Je kind leert wrikken tijdens zwemles, maar wat is dat eigenlijk?
De eisen per zwemdiploma veranderen logischerwijs met de tijd mee. Zo moeten kinderen voor hun A-diploma vier zwemslagen kunnen uitvoeren, blijven drijven en zich onder water kunnen oriënteren. Gaat je kind door voor het B-diploma, dan komen er nog wat vaardigheden bij, waaronder wrikken.
Deze term komt je misschien niet bekend voor, maar de kans is groot dat je deze vaardigheid zelf al wel eens uitoefent in het water. Dit is wat wrikken inhoudt.
Leren wrikken tijdens zwemles
De vier slagen die kinderen leren tijdens zwemles voor het A-diploma zijn: schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl en rugcrawl. Voor B en C worden deze vaardigheden meer getraind én komen er nieuwe vaardigheden bij, zoals wrikken.
Soms wordt deze vaardigheid pas bij zwemdiploma C vereist, soms al bij zwemdiploma B. Dat kan erg verschillen per zwemschool. Toch staat wrikken in het lijstje van vaardigheden wat kinderen met het zwem-ABC onder de knie moeten krijgen. Wrikken is een techniek waarbij kinderen zich met zo min mogelijk moeite in het water moeten kunnen voortbewegen terwijl ze op hun rug liggen.
Drijven op de rug
Bij de zwemlessen voor zwemdiploma A leert een kind al te drijven op de rug. Bij wrikken leert je kind dus om vanuit die positie door het water te bewegen. Dit kan door alleen met de handen, vanuit de polsen, een soort achtjes te maken. Daarmee wordt het water voor- en achteruit geduwd en beweeg je dus langzaam over het water.
Wrikken kan worden uitgebreid door het slechts met een hand te doen, dan maak je een bocht. Met de andere hand ga je de andere kant op. Misschien lukt het omgekeerd ook wel en ga je voor- of juist achteruit. Kortom: de techniek leert je kind ook te manoeuvreren door het water zonder een van de vier zwemslagen te gebruiken.
Wrikken. Voor het c-diploma moeten kinderen kunnen wrikken. Dit is een techniek waarmee kinderen met zo min mogelijk moeite zich in het water kunnen voortbewegen op de rug door alleen ‘achtjes’ te maken met de handen. De benen zijn gestrekt.
Posted by Zwemschool de Blauwe Watervogel on Thursday, February 22, 2018
Waarom is leren wrikken belangrijk voor een kind?
Wrikken bevordert het watergevoel. Omdat water geen vast materiaal is, maar je toch stuwing ervaart in en onder water, is het voor kinderen goed om het water goed aan te kunnen voelen. Bovendien leert je kind met wrikken hoe het zich in het water kan verplaatsen zonder uitgeput te raken. Natuurlijk is dat hopelijk nooit nodig, maar voor het geval dat is het fijn als je kind wrikken aanleert tijdens de zwemlessen voor diploma B of C.
Waarom je kind pas met zwemdiploma C veilig alleen kan zwemmen