Laila (34) woont in de Sadhana Jungle: ‘Mijn kinderen mogen kiezen of ze naar school gaan’
In Zuid-India ligt het Sadhana Jungle, waar Laila (34) samen met haar man en twee kinderen woont. In alle vrijheid voedt zij haar kinderen op, zonder elektriciteit en technologie, en met de keuze om al dan niet naar school te gaan. In een interview met J/M Ouders deelt zij haar verhaal.
In het Sadhana Forest India wonen een aantal gezinnen bij elkaar. Als een community wonen zij samen en werken zij aan een mooi project: namelijk het behouden van het milieu. Sinds vijf jaar woont ook de Bahrainse Laila met haar Indiase partner en twee kinderen in deze community.
Hoe was jouw eigen jeugd?
Ik ben opgegroeid in Bahrein, een klein land in het Midden-Oosten dat grenst aan Saoedi-Arabië. Mijn jeugd was goed; ik heb hier mijn hele leven gewoond en veel vrienden gemaakt, zowel expats als locals. Als tiener bracht ik veel tijd door in de grote winkelcentra, maar we gingen ook naar feestjes en discotheken, net zoals de jeugd in Europa. Ik heb een goede opleiding gehad en besloot na de middelbare school in San Francisco te gaan studeren. Daar ontmoette ik mijn man en na een paar dates besloten we samen te gaan wonen.
Hoe ben je terecht gekomen in de Sadhana Jungle?
Mijn man is geboren in India en hij sprak vaak over zijn cultuur en opvoeding, wat me enorm intrigeerde. Veel aspecten van de Indiase cultuur spreken me aan. Hoewel ik ben opgevoed met het islamitische geloof, gaf mijn man me een andere kijk op de wereld. Ongeveer vijf jaar geleden besloten we onze banen op te zeggen en te gaan reizen. We backpackten door Azië en kwamen uiteindelijk in India terecht, waar we per toeval het Sadhana Forest ontdekten. Het voelde als thuiskomen. Tijdens ons bezoek begon de coronapandemie en tegelijkertijd ontdekte ik dat ik zwanger was. Het leek me een veilige keuze om te blijven; sindsdien zijn we hier nooit meer weggegaan.
Wat is Sadhana Forest?
Sadhana Forest India is een stichting die in 2003 is opgericht met als doel herbebossing en duurzaam leven. Het is een gemeenschap waar vrijwilligers samenleven en zich inzetten voor milieubehoud. We richten ons op het aanleggen van greppels en dammen en het planten van bomen. Het Sadhana Forest is tegenwoordig ook in Haiti en Kenia opgericht.
Kan iedereen zich aansluiten bij deze community?
Zeker, iedereen is welkom in de Sadhana Jungle. Het is wel belangrijk dat je dezelfde waarden deelt. In onze gemeenschap hechten we veel waarde aan duurzaam leven. We delen kernwaarden zoals seva; wat ‘dienen’ betekent in het Hindoeïsme. Zo praktiseren we karma yoga en bhakti yoga. Andere kernwaarden zijn veganisme, zero waste en geweldloosheid. We leven zonder elektriciteit en technologie, en we zijn ‘substance free’, wat betekent dat we geen cafeïne, drugs of sigaretten gebruiken. Sommige mensen blijven langdurig en wonen hier ‘vast’, terwijl andere gezinnen voor een korte periode verblijven.
Wat vind je belangrijk aan de opvoeding?
Ik wil mijn kinderen vooral veel vrijheid geven. Het is belangrijk dat ze de natuur waarderen en respect hebben voor alle levende wezens. Ze rennen vaak naakt door het bos en voelen zich veilig en vrij. We eten, net als zij, veganistisch en ze hebben nog nooit een iPad gehad. We besteden onze tijd voornamelijk aan het voeden van de koeien en ze helpen mee wanneer we nieuwe bomen planten.
Van welke inkomsten leven jullie?
Wij leven van ons spaargeld, en dat is voorlopig voldoende. Daarbij geven we niet veel geld uit. Omdat we werk verrichten in de jungle, kunnen we gratis wonen. Onze hutjes zijn heel simpel en we hebben niet veel luxe, maar dat geeft niet. Af en toe gaat mijn man naar het nabijgelegen dorp om boodschappen te doen. Hij koopt rijst, dadels en fruit en besteedt ongeveer 200 Indiase roepies (ongeveer 2.50 euro) per dag. Je kunt je voorstellen dat we daar goed mee rondkomen.
Gaan de kinderen naar school?
Mijn kinderen zijn momenteel drie en zes jaar oud en gaan nog niet naar school. Mijn man en ik hebben ervoor gekozen om hen de keuze te geven of ze wel of niet naar school gaan. Als ze willen, sta ik daar open voor en zal ik ze naar een school in de buurt brengen. Tot nu toe hebben ze die behoefte niet en leren ze veel van de natuur, het werk en de mensen die onze gemeenschap bezoeken. We hebben vaak bezoekers uit andere landen, waardoor ze veel leren over verschillende culturen. Mijn dochter vindt het momenteel leuk om andere kinderen te leren naaien; met naald en garen helpt ze hen.
Wil je meer te weten komen over het Sadhana Forest? Bekijk dan de mini documentaire over dit project. Ben jij – net als Laila geïnteresseerd in het vegan opvoeden van je kinderen? Lees dan het verhaal van Mirjanne.