Julia van Buuren
Julia van Buuren Mentale gezondheid 23 sep 2024
Leestijd: 3 minuten

Week Tegen Pesten: dit kan jouw kind doen als er wordt gepest

Dit jaar zetten 1253 scholen zich samen in om meer bewustzijn te creeëren en om pesten tegen te gaan. Van 23 t/m 27 september is het de Week Tegen Pesten. Pesten heeft een grote impact op het leven van kinderen, een kind dat gepest is draagt dit namelijk altijd met zich mee. Dit kan jouw kind doen als er in zijn/haar omgeving wordt gepest.

17 procent van de kinderen op de basisschool heeft te maken met pesten en 9 procent van de kinderen op de middelbare school, blijkt uit de veiligheidsmonitor 2021-2022. 

Week Tegen Pesten

Pesten is iemand met opzet pijn doen, dit kan zowel fysiek door bijvoorbeeld te slaan of te schoppen, maar ook mentaal door negatieve of kwetsende opmerkingen te maken naar een ander. Ook uitschelden, buitensluiten of treiteren kunnen hier onderdeel van zijn. Pesten kan overal voorkomen, zoals op school, bij de sportclub, het buitenspelen of online. Tijdens de Week Tegen Pesten leren kinderen dat zij zelf een belangrijke rol kunnen spelen in het stoppen van pesten.

Omgaan met pesten

Misschien wordt jouw kind niet gepest maar ziet hij of zij wel dat er kinderen in zijn omgeving worden gepest. Hoe zorg je ervoor dat je kind hier op een juiste manier mee omgaat? Wij geven tips.

1. Informeren

Bespreek pesten met je kind al voordat hij of zij dit ziet of meemaakt. Zo kun je uitleggen dat pesten in groepen gebeurt en dat er verschillende rollen zijn, zo is er altijd een pester, iemand die gepest wordt en meelopers of omstanders. Dit zorgt ervoor dat je kind weet wat pesten is en het sneller zal herkennen.

2. Voor jezelf opkomen

Het is van groot belang dat je kind leert om voor zichzelf (en anderen) op te komen, zonder daarbij over zijn of haar eigen grenzen te gaan. Als ouder is het daarom goed om te weten hoe je kind reageert op een pester, het kan namelijk best lastig zijn voor je kind om een weerwoord te geven. Zeker wanneer hij of zij door iedereen aardig gevonden wil worden, een angst die vaak voorkomt.

Hoe doe je dit? Je kunt bijvoorbeeld verschillende pestsituaties schetsen en vragen hoe je kind hierop zou reageren. Vind je kind dit lastig? Dan kun je voorbeelden noemen, zoals tussen een ruzie springen, er iets van zeggen tegen de pester, met een volwassene praten of de gepeste ondersteunen.

3. Blokkeren of rapporteren

Tegenwoordig vindt pesten ook veel online plaats, bijvoorbeeld via social media of in Whatsapp-groepen. Als je kind aangeeft dat dit gebeurt kun je samen de pester een bericht sturen, hem of haar blokkeren of de gepeste een bericht sturen en hem of haar steunen.

Bij websites kun je de beheerder vragen om bijvoorbeeld foto’s of video’s te verwijderen en op social media-kanalen kun je berichten of chats rapporteren wegens pesten of intimidatie. Ook bij het Helpcentrum kun je vaak een melding maken van lastigvallen, pesten of intimidatie.

Pesten tegengaan

Door pesten kan er een onveilige sfeer in een groep ontstaan. Kinderen in die groep kunnen door groepsdruk het gevoel hebben mee te moeten doen of vinden het te eng om voor een ander op te komen omdat ze zelf niet gepest willen worden. Wanneer je kind weet wat pesten is en hoe hij of zij kan helpen, wordt het makkelijker om er tegenin te gaan.

Wordt jouw kind gepest? 7 dingen die je als ouder kunt doen om er voor je kind te zijn.

Deze vormen van pesten komen het meest voor en zo ga je er mee om!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.