Wat als het moederschap je tegenvalt?
Het moederschap is iets waar vaak veel blijdschap bij komt kijken. Je houdt van je kind en hebt alles voor hem over. Toch is het moederschap niet altijd alleen maar leuk. Het kan best zwaar zijn en soms zelfs tegenvallen. Maar dat toegeven, dat is eigenlijk nog het moeilijkste.
Veel moeders zullen dit gevoel wel herkennen: als het een tijdje allemaal tegenzit en niet gaat zoals je wilt, dan zie je het allemaal even niet meer zitten. Maar wat nou als dit niet een tijdelijk gevoel is, maar een gedachte dat met regelmaat of zelfs vaak bij je opkomt?
Toegeven dat het moederschap tegenvalt
Dat je het moederschap zwaar vindt of zelfs tegen vindt vallen, kan best een lastige gedachte zijn. En misschien ook wel verwarrend. Het kan zijn dat je zo graag moeder wilde worden of dat het lang duurde voordat het bij jullie gebeurde. En nu je eindelijk hebt wat je zo graag wilde, ben je lang niet altijd gelukkig.
Dat is niet iets dat je gelijk van de daken schreeuwt. Het voor jezelf toegeven is al een grote stap, laat staan dat je het deelt met anderen. Ook al betekent het niet dat je niet van je kinderen houdt, toegeven dat het moederschap tegenvalt, is toch nog steeds een taboe.
Druk op moederschap veel groter dan vroeger
Toch zullen meer moeders je begrijpen dan je denkt, want het huidige moederschap kan gewoon best zwaar en pittig zijn. Uit een internationaal onderzoek van Ingenta Connect, blijkt dat de druk op moeders tegenwoordig veel groter is dan vroeger. Voor dit onderzoek zijn oma’s, jonge moeders en zwangere vrouwen geïnterviewd over hun gevoelens en ervaringen met betrekking tot het moederschap.
Wat bleek? Oma’s ervoeren hun eigen moederschap toentertijd een stuk minder zwaar dan hun dochters op dit moment doen. Vroeger werd er minder van moeders verwacht, terwijl ze in die tijd juist gemiddeld meer kinderen hadden en minder luxe gewend waren. Maar bovenal hadden ze vroeger niet die sociale druk dat ze een perfecte moeder moesten zijn. Die bestond namelijk niet.
Ongevraagde adviezen en meningen
Volgens dit onderzoek zijn er meerdere factoren waardoor moeders tegenwoordig zoveel druk voelen om alles goed te doen. Social media speelt een grote rol hierin, met alle posts van andere moeders waarin alles altijd perfect lijkt te gaan. Daarnaast ontvangen moeders ook nog doorlopend ongevraagd advies en ongevraagde meningen van anderen. Misschien goedbedoeld hoor, maar dus wel ongevraagd.
En dat is niet altijd prettig, want moeders vragen zich sowieso al met regelmaat af of ze het wel goed doen. De onzekerheid die er dan bijkomt door een ongevraagde mening, maakt het er niet beter op. Het gaat zelfs al zo ver, dat er al een generatie moeders is die hierdoor met een burn-out te maken heeft.
Moederschap is 2,4 fulltimebaan
Maar de druk op het moederschap heeft niet alleen te maken met ongevraagde meningen en social media. Uit een ander Europees onderzoek van Sitly blijkt namelijk dat het moederschap gelijk staat aan 2,4 fulltimebaan, en dat is dus behoorlijk zwaar. Ook ervaren veel moeders het gevoel dat ze tekortschieten in hun gezin.
Drie op de tien moeders uit het onderzoek ervaren constant stress sinds ze moeder zijn. Twee derde van de kandidaten heeft helemaal geen tijd meer over voor zichzelf, omdat ze druk zijn met hun gezin, het huishouden en hun werk. Sowieso is de combinatie van gezin en werk eentje die heel lastig is, blijkt uit ditzelfde onderzoek. 76 procent van de moeders in Nederland vindt de combinatie van hun gezin en hun werk moeilijk tot zelfs onmogelijk.
Taboe dat het moederschap tegenvalt doorbreken
Ervaar jij nu ook veel druk en stress rondom je moederschap? Wees dan gerust: je bent echt niet de enige. Misschien kan het helpen om je verhaal wel te delen met iemand. Iemand die je vertrouwt, die jou kent en die niet snel zal oordelen. Vind je dat nog te lastig? Kijk dan eens op internet. Er zijn steeds meer moeders die hun verhaal delen en dit taboe ook willen verbreken. Je kunt altijd proberen contact met hun op te nemen. Hopelijk voel je je gehoord en wordt dit gevoel dat je nu ervaart steeds minder eentje waar je liever niet over praat.
Je mag ook altijd een mailtje sturen naar [email protected] om (anoniem) je verhaal te delen met andere moeders.