Wat als zwanger worden niet lukt en jullie daardoor uit elkaar groeien? Relatietherapeut geeft advies
Zwanger worden is voor veel vrouwen een grote wens, veel stellen dromen ervan om samen een gezinnetje te starten. Waar bij veel koppels de kinderwens uitkomt, zijn er ook genoeg stellen die niet zomaar zwanger raken. Wat als het maar niet wilt lukken en je merkt dat jullie als partners uit elkaar groeien?
Wij vroegen relatietherapeut Karlijn Wassen om advies.
Uit elkaar groeien
Als je als stel zo graag samen een kindje wilt krijgen, is dat hartstikke lastig als dat niet gebeurt. Misschien zijn jullie al lang aan het proberen om zwanger te worden, hebben jullie al meerdere fertiliteitstrajecten doorlopen of weten jullie dat jullie geen kinderen kunnen krijgen. Dit kan er soms voor zorgen dat jullie als koppel uit elkaar groeien. Wat kunnen jullie dan het beste doen?
“Een van de belangrijkste dingen is en blijft communiceren”, vertelt Wassen. “Blijf praten met elkaar over wat het met je doet dat het moeilijk lukt om zwanger te raken. Je kunt de volgende vragen aan elkaar stellen: ‘Welke verlangens heb je?’ ‘Hoe voelt het nu het onzeker is of deze werkelijkheid gaan worden?’
‘Welke gevoelens kom je tegen? Schuld? Schaamte? Gevoelens van falen? Je minder waard voelen? Je zorgen maken dat je partner bij je weggaat? Of dat je hem of haar iets ontneemt?’ ‘Hoe kijk je ertegenaan dat het niet lukt?’ ‘Hoe kijk je nu tegen onze relatie aan?’
Wat heb je van elkaar nodig?
Heb het ook specifiek over wat je nodig hebt van elkaar in deze tijd. Sommige partners schieten in de oplossingsmodus, dat is hun manier van omgaan met deze situatie. Dit kan tot grote frustraties leiden bij de ander, als er geen ‘oplossingen’ zijn. Het is dan belangrijk om het met elkaar te hebben over wat jullie van elkaar nodig hebben. En mogelijk is dat dan alleen een luisterend oor, terwijl de ander behoefte heeft aan positiviteit.
Heb met elkaar dus gesprekken over waar het echt om gaat: de dieperliggende gevoelens die dit thema raken. Op die manier kunnen jullie weer naar elkaar toegroeien. Communicatie kan de sleutel zijn om elkaar echt te blijven begrijpen, ook in deze moeilijke tijd.
Seks krijgt een beladen rol
Ook krijgt seks vaker een beladen rol als stellen een medisch traject ingaan. Seks wordt dan beladen doordat het bijvoorbeeld op een specifieke dag en tijdstip moet. Hierdoor komt er een soort druk op te liggen wat de plezier en ontspanning van seks kan verminderen. Heb het hier ook met elkaar over.
‘Wat zuur he, dat het nu even zo moet? Zullen we het bewust ook op andere momenten blijven doen als we er beide naar verlangen?’ Of: ‘Hoe vind je ons seksleven nu? Wat zijn je behoeftes nu?’ Op die manier zorgt seks, naast dat je seks hebt voor het krijgen van kinderen, ook nog voor ontspanning en verbinding met elkaar.
Zo blijven er naast de eventuele negatieve druk die erop zit, ook positieve ervaringen ontstaan rondom seks. Heb het ook over de gevoelens die erbij kunnen komen kijken, bijvoorbeeld het gevoel van falen. Stel vragen als: ‘Als het ons zonder hulp niet lukt, hoe is dat voor je? Welk beeld heb je daarbij? En hoe vind je het dat je dat beeld nu moet bijstellen?’
Wat moet je juist niet doen?
Dingen die averechts werken als jullie merken dat jullie uit elkaar groeien, zijn onderlinge discussies of spanningen dat het thema met zich meebrengt onder het tapijt schuiven. Of als je ziet dat je partner het er moeilijk mee heeft, het afzwakken. Het er niet over hebben of het er juist constant over hebben zijn ook twee uitersten om te vermijden.
Partners moeten zich zorgen gaan maken over hun relatie als ze het merendeel van de tijd wrok naar elkaar voelen, fantaseren over een plek voor zichzelf of merken dat ze proberen hun eigen kinderwens te onderdrukken om de relatie staande te houden, terwijl de kinderwens zwaarder weegt. Dat kan zorgen voor blijvende ruzies, steken onder water en verwijten, terwijl je partner er meestal niets aan kan doen.
Een andere red flag is het alleen nog maar over het thema hebben voor een langere tijd. Dit kan ervoor zorgen dat je elkaar uit het oog verliest en een van beide het gevoel heeft dat hij of zij er niet meer toe doet. Al deze signalen kunnen de eerste zaadjes zijn naar negatieve patronen tussen koppels die uiteindelijk vaak onbewust zorgen voor steeds meer afstand en verwijdering.”