Wat als jij en jouw kind allebei hoogsensitief (HSP) zijn?
Stel, jij bent hoogsensitief en jouw kind blijkt dat ook te zijn. Van hetzelfde type, of juist van een ander type. Wat betekent dat voor jullie relatie? Hoe uit het zich? En welke voordelen en uitdagingen brengt het met zich mee? In dit artikel zetten we alle combinaties van verschillende HSP-types op een rijtje.
Nog even in een notendop: hoogsensitiviteit is een combinatie van bepaalde karaktereigenschappen. Om er een paar te noemen: het hebben van een sterk rechtvaardigheidsgevoel, van oog voor detail, stemmingen aanvoelen van anderen, complexer denken dan gemiddeld en snel verbanden kunnen leggen. Alle prikkels komen heftiger binnen en hebben meer tijd nodig om volledig verwerkt te worden. Maar het maakt iemand vaak ook extra creatief, invoelend en fantasierijk. Het is voor een HSP soms behoorlijk uitdagend om in deze drukke wereld te leven, omdat die persoon alles zo intens beleeft. Dat kost veel energie.
De vier verschillende HSP-types
Goed om te weten: HSP komt voor in vier verschillende types. De introverte rustzoeker, de extraverte rustzoeker, de introverte belevingszoeker en de extraverte belevingszoeker.
- De introverte rustzoeker vermijdt het liefst menigtes. Een rustige activiteit, vaak alleen, voelt veel fijner. Hij kan zich dan ook helemaal verliezen in zijn innerlijke wereld. Dit type oogt een beetje verlegen en terughoudend. Daarnaast vindt hij routines prettig, want deze geven houvast en rust.
- De extraverte rustzoeker is met zijn contrastrijke karakter een beetje undercover hoogsensitief. Spontaan, sociaal en – als hij zich op zijn gemak voelt – soms een spraakwaterval. Maar dit type heeft ook behoefte aan tijd voor zichzelf, voldoende rust en routines.
- De introverte belevingszoeker is nieuwsgierig en gevoelig en beleeft dingen op een diep emotioneel niveau. Dit type gaat graag nieuwe uitdagingen aan en is het liefst creatief bezig. Feestjes en drukte zijn geen must; dit type weet zich heel goed alleen te vermaken.
- De extraverte belevingszoeker zoekt, ondanks diens hoogsensitiviteit, de drukte op. Sociale activiteiten, nieuwe uitdagingen … Alles is welkom, want dit type staat altijd ‘aan’! Hij moet zijn enthousiasme en energie kwijt kunnen, maar ook op zijn tijd even stoom afblazen om weer op te laden.
Ook interessant: Moeder en HSP? Dit zijn de grootste valkuilen (+ 6 tips!)
Allebei hetzelfde HSP-type
Als jij en je kind allebei hetzelfde HSP-type zijn, dan begrijpen jullie elkaar goed. Zo vormen jullie een harmonieus geheel. Je kind heeft het voordeel dat jij tips kunt geven over hoe je omgaat met een tumultueuze wereld. Bijvoorbeeld op welk moment hij even tijd voor zichzelf moet nemen. Jullie kunnen de activiteiten die je samen onderneemt ook afstemmen op jullie gezamenlijke behoeftes. Denk aan een boek lezen, mediteren, een wandeling in de buitenlucht, iets creatiefs of iets sportiefs.
Introverte rustzoeker & extraverte rustzoeker
Zijn jullie beide rustzoekers? Dan kun je jouw kind veel routine geven, waar hij (of zij) erg blij mee zal zijn! Maar als introverte én extraverte rustzoekers, zijn jullie ideeën van leuke activiteiten verschillend. De introverte doet liever iets rustigs en op zichzelf, de extraverte wil eropuit en nieuwe dingen proberen. Probeer in zo’n geval een middenweg te vinden en activiteiten te bedenken waar jullie allebei bij gebaat zijn. Zo kan de extraverte rustzoeker zijn ei kwijt, zonder dat de introverte rustzoeker overprikkeld raakt. Organiseer bijvoorbeeld een thuisbioscoop, of onderneem een speurtocht in de natuur.
Introverte rustzoeker & introverte belevingszoeker
Jullie begrijpen elkaar wat betreft jullie innerlijke gevoelswereld. Jullie voelen veel en op diep emotioneel niveau. Maar de introverte belevingszoeker heeft veel meer behoefte aan actie en avontuur dan de introverte rustzoeker. Soms betekent dit dat bepaalde activiteiten niet geschikt zijn voor jullie samen. Geef elkaar dan waar mogelijk de ruimte om je eigen ding te doen. Of zorg ervoor dat er een afwisseling is tussen rustige en ondernemende activiteiten, zodat jullie allebei in balans blijven.
Introverte rustzoeker & extraverte belevingszoeker
Als jij of je kind een introverte rustzoeker is en de ander een extraverte belevingszoeker, dan zijn jullie karakters en behoeftes heel verschillend van elkaar. Activiteiten waar de extraverte belevingszoeker zijn energie in kwijt kan, kan de innerlijke rustzoeker door overprikkeld raken. Het is goed om hier rekening mee te houden. Ben jij de extraverte belevingszoeker? Sleep je kind dan niet te veel mee, maar zorg voor rust en routines. Zijn de rollen andersom verdeeld? Zorg dan dat jij goed gegrond bent en jouw kind voldoende prikkels krijgt om lekker in zijn vel te zitten. Je kunt bijvoorbeeld samen gaan wandelen in het bos, of je kind een hut laten bouwen in de tuin (of op het balkon) terwijl jij een boek leest. Geocaching is misschien ook een interessante activiteit om uit te proberen!
Extraverte rustzoeker & introverte belevingszoeker
Ben jij een extraverte rustzoeker ben en je kind een introverte belevingszoeker – of juist andersom? Dan verschillen jullie karakters wel, maar komen jullie behoeftes redelijk overeen. En dat is fijn! Zolang jullie voor voldoende afwisseling zorgen tussen sociale en/of drukke activiteiten en rustige momenten met tijd voor jezelf, blijven jullie allebei goed in balans. Ga dus samen lekker creatief aan de slag, ga samen naar een museum of maak thuis kunst. Of ga op avontuur in de natuur, om na afloop thuis je rust te vinden met bijvoorbeeld een boekje of doe samen een yoga-sessie.
Extraverte rustzoeker & extraverte belevingszoeker
Jullie zijn allebei heel spontaan en sociaal en voor de buitenwereld lang niet altijd duidelijk hoogsensitief. Maar dat zijn jullie wel. Zoek dus vooral situaties op waarin je samen tot je recht komt als gangmaker en gezellig type en waarin je je energie goed kwijt kunt. Maar weet ook op tijd op de rem te trappen, zodat jullie weer kunnen opladen. Zo ga je niet voorbij aan je eigen grenzen en aan die van elkaar.
Introverte belevingszoeker & extraverte belevingszoeker
Als jullie allebei belevingszoekers zijn, vinden jullie veel van dezelfde dingen leuk. Dat is fijn, want daarmee is het heel makkelijk om activiteiten te kiezen waar jullie allebei behoefte aan hebben. Maar de intensiteit waarmee jullie dingen beleven, is wel anders. Houd dit van elkaar en van jezelf in de gaten, zodat niemand zichzelf voorbij loopt. Willen jullie samen bijvoorbeeld naar een pretpark? Ga dan niet met een al te grote groep, zodat de introverte belevingszoeker niet overprikkeld raakt.
Zijn jij en je kind allebei hoogsensitief, dan heeft dit dus voor- en nadelen. Gelukkig kun je de nadelen ervan onderscheppen door oog te houden voor elkaars grenzen en behoeften en voor die van jezelf. Zo kunnen jullie samen optimaal genieten van de dingen die jullie ondernemen, zonder onder- of overprikkeld te raken.
Meer over hoogsensitiviteit?
Wil je weten wat je kunt doen als je een hooggevoelig kind hebt? Dan is de online cursus ‘Holistisch opvoeden’ van ZoMa-opleidingen iets voor jou! Marjolein Berendsen, founder van ZoMa-opleidingen, geeft speciaal aan Famme-lezers een korting weg van 50%. Gebruik hiervoor de kortingscode ZOMAPC520 en betaal €99 in plaats van €199.
Dit artikel is geschreven door Marjolein Berendsen. Marjolein is oprichter en eigenaar van ZoMa Opleidingen. In de opleiding tot holistisch therapeut leer je weer te leven vanuit je essentie, en dit vanuit licht en liefde door te geven aan je cliënten. Je kunt bij ZoMa Opleidingen tevens verschillende Reiki-cursussen volgen en de online cursus Holistisch voeden.
Lees ook:
- Is jouw kind gewoon gevoelig of is er meer aan de hand? 9 HSP signalen
- Sensitief kind? Zó ga je daarmee om
- Is je kind hoogsensitief? Zo voorkom je dat hij overprikkeld raakt door school