. Moedig hem aan niet altijd direct iets te kopen maar er even over na te denken. Bespreek ook dat je bijvoorbeeld goedkope auto’s hebt die snel stuk gaan of duurdere die langer meegaan. 
  • Het kan ook helpen samen met hem na te denken over iets wat hij graag wil hebben of waar hij voor wil sparen. Zo voorkom je doelloos in de winkel op zoek gaan naar iets om te kopen. Af en toe kan dat leuk zijn, maar doelgericht iets kopen, er geld voor sparen en dan kijken wat en waar je het ‘t best kunt kopen is natuurlijk wat je wil leren aan kinderen. 

Kortom: goed begeleiden, veel leren en meegeven maar ook je kind een beetje loslaten en hem zelf dingen laten ontdekken. Op is op. En als het stuk is, is het stuk- volgende keer even goed over nadenken. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.