Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Gezondheid 23 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Winterdip bij je kind? Dat kan! Deze tips kunnen helpen

Zelfs bij de allerkleinsten onder ons kan een dipje in de winter voorkomen. Vooral in de puberjaren kunnen kinderen te maken krijgen met de winterblues: zo’n 8% van de Nederlanders heeft last van deze lichte variant van een winterdip.

Drie procent van de mensen, waaronder jongeren, heeft last van een winterdepressie en dit zijn vaker vrouwen dan mannen. Waarom dat zo is, is niet bekend. Kinderen die vaker last hebben van een winterdip of zelfs een winterdepressie, hebben kans om hier in de toekomst ook vaker last van te krijgen.

Wat is een winterdip eigenlijk?

Gaat je kind een sombere periode door in de winter, waarbij hij minder energie heeft, niets wil ondernemen, niet met vrienden af wil spreken en alleen maar op de bank hangt, dan heeft hij waarschijnlijk last van een winterdip. Deze tijdelijke depressie verdwijnt weer zodra het lente wordt en heeft dus echt te maken met de donkere winterdagen. Doordat je kind weinig zonlicht ziet, kan hij in een dip terecht komen. Het wordt ook een soort cirkeltje: je kind wordt hangerig, blijft langer in bed liggen en mist daardoor het ochtendlicht wat juist zo belangrijk is voor een positieve start van de dag. Het licht in de ochtend maakt namelijk serotonine aan en dit hormoon wordt in het lichaam omgezet tot melatonine, waardoor je puber in de avond moe wordt en in de ochtend op tijd wakker is. Wordt dit hormoon ontregeld, dan kan je in een winterdip belanden.

Ook mist een kind de aanmaak van vitamine D in de winter, vanwege het gebrek aan zonlicht. Dit zorgt ook voor lusteloosheid, waardoor je kind minder zin heeft om buiten te spelen en dus weer geen daglicht ziet.

Winterdip bij je kind? Zoek het licht op

Buitenlucht, licht, sporten en bewegen zijn allemaal dingen die geluksstofjes aanmaken in het lijf van je kind en waardoor hij of zij zich beter zal gaan voelen. Neem de gevoelens van je kind dan ook serieus en leg uit waardoor hij zich zo voelt. Probeer je kind vervolgens mee te nemen naar buiten voor een wandeling of een andere activiteit. Het liefst in de ochtend, zodat de aanmaak van serotonine weer wordt opgepakt door het lichaam en de winterdip langzaam verdwijnt. Ook het samenzijn met andere kinderen of met jou zal je kind helpen om uit de dip te komen.

Als jullie er niet uitkomen

Heeft je kind echt een flinke dip en raakt hij ook zijn eetlust kwijt bijvoorbeeld? Of komen jullie er samen niet uit? Dan kan je altijd naar de huisarts voor professionele hulp. Vaak wordt lichttherapie ingezet bij een dip en dat werkt heel effectief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Nu.nl

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.