Wat is Fortnite? Alles wat je als ouder wil weten over deze game
Als je kinderen hebt op de basisschool dan heb je er ongetwijfeld over gehoord: Fortnite. De immens populaire game, met wereldwijd meer dan 200 miljoen spelers, is namelijk ook in Nederland een regelrechte hit. Alleen wat is het eigenlijk voor een spel? Waar moet je als ouder op letten? En voor welke leeftijd is Fortnite geschikt? Wij vertellen je er alles over.
Wat is Fortnite?
Fortnite is simpel gezegd een subgenre van een survivalspel (Battle Royale) waarin je een personage bestuurt dat de personages van anderen moet zien te overleven. Het spel is te spelen op een PC, iOs, Android, Playstation 4, Xbox One en Nintendo Switch en bestaat al sinds 2017. Sindsdien is de populariteit wereldwijd exponentieel gestegen.
Binnen het spel kun je kiezen uit verschillende spelvormen. De grote populariteit dankt Fornite vooral aan de gratis Battle Royal modus. In deze spelvorm strijden honderd mensen tegelijkertijd tegen elkaar op één groot eiland. De speler of het team dat het langst overleeft wint het spel. Naast het schieten komt er nog meer bij het spel kijken. Zo moet je opzoek naar wapens en kun je dingen bouwen om jezelf te beschermen, maar uiteindelijk draait alles om overleven.
Vrolijk tintje
Fortnite is dus een survivalspel waarbij onder andere wordt geschoten maar het design is relatief vrolijk. Zo zie je bijvoorbeeld geen bloed en is de fictieve wereld best kleurrijk. Bovendien kun je jouw personages opleuken met andere outfits die ‘skins‘ worden genoemd. Daarnaast kun je jouw poppetje ook dansjes en moves laten doen. Sommige van die dansjes worden zelfs dankzij Fortnite enorm populair zoals bijvoorbeeld de swish of floss.
Is Fortnite echt gratis?
Het spelen van de Battle Royal modus is écht gratis, maar natuurlijk moet er ook door Fortnite geld verdiend worden. Dat doen ze door spelers te verleiden om binnen het spel extra aankopen te doen. Zo kun je eerder genoemde ‘skins‘ en dansjes kopen om je personage cooler te maken. Hierdoor ga je niet beter spelen, maar het geldt wel als een soort statussymbool. Kinderen kijken onderling naar elkaars ‘skins‘ en moves en willen dan zelf natuurlijk ook het nieuwste en het gaafste hebben.
Aankopen doe je in Fortnite door middel van V-Bucks. Dit is de virtuele munteenheid van het spel en één V-Buck staat gelijk aan één cent. Deze V-Bucks kunnen worden verdiend tijdens het spelen of worden gekocht in de store. De prijzen van ‘skins‘ en dansjes variëren van een paar euro tot ongeveer 15 euro.
Ook kan er ieder seizoen een Battlepas gekocht worden. Een seizoen duurt gemiddeld tien weken en als je voor een bepaald seizoen een Battlepas koopt, krijg je automatisch veel extra’s zoals wapens, skins en moves. Een Battlepas kost ongeveer tien euro. Als het seizoen afgelopen is “moet” je weer een nieuwe battlepas kopen, maar je behoudt wel jouw eerder gekochte items.
Voor welke leeftijd is Fortnite?
Fortnite heeft een leeftijdsindicatie van 12 jaar en ouder. Dit komt omdat het spel draait om het overleven van personages (in de vorm van een schietspel). Het spel wordt echter in de praktijk ook veel door kinderen onder de 12 gespeeld. Op basisscholen is het spel dan ook erg populair. De leeftijdsindicatie is een advies en natuurlijk bepaal jij als ouder of je deze aanhoudt of niet. Als je twijfelt kun je overwegen om zelf het spel eens te spelen of er video’s van de kijken of bijvoorbeeld Youtube. Zo weet je precies wat het inhoudt en kun je zelf een oordeel vellen.
Waar moet je nog meer op letten?
- Er wordt vaak gesteld dat Fortnite erg verslavend is, houd daarom goed in de gaten hoe vaak en hoe lang je kind speelt. Maak hier samen ook duidelijke afspraken over.
- Op Youtube en Twitch zijn veel video’s te vinden waarop je kan zien hoe anderen Fortnite spelen. Wees je ervan bewust dat je kind op die manier ook in aanraking kan komen met de game.
- Binnen het spel kun je met andere spelers communiceren. Bijvoorbeeld via chat maar ook via audio. Via headsets praten kinderen vaak met elkaar. Controleer daarom af en toe met wie ze praten of zet hem een tijdje op de speaker zodat je kunt meeluisteren.
Wil je meer weten over andere populaire games? Lees het in onze gamegids voor ouders!