Het westers onderwijs is té prestatiegericht zeggen 300 wetenschappers
Het is iets dat veel mensen denken en dat nu is bevestigd door 300 internationale wetenschappers. De nadruk van het westerse onderwijssysteem ligt teveel op (economische) prestatie en te weinig op sociale vaardigheden en empathie.
Volgens de wetenschappers leidt een schoolsysteem dat minder op prestatie is gericht en meer op sociaal-emotionele ontwikkeling tot een vreedzamere wereld.
Westers onderwijssysteem is grote gelijkmaker
Een van die wetenschappers is Nienke van Atteveldt, hoogleraar Neurologiewetenschap en Maatschappij aan de VU Amsterdam. Zij schoof aan bij NPORadio1 Spraakmakers en geeft toelichting. Volgens haar is het huidige onderwijssysteem goed bedoeld. Omdat er gekeken wordt naar prestaties, tellen afkomst en sociale status niet mee en zou het huidige onderwijssysteem de grote gelijkmaker moeten zijn.
Maar, geen verrassing, in de praktijk werkt het anders. Het probleem is dat kinderen met verschillende startposities het systeem binnenkomen, volgens Van Atteveldt. “De thuissituatie waarin een kind de eerste jaren doorbrengt, maakt veel uit hoe een kind op school komt.”
“Wat heeft een kind in zich?”
Volgens Van Atteveldt zou het in het onderwijs veel meer moeten draaien om de vraag: “Wat heeft een kind in zich en wat kan het onderwijssysteem een kind bieden om dat zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen?” De thuissituatie en de omstandigheden waarin een kind opgroeit hebben immers veel invloed op de prestaties van een kind. “Als we daar niet naar kijken, dan is het nog steeds niet eerlijk.”
Om die reden pleiten de onderzoekers om onderwijs waarbij de nadruk ligt op het persoonlijk leertraject van een kind, in plaats van resultaten en ontwikkeling in vergelijking met anderen.
Welzijn
“Het uiteindelijke doel van onderwijs moet zijn dat kinderen zich kunnen ontwikkelen tot florerende personen.” Op zowel het gebied van sociaal-emotionele ontwikkeling als prestaties. “Het welzijn moeten we terug op de voorgrond brengen.”
Je kunt het volledige interview hier terug luisteren.
Merel: ‘Mijn broer slaat door met zijn prestatiedrang in de opvoeding van zijn kinderen’