De 5 talen van de liefde: welke liefdestaal spreekt jouw kind?
Misschien heb je er weleens van gehoord: de vijf talen van de liefde. Er zijn vijf liefdestalen waarop je je liefde kan tonen en meestal heeft iedereen één of twee favorieten. In een relatie is het belangrijk om de liefdestaal van je partner te weten, maar als ouder is het net zo belangrijk om die van je kind te weten. Welke liefdestaal spreekt jouw kind?
Dat je als ouder je kind liefde geeft, is voor de meesten vanzelfsprekend. Maar dat je kind een voorkeur heeft voor een bepaalde manier waarop deze liefde wordt gegeven, is niet bij iedereen bekend.
Vijf liefdestalen
De vijf talen van de liefde is een principe bedacht door de Amerikaanse relatietherapeut Gary Chapman. Volgens Chapman zijn er vijf liefdestalen waarmee je je liefde naar iemand kunt uiten en deze beschreef hij uitvoerig in het gelijknamige boek. De vijf liefdestalen zijn positieve woorden, tijd en aandacht, cadeaus, dienstbaarheid en lichamelijke aanraking.
Als positieve woorden jouw liefdestaal is, vind je het fijn om complimenten te geven en te krijgen. Opbouwende woorden horen doet je goed, zolang het maar positief is. De liefdestaal tijd en aandacht gaat met name om het samenzijn. Echte aandacht hebben voor elkaar en oprecht geïnteresseerd in de ander zijn.
Om elkaar geven
De derde liefdestaal is cadeaus, waarbij degene het fijn vindt om cadeaus te geven en te krijgen. Op die manier laat je zien dat je om elkaar geeft en aan hem of haar denkt. De liefdestaal dienstbaarheid gaat om het helpen van elkaar. Je vindt het fijn en waardevol om iemand te helpen.
De laatste liefdestaal is lichamelijke aanraking. Als dat jouw favoriet is, vind je het fijn om te knuffelen of een kus te geven, om op die manier te laten merken dat je de ander waardeert. Het kan natuurlijk dat niet één, maar meerdere liefdestalen bij jouw kind passen, maar meestal merk je toch wel een kleine favoriet.
De liefdestaal van jouw kind
Hoewel volwassenen de liefdestalen al beter begrijpen, beter toepassen en misschien een duidelijkere voorkeur hebben, heeft jouw kind hoogstwaarschijnlijk toch echt al een eigen liefdestaal. Het ligt er uiteraard aan hoe oud je kind is, een kind van twee jaar geeft natuurlijk nog geen complimenten of cadeaus, maar als je goed op je kind let, ontdek je al wel waar hij of zij gevoelig voor is.
Als ouder merk je waarschijnlijk al snel wat je kind goed doet. Dat kan een complimentje zijn over iets dat hij of zij heeft gedaan, waarna je hem of haar ziet gloeien van trots. Een ander kind vindt het fijn om veel geknuffeld en aangeraakt te worden. Weer een ander kind bloeit op als je bij hem komt zitten en echt aandacht heeft voor wat hij te vertellen heeft.
Laat de andere talen niet zitten
Het kan dus ook dat je kind niet één liefdestaal heeft, maar bijvoorbeeld twee. Dat is heel normaal, waarschijnlijk passen alle liefdestalen wel enigszins bij elk kind, dat geldt namelijk ook voor volwassenen. Als jij dus denkt dat je kind de liefdestaal positieve woorden spreekt, laat vooral de andere talen dan niet zitten. Een kind heeft alle vijf de liefdestalen nodig van zijn ouders.
Misschien weet je nu gelijk welke liefdestaal jouw kind spreekt, maar misschien twijfel je nog. Houd dan vooral de komende tijd je kind eens in de gaten en bekijk hoe hij zijn liefde uit. De manier waarop hij zijn liefde uit, is waarschijnlijk ook de manier hoe hij de liefde het liefste ontvangt.
Tips voor elke liefdestaal
Weet jij welke liefdestaal jouw kind spreekt? Dan geven wij de volgende tips om als ouder ook deze taal te spreken.
1. Positieve woorden
– Geef je kind een compliment als hij of zij iets goed heeft gedaan
– Geef je kind een liefdevolle bijnaam
– Complimenteer je kind ook in het bijzijn van anderen
– Schrijf een lief briefje voor je kind en stop het in zijn of haar broodtrommel
– Gebruik bemoedigende woorden als je kind iets doet wat hij of zij lastig vindt
2. Tijd en aandacht
– Leg je telefoon aan de kant en wees echt aanwezig
– Ga samen een wandeling maken
– Speel samen een spelletje dat je kind leuk vindt
– Laat je kind helpen met de boodschappen, koken of andere taken
– Vraag aan je kind hoe zijn dag was en luister naar zijn of haar verhalen
3. Cadeaus
– Geef je kind een klein cadeautje als hij iets moeilijks heeft gedaan
– Laat een klein cadeautje achter als je kind gaat slapen voor als hij of zij wakker wordt
– Geef een paar kleine cadeaus die samen leiden naar een speciale gelegenheid
– Bewaar een doos met leuke cadeautjes om op een later moment te geven
– Bekijk ook uitgebreid de cadeautjes of tekeningen die je van je kind krijgt en waardeer ze
4. Dienstbaarheid
– Kook het lievelingseten van je kind als hij of zij een zware dag had
– Help je kind met zijn of haar kamer opruimen
– Kom je kind wat lekkers brengen als hij of zij goed bezig is
– Stop hem of haar lekker in voordat hij of zij gaat slapen
– Geef als verrassing een kamer make-over
5. Lichamelijke aanraking
– Kruip samen met je kind op de bank en laat hem of haar tegen je aan liggen
– Geef veel knuffels en kusjes
– Aai je kind over zijn of haar rug als jullie op de bank zitten
– Kriebel je kind zachtjes als jullie samen tv kijken
– Ga samen knuffelen en lezen in bed voordat je kind gaat slapen
Als je kind liefdesverdriet heeft: handige tips om erover te praten