YouTube gaat tieners beschermen tegen video’s over gewicht en fitness
YouTube komt deze week met een opvallend nieuwtje. Het populaire online platform gaat dingen anders aanpakken. YouTube zal namelijk zorgen dat de algoritmes bij jongeren veranderen. Op die manier zullen er geen video’s over gewicht en fitness voorbij komen bij jonge kijkers. Klinkt als een goed plan, als je het ons vraagt.
Het platform zal in het vervolg geen video’s aanbevelen waarbij fysieke kenmerken geïdealiseerd worden. De video’s over lichaamsgewicht, fitness of schoonheidsidealen zullen dus niet meer ongevraagd op tieners hun beeldscherm verschijnen. Experts hebben namelijk ondervonden dat het herhaaldelijk bekijken van deze content schadelijk kan zijn.
Video’s kunnen leiden tot negatief zelfbeeld
Natuurlijk kunnen tieners nog steeds naar deze video’s kijken als ze dat willen. Maar YouTube zal ervoor zorgen dat deze video’s niet langer automatisch worden aanbevolen aan jongeren tussen de 13 en 17 jaar. Op deze manier wil YouTube voorkomen dat tieners van de ene video naar de andere worden geleid en urenlang worden afgeleid door deze content.
Dr. Garth Graham, gezondheidsexpert bij YouTube, legt uit dat het platform geen wetten heeft overtreden door deze video’s aan te bevelen. Toch vertelt hij aan The Guardian dat het voortdurend bekijken van dergelijke video’s schadelijk kan zijn: “Wanneer tieners hun identiteit en normen ontwikkelen, kan herhaaldelijke blootstelling aan content met onrealistische standaarden leiden tot negatieve zelfbeelden en onrealistische verwachtingen.”
YouTube zal minder video’s aanbevelen
Over welke video’s gaat het precies? YouTube heeft aangekondigd dat het zal gaan om video’s waarin schoonheidsidealen nagestreefd worden. Denk aan make-up experts die laten zien hoe je met behulp van make-up een smallere neus kan maken. Maar het betreft ook video’s waarin jongeren hun onrealistische fitness-routine laten zien.
Psycholoog Sonia Livingstone onderstreept het belang van YouTube’s aanpassing. Ze wijst erop dat één op de vier meisjes in het Verenigd Koninkrijk ontevreden is over haar uiterlijk. Volgens haar is het noodzakelijk om social media-strategieën aan te pakken: “Het is vooral belangrijk voor jongeren die worstelen met hun mentale gezondheid om niet automatisch herhaaldelijk blootgesteld te worden aan deze video’s.”
Zelfvertrouwen bij jongeren
Hoewel YouTube nu stappen onderneemt om minder schadelijke video’s aan te bevelen, zijn er ook andere manieren waarop we kunnen helpen om het zelfvertrouwen van onze kinderen te versterken. Als ouders kunnen we ook een wereld van verschil maken in hoe onze kinderen zichzelf zien en waarderen.
In dit artikel geven we je een aantal handige tips om je kind te helpen een positief zelfbeeld te ontwikkelen. Of het nu gaat om het stimuleren van een gezonde zelfperceptie of gewoon een luisterend oor bieden, er zijn genoeg manieren om je kind te helpen zich goed te voelen over zichzelf.