Wat kun je doen als jouw kind last heeft van heftige eetbuien?
Het is normaal dat kinderen af en toe meer willen eten dan normaal, maar het is niet normaal om steeds terugkerende heftige eetbuien te hebben. Het is belangrijk voor ouders om te begrijpen hoe ze hiermee om kunnen gaan en welke stappen ze kunnen nemen om hun kind te ondersteunen.
Als jouw kind naast normaal eten het liefst de hele dag door (ongezonde) snacks eet, dan is het tijd om in te grijpen.
Dit kun je doen als jouw kind heftige eetbuien heeft
Goede communiceren
Begin met een open gesprek met je kind. Vraag naar zijn of haar gevoelens en probeer erachter te komen of er iets aan de hand is, dat de eetbuien kan veroorzaken. Soms zijn stress, angst of andere emoties de oorzaak. Door open te communiceren, zal jouw kind zich begrepen voelen.
Gezond eetpatroon instellen
Zorg ervoor dat je kind gezonde maaltijden en snacks krijgt. Goede en genoeg gezonde voeding helpt voorkomen dat je kind hongerig wordt, wat eetbuien kan uitlokken. Zorg er ook voor dat je kind genoeg drinkt.
Focus van eten houden
Haal de ongezonde snacks uit huis. Zorg dat er alleen gezonde snacks te vinden zijn. Moedig je kind daarnaast ook aan om genoeg te bewegen. Hierdoor kun je zijn of haar focus van eten wegkrijgen.
Geef het goede voorbeeld
Kinderen doen veel dingen na. Als ouders een gezond eetgedrag tonen, is de kans groter dat kinderen dat gedrag overnemen. Laat zien dat gezond eten belangrijk is en vermijd zelf ook extremen in eetgedrag. Ga dus niet extreem lijnen of extreem ongezond eten, want dan denkt jouw kind dat dit normaal is.
Haal emotionele triggers weg
Zijn het de emoties van je kind die de heftige eetbuien veroorzaken? Probeer dit dan uit zijn of haar leven te krijgen. Als bijvoorbeeld stress op school een rol speelt, zoek dan manieren om de stress te verminderen, zoals praten met leraren of het aanbieden van extra ondersteuning.
Zoek professionele hulp
Als de eetbuien aanhouden of ernstig zijn, overweeg dan om professionele hulp in te schakelen. Een kinderarts of diëtist kan helpen op het gebied van voeding. Daarnaast kan een kinderpsycholoog of therapeut hulp bieden bij het emotionele deel.
Betrek het hele gezin
Betrek alle gezinsleden bij het kiezen en bereiden van gezonde maaltijden. Samen eten versterkt familiebanden en bevordert een gezonde houding ten opzichte van voeding. Het is niet alleen goed om samen te eten, ook is het erg gezellig.
Wees geduldig
Een verandering in eetgedrag kost tijd. Wees geduldig en moedig positieve stappen aan. Straf of kritiek kan de heftige eetbuien verergeren, dus het is aan te raden om je kind te ondersteunen en aan te moedigen waar je kan.