Je lijf is van jou: de Week van de Lentekriebels speelt in op maatschappelijk debat
Je lijf is van jou. Dat is de boodschap die centraal staat bij de Week van de Lentekriebels 2022, die maandag 21 maart van start gaat op speciaal- en basisonderwijs. Tijdens deze week krijgen kinderen les over het bespreekbaar maken van seksueel overschrijdend gedrag, seksueel misbruik en consent.
De projectweek wordt georganiseerd door Rutgers samen met de GGD-en en vindt plaats van 21 tot en met 25 maart 2022. De eerste Week van de :entekriebels werd in 2005 georganiseerd.
De Week van de Lentekriebels 2022
Was vorig jaar nog het thema seksuele en gender diversiteit, nu staat het bespreekbaar van seksueel grensoverschijdend gedrag centraal. Daarnaast gaat de Week van de Lentekriebels 2022 over het vragen en geven van toestemming, oftewel consent.
Maatschappelijk debat
Volgens Elsbeth Reitzema, expert seksuele vorming bij Rutgers, maakt het recente maatschappelijke debat over seksueel grensoverschrijdend gedrag duidelijk hoe belangrijk het is dat dit ook op scholen een terugkerend onderwerp is. “Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren om respectvol met elkaar om te gaan. Ze leren hun wensen en grenzen aan te geven en de wensen en grenzen van anderen te respecteren. Op deze manier kunnen ze nu en later verantwoorde keuzes maken op het gebied van relaties en seksualiteit.
Structureel in het schoolplan
Met de Week van de Lentekriebels krijgen scholen handvaten om kennis te maken met relationele en seksuele vorming. Door deze jaarlijkse projectweek raken zowel leraren als leerlingen vertrouwd met de onderwerpen. Ook leren ze praten over de onderwerpen, iets dat – volgens Rutgers – juist op de basisschool belangrijk is om te leren. “Voordat kinderen in de puberteit komen en daadwerkelijk seksuele relaties aangaan.”
“Structurele aandacht heeft meer effect dan ad-hoc activiteiten. Bovendien is het goed om te beginnen met makkelijke onderwerpen waardoor het later eenvoudiger is om moeilijke thema’s te bespreken,” aldus Elsbeth Reitzema.
Participatie scholen
Bijna de helft van de scholen (43,2%) in het speciaal- en basisonderwijs doet mee aan de Week van de Lentekriebels 2022. Uit recent onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek & Advies blijkt dat veel basisschoolen al actief met seksuele vorming aan de slag zijn: 92% van de scholen besteedt aandacht aan relationele seksuele vorming. Toch doet slechts 37,9% dit structueel middels een erkende lesmethode.
Bijna een derde van de scholen doet dit in een doorlopende leerlijn van groep 1 t/m groep 8. Uit het onderzoek blijkt ook dat nog niet alle belangrijke onderwerpen hierin aan bod komen. Slechts eenderde van de basisscholen (34,2%) besteedt aandacht aan seksuele weerbaarheid met een erkende lesmethode.
Zo leer jij jouw zoon (én dochter) over consent en seksueel grensoverschrijdend gedrag