Wandelen met kinderen? Dit zijn de beste tips (en routes) van een boswachter
Wandelen met kinderen? Jazeker! Wandelen met kinderen is hartstikke leuk. Het is alleen wel belangrijk te beseffen dat een kind anders naar de wereld kijkt dan een volwassene en daarmee anders naar een wandeling. Boswachter Ellen geeft tips om van wandelen met je kinderen toch een succes te maken.
Ellen kan haar passie voor de natuur kwijt in haar functie als boswachter bij Natuurmonumenten in één van de mooiste streken van Nederland, het Rijk van Nijmegen. Daarnaast is ze moeder van Agnes (11).
Wandelen met kinderen
Wanneer een kind een wandeling leuk vindt, is (en blijft) het ook leuk voor de ouders. Jonge kinderen zijn grote wandelingen uiteraard niet gewend. Start daarom met korte wandelingen, zodat ze leren dat wandelen leuk kan zijn en zodat ze conditie opdoen. Onze dochter startte met een loopfiets. Daar zijn die kleintjes heel behendig op.
Ook hebben ze er lol in, want een klein hoogteverschil is voor hen al een berg waar ze vanaf roetsjen. Heb je meerdere kinderen of kan er een vriendje of vriendinnetje mee? Dan hebben ze lol voor twee en hebben ze al helemaal niet door hoeveel afstand je aflegt. Is je kind eenmaal mobiel genoeg, dan kan het eigenlijke wandelen beginnen.
Genoeg variatie
Kinderen hebben een korte spanningsboog. Dat betekent dat er op de route genoeg variatie aanwezig moet zijn en dat de kinderen voldoende uitgedaagd moeten worden. Een vlakke wandeling over rechte paden is saai. Neem kinderen maar eens mee naar de bergen; ze zijn dan amper te houden. Bergen hebben we in Nederland niet, maar leuke routes zijn er genoeg!
Zoek naar routes over smalle kronkelige paadjes, stapstenen, trekpontjes, uitkijktorens of plekken met een grote kans op het zien van dieren. Een avontuurlijke speeltuin of wat lekkers op het einde van de wandeling kunnen een extra positieve stimulans opleveren.
Eenvoudige spelletjes
Wil je nu toch een keer een route gaan lopen dat voor kinderen iets minder avontuur en uitdaging oplevert, bedenk dan eenvoudige spelletjes. Laat ze dingen zoeken, neem een schepnetje mee of houd halt bij een spannende klimboom. Geef ze daar dan ook even de tijd voor. Ook op deze manier vliegt de tijd. Doe ze oude kleding aan die ook echt vies mag worden. Hoe viezer, hoe meer lol…
Goed schoeisel
Het is belangrijk dat de kinderen niet gaan klagen over pijnlijke voeten. Zorg daarom voor goede schoenen. Ga je regelmatig behoorlijke afstanden wandelen, ga dan voor goede wandelschoenen. Ze kosten flink wat, maar zowel jij als je kind hebben daar heel veel plezier van. Wordt het een modderige ervaring, kies dan voor laarzen (in de herfst en winter wel gevoerde laarzen).
In de zomer kun je ze gerust met blote voeten door de modder laten lopen, dat vinden ze helemaal het einde. Voor kleding geldt eigenlijk hetzelfde als voor jezelf. Te koud is niet fijn, maar te warm ook niet. Je ziet wel eens compleet ingepakte kinderen met rode hoofdjes wandelen. De ouders lopen er vervolgens achter met alleen een T-shirtje aan. Werk met laagjes en zorg dat er ook iets uitgetrokken kan worden als het te warm wordt.
De leukste wandelroutes voor kinderen
Door het hele land vind je volop superleuke wandelingen. We selecteerden zeven ideeën uit het boek van Ellen: ‘De spannendste wandelroutes met kinderen’.
Polder Breebaart (Termunten, 2,5 km)
Op de wadden vind je talloze plekken waar je met een zeehondenboot op stap kunt. Wist je dat je echter ook vanaf de vaste wal zeehonden kunt zien? In de Dolland bij Termunten bevindt zich een hoogwatervluchtplaats die tussen april en september door zeehonden wordt gebruikt. Je start bij het bezoekerscentrum van het Groninger Landschap, loopt naar de zeehondenkijkwand en wandelt over de dijk terug waar je ook nog een imposante bunker mag beklimmen.
‘t Roegwold (Schildwolde, 1,5 km)
Een klein rondje, maar een enorme beleving. De helft van de route loop je namelijk over een smalle vlonderbrug over het water. Alleen geschikt voor mensen die goed ter been zijn en geen last hebben van water- of hoogtevrees. Verrekijker mee, want er zitten veel vogels.
Het Belevenissenbos (Lelystad, 4 km)
Het Belevenissenbos, zo’n naam belooft wat! En dat doet het ook, want het Belevenissenbos is het grootste en meest avontuurlijke speelbos van Nederland. Er liggen meer dan 100 ‘hindernissen’ in het bos en boven het water. Er zijn twee routes die je langs alle elementen leiden, een oranje en een gele. Individueel zijn ze 2 kilometer lang, maar je kunt ze ook combineren tot 1 lange route van ongeveer 4 kilometer.
Coepelduynen (Katwijk aan Zee, 8,5 km)
De Coepelduynen is maar een klein duingebied tussen Katwijk en Noordwijk. Toch hebben deze duinen heel veel te bieden: je mag er struinen. Sterker nog, een pad ontbreekt. Zowel aan de noord- als aan de zuidzijde vind je een klaphekje, waar je het gebied in en uit kunt. Daartussen mag je (van 16 augustus tot en met 14 maart) het zelf uitzoeken. Ga bij Katwijk aan Zee het gebied in (achter Park Noordduinen) en zoek zelf je weg in noordelijke richting. Na een tijdje zie je in de verte vanzelf een grote villa, daar vind je de uitgang. Via het strand loop je weer terug naar Katwijk aan Zee.
Onderwaterpad (Schalkwijk, 5,8 km)
Nee, het pad zelf staat niet onder water, dat zou een beetje onhandig zijn. Je loopt hier een stukje langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Met het Onderwaterpad volg je een klein, maar bijzonder mooi stukje van deze linie. Je start bij het imposante Fort Honswijk. Meteen na Honswijk is het de beurt aan Lunet aan de Snel. De route volgt vervolgens het inundatiekanaal. Je maakt kennis met deze waterwereld via een fraaie vlonder en leuk trekpontje. Op het verste punt bereik je Werk aan de Korte Uitweg. Hier kun je een kijkje nemen in het fort met een spannende, donkere gang!
Andres Schotelroute (Esbeek, 10 km)
Andreas wie? Bij de naam Andreas Schotel zal bij menigeen geen belletje gaan rinkelen. In Esbeek wel. De uit Rotterdam afkomstige kunstenaar zocht vanaf zijn 27e de rust op van het Brabantse platteland. Even weg uit het drukke westen. Hier zag hij de land- en bosbouw overgaan van handwerk naar de moderne mechanisatie. Hij gebruikte dat als inspiratiebron voor zijn tekeningen. In Esbeek zijn ze er trots op en is er een leuke route met zijn werk gemaakt. Een route vol kunst, natuur en Brabantse nostalgie. Zo wandel je door een immense koe… Bij deze route volg je de wandelknooppunten.
Sint-Pietersberg (Maastricht, 2-5 km)
Zuid-Limburg is voor kinderen natuurlijk één groot paradijs. Niet vies van een serieuze trap? Dan is de Sint-Pietersberg echt iets voor jou. Sinds enkele jaren is de voormalige ENCI-groeve toegankelijk gemaakt. Aan de rand bevindt zich een uitkijkplatform. Durf jij tot het einde te gaan? Vervolgens daal je via een spectaculaire trap af in de groeve en ga je zelfs even ondergronds!
Voor hun boek ‘De spannendste wandelroutes met kinderen’ selecteerden Ellen en haar man Bob alleen de aller spannendste wandelroutes. In het boek vind je 42 te gekke wandelroutes en nog eens 35 extra routesuggesties. De routes variëren van 1 tot 10 kilometer lengte en zijn geschikt voor kinderen tot en met 14 jaar. Het boek bestel je hier.