Wat is een Jenaplanschool? Alles over deze onderwijsvorm
Zodra je begint met de zoektocht naar de perfecte school voor jouw kind, kom je veel verschillende onderwijsvormen en schooltypes tegen. Van een ‘gewone’ openbare basisschool, tot de vrijeschool. Maar wat houden deze onderwijsvormen nu precies in? In dit artikel vertellen we je alles over de onderwijsvorm: Jenaplan.
Op Jenaplanscholen wordt gewerkt volgens de ideeën van Peter Petersen die school zag als een werkgemeenschap waarin leerlingen zich dienstbaar leren opstellen ten opzichte van anderen. Veel samenwerken dus, en leren van elkaar.
Stamgroepen
Leerlingen die in leeftijd één tot drie jaar van elkaar verschillen, zitten samen in de zogenoemde stamgroepen. Dit is waarschijnlijk één van de bekendste en belangrijkste kenmerken van een Jenaplanschool. In de praktijk heb je dan meestal een stamgroep met de groepen 3 t/m 5 en 6 t/m 8. Door kinderen van verschillende leeftijden bij elkaar te plaatsen leren ze samen werken en leren ze om elkaar te helpen.
Jenaplan sinds eind jaren vijftig
In 1924 ontwikkelde de Duitse pedagoog Peter Petersen uit Jena een nieuwe vorm van onderwijs: Jenaplan. Jenaplan was vernieuwend omdat de belevingswereld van het kind centraal staat. En dus ook omdat kinderen van verschillende leeftijden in één groep zitten. Eind jaren vijftig introduceerde Suus Freudenthal-Lutter dit vernieuwende onderwijs in Nederland.
In het Jenaplanonderwijs staat, zoals hierboven al gesteld, het kind centraal. Ieder kind is uniek in zijn ontwikkeling, talenten en leerstijl. En omdat ieder kind uniek is, gaat het er bij Jenaplan om dat kinderen leren van die verschillen en dat zij die respecteren.
Brede ontwikkeling
Natuurlijk wordt er op Jenaplanscholen veel aandacht besteed aan rekenen, taal en topografie, net als op iedere andere school. Maar een Jenaplanschool besteedt ook aandacht aan gesprek, spel en viering. Op die manier krijgen kinderen op een Jenaplanschool de ruimte om zich zo breed mogelijk te ontwikkelen.
In de praktijk
Het klinkt misschien allemaal nog een beetje abstract. Dus hoe werkt het Jenaplanonderwijs nu in de praktijk?
- De kinderen zitten in een stamgroep, met kinderen van verschillende leeftijden, culturen en onderwijsniveaus. In de stamgroep wordt samen gewerkt en geleerd van elkaar.
- Er is een ritmisch weekplan waarin, samen werken, samen spelen, samen spreken en samen vieren elkaar afwisselen.
- Kinderen leren verantwoordelijk te zijn voor hun eigen leren en voor hun rol in de groep en de school.
- Jenaplanscholen gebruiken leer- en ontwikkelingsdoelen en taken, waarin kinderen ruimte krijgen om te kiezen.
- Er is ruimte voor brede ontwikkeling van verschillende unieke kwaliteiten en talenten van kinderen.
Wil je meer weten over Jenaplanonderwijs? De Nederlandse Jenaplan Vereniging maakte onderstaande informatiefilmpje!
https://www.jmouders.nl/welke-basisschool-kiezen-kind/
OnderwijsconsumentNederlandse Jenaplan Vereniging