Wat is ‘small world play’ en hoe pas je het toe?
In het hoekje van de kamer, in het poppenhuis, in een schoenendoos of op een LEGO-schip. Met dank aan een beetje fantasie kunnen kinderen overal hun eigen, kleine wereldje bouwen en daar uren mee spelen. Dat heet ook wel small world play. In het Nederlands vertaald als klein wereldspel. Maar misschien spreekt ‘miniwereld’ meer tot de verbeelding. Wat is het precies en wat zijn de voordelen ervan? Wij vertellen het je.
Denk gerust aan ‘s lands miniatuurstad Madurodam als je verder leest.
Small world play
Bij small world play creëren kinderen hun eigen kleine miniwereld. Of beter: je creëert een levensscène voor het kind om mee te spelen. Niet alleen is dit een invitation to play, ook leert je kind hierdoor zichzelf te vermaken. Small world play stelt ze in staat om scènes uit hun dagelijks leven na te spelen. Ook kunnen kinderen hierdoor hun eigen omgeving vormgeven. Daar is niet alleen een gezonde dosis fantasie voor nodig, maar ook een portie empathie. Want door het naspelen van gebeurtenissen en situaties uit hun leefwereld krijgen kinderen grip op de wereld om hen heen.
Van de hoek in de kamer tot een schoenendoos, bij small world play zijn geen regels. Een miniwereldje kan overal ontstaan. Een van de bekendste voorbeelden van small world play is de miniwereld van Het Muizenhuis en kabouters van Grapat.
Verbaal spel
Een groot voordeel van small world play is dat kinderen tijdens dit spel constant taal gebruiken. Ze benoemen de voorwerpen die ze zien en de situaties die de personages meemaken. Hierdoor leren ze woorden, praten ze over gevoelens en ervaringen en pikken ze dingen op die ze meenemen uit een andere situatie in hun dagelijks leven. Ook mooi meegenomen: als je kind met andere kinderen speelt in een miniwereld, leren ze hoe ze kunnen delen, hoe ze kunnen samenspelen en hoe ze samen kunnen fantaseren.
Thema
Een miniwereld heeft bijna altijd een thema. Denk gerust aan de kampeer- of boerderijsets van Playmobil of een brandweerkazerne van Lego. Maar ook een simpele schoenendoos kan volstaan. Het gaat erom dat je kind zo creatief kan zijn bij het creëren als hij zelf wil. Small world play spreekt nog meer tot de verbeelding als je de miniwereld aanpast op de belevingswereld van jouw kind. Bijvoorbeeld het thema kamperen in aanloop naar de zomervakantie, wanneer jullie ook daadwerkelijk gaan kamperen.
Nog een optie is een miniwereld naar aanleiding van een boek dat jullie aan het lezen zijn. Met knuffels en attributen komt het verhaal tot leven en kan je kind, met zijn fantasie en ervaring, er zijn eigen draai aan geven. Die vrijheid, om je eigen spel vorm te geven, maakt small play world zo leerzaam. Er is namelijk alle ruimte voor het ontwikkelen van de creativiteit.
Tips voor small world play
En we noemden net Het Muizenhuis, Playmobil en Lego, maar je hoeft heus geen nieuw speelgoed te kopen om te beginnen met small world play. Het inrichten van een uinodigende scène is juist eenvoudig en goedkoop. Je kunt namelijk ook een zand- of watertafel gebruiken voor het creëren van een miniwereld, of een grote bak, een teil of een kleedje. Vaak wordt small world play gecombineerd met sensorisch spelen, waarbij alle zintuigen worden geprikkeld.
Dit zijn tips voor small world play:
- Bepaal je thema.
Kies een onderwerp voor de miniwereld waar het kind ervaring of op zijn minst interesse in heeft. (Voor een eerste miniwereld zijn dieren vaak een veilige gok, aangezien de meeste kinderen enige kennis van of interesse hebben in dieren, aangezien hier ook veel verhaaltjes 0ver gaan). - Verzamel je materialen.
Laat je inspireren door wat je in je speelgoedkist, in je keuken, tuin of waar dan ook binnen handbereik hebt. Een deel van het plezier van spelen in een miniwereld is het decoreren. Kinderen vinden het heerlijk om betrokken te zijn bij het creëren van een miniwereld en gaan graag op jacht naar items die ze misschien willen gebruiken. Onthoud dat je ook elementen van sensory play kunt toevoegen (zoals zand, water, deeg, stro, ongekookte rijst, stenen) en dat je misschien een of andere doos of bak nodig hebt om je spullen in te bewaren. - Stel de scène op.
Hoe jonger de kinderen zijn, hoe eenvoudiger je de miniwereld wilt houden (met misschien een element van zintuiglijk spel en het gebruik van items die ze gemakkelijk zelf kunnen manipuleren). Het is gemakkelijk voor kleintjes om afgeleid of overprikkeld te raken. Minder is meer in dit geval. Hoe ouder kinderen zijn, hoe ingewikkelder kleine werelden kunnen worden.
Anders dan bij small world play heeft open ended play geen thema en is het niet afgebakend. Wil je meer lezen over open ended play? Dat kan hier.