Weglopen: wat zijn de gevolgen en is het strafbaar?
Als jouw kind wegloopt, dan kan dit een grote impact hebben op het gezin. Waarom willen kinderen weglopen? Wat zijn de gevolgen van dit gedrag en hoe kun je als ouder voorkomen dat je kind wegloopt? Dit en meer lees je hieronder.
Veel kinderen dreigen ermee, maar het daadwerkelijk doen? Dat zijn er gelukkig maar een paar.
Meest voorkomende redenen waarom kinderen weglopen
Kinderen en tieners kunnen om verschillende redenen besluiten om weg te lopen. Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen:
Conflicten thuis
Gezinsconflicten, zoals ruzies met ouders of broers en zussen, kunnen kinderen ertoe aanzetten om weg te lopen. Een onopgeloste ruzie en/of een gespannen thuissituatie zorgen vaak voor zo’n beslissing.
Stress
Kinderen die worstelen met stress, depressie of angst, kunnen weg willen lopen om hieraan te ontsnappen. Dit kan ook voortkomen uit problemen op school, thuis of door een relatie.
Misbruik of vernedering
In sommige gevallen kunnen kinderen weglopen om te ontsnappen aan lichamelijk of emotioneel misbruik.
Onvrede over regels
Sommige kinderen lopen weg omdat ze het moeilijk vinden om zich aan regels en bepaalde beperkingen te houden. Dit geldt voornamelijk voor tieners.
Nieuwsgierigheid
Raar, maar toch echt waar. Jongeren kunnen ook weglopen uit nieuwsgierigheid of wanneer ze op zoek zijn naar avontuur.
Wat zijn de gevolgen van weglopen?
Weglopen kan erge gevolgen hebben. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de gezinnen die hiermee te maken krijgen. Denk bijvoorbeeld aan:
Risico rondom veiligheid
Het grootste risico bij weglopen is de veiligheid van het kind. Je weet niet wie ze tijdens het weglopen tegen zullen komen of in welke situatie ze terechtkomen. Voordat je het weet krijgt je kind te maken met misbruik of geweld.
Emotionele situatie
Kinderen kunnen tijdens het weglopen te maken krijgen met gevoelens als angst, schuld en onzekerheid, terwijl ouders zich juist machteloos en bezorgd voelen.
Verdere problemen
Ook kan het zorgen voor verdere problemen. Wellicht dat je kind tijdens het weglopen betrokken raakt bij criminele activiteiten. Of misschien zijn er juist zorgen over het welzijn van je kind. Ook dat kan gevolgen hebben.
Is weglopen strafbaar?
In Nederland is wegloopgedrag op zichzelf niet strafbaar. Kinderen zijn niet juridisch verantwoordelijk voor hun eigen daden tot een bepaalde leeftijd, en ouders kunnen doorgaans niet worden aangeklaagd voor het feit dat hun kind wegliep. Mocht een kind in gevaarlijke of criminele situaties terechtkomen terwijl ze weglopen, dan kan het wél strafbaar zijn. Maar het weglopen zelf is dat niet.
Wat kun je als ouder doen om te voorkomen dat je kind wegloopt?
Als ouder kun je op een aantal manieren proberen te voorkomen dat je kind wegloopt, maar 100 procent zekerheid heb je natuurlijk nooit. Met de volgende dingen kun je dit proberen te voorkomen:
Goede communicatie
Zorg voor een goede communicatie met je kind. Luister naar zorgen en gevoelens en probeer dit, hoe moeilijk soms, ook te doen zonder oordeel. Hiermee voorkom je dat problemen gaan escaleren.
Gezinsproblemen aanpakken
Mocht dit zo zijn, dan is het ook belangrijk om de conflicten binnen het gezin op te lossen. Bij ernstige problemen kun je professionele hulp inschakelen.
Duidelijke regels en grenzen
Stel duidelijke regels en grenzen, maar zorg ervoor dat ze redelijk en eerlijk zijn. Bespreek de redenen achter regels met je kind, hiermee zorg je eerder voor begrip.
Ondersteuning bieden
Help je kind om zijn of haar emoties te begrijpen en ermee om te gaan. Zorg voor een ondersteunende omgeving waarin het zich veilig voelt om gevoelens te uiten.
Vroegtijdig herkennen van signalen
Let op tekenen van stress of ongelukkig zijn bij je kind. Vroegtijdige herkenning van deze problemen zal ook helpen bij het voorkomen van weglopen.
Samira (39): ‘Mijn dochter (14) dreigt telkens met weglopen’