Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoeden 14 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Waarom je met kinderen juist wél over de dood moet praten

De dood is een onderwerp waar niet graag over gesproken wordt. Logisch ook, want het is een pijnlijk onderwerp. Maar ook iets dat bij het leven hoort, ook je leven met kinderen. Het is daarom belangrijk om met je kind over de dood te praten, helemaal als een dierbare van jullie overleden is.

Als opa of oma opeens overlijdt, of iemand uit de klas van je kind, een geliefde oom of tante, dan roept dit emoties en vragen op bij je kind. Door deze te negeren of niet eerlijk te beantwoorden, zal je kind niet leren om met de dood om te gaan. Dit kan voor problemen zorgen op latere leeftijd, zoals het wegstoppen en niet kunnen uiten van gevoelens tot enorme schuldgevoelens, boosheid en fysieke klachten.

Hoe praat je over de dood met je kinderen?

Er zijn dingen die je juist wel en juist niet moet doen als een dierbare is overleden en je kinderen hebben hier ook verdriet om.

Wees eerlijk

Vertel altijd eerlijk over de situatie. Als kinderen de waarheid weten, begrijpen ze jouw verdriet ook beter.

Accepteer de emoties van je kind

Iedereen rouwt anders, dus ook je kind. Het kan zijn dat hij met vlagen heel verdrietig is, maar de rouw kan zich ook uiten in bijvoorbeeld boosheid.

Vermijd vage termen

Jonge kinderen beseffen zich nog niet dat iemand die dood is ook echt nooit meer terugkomt, oudere kinderen wel. Gebruik toch in elk geval de term ‘dood’ en niet ‘opa is in een eeuwige slaap’ of iets dergelijks. Praat erover in duidelijke, simpele woorden.

Beantwoord vragen

Kinderen denken anders, ervaren anders en hebben andere emoties. Ze kunnen dus ook met ‘gekke’ vragen komen. Zo wil je kind misschien weten wat er gebeurt met oma in de kist onder de grond, of met opa in de oven… Leg het kort en duidelijk uit en beantwoord hun vragen. Als je het antwoord niet weet, kan je dat natuurlijk ook gewoon zeggen.

Huilen mag

Jij mag huilen waar je kind bij is, dit hoef je niet te verstoppen, want dan gaat je kind dat ook doen. En je kind mag huilen waar jij bij bent. Huilen helpt bij het verwerkingsproces.

Neem je kind mee in het proces

Neem je kind mee naar de uitvaart en laat hem afscheid nemen van de dierbare die overleden is. Misschien wil hij een tekening op de kist leggen of bloemen in het graf gooien. Of zelfs een stukje voorlezen tijdens de dienst. Geef je kind die ruimte.

Praat van tevoren over de uitvaart

Leg je kind uit wat hij kan verwachten, bijvoorbeeld dat mensen huilen en verdrietig zijn. Dat opa of oma in een kist ligt, niet meer ademt en koud aanvoelt, maar dat hij hem of haar wel mag aanraken. Dat er dingen vertelt worden over degene die overleden is en bijvoorbeeld dat er bloemen bij de kist liggen.

Bereid jezelf voor op gesprekken met je kind over het rouwen

Rouwen duurt lang, ook voor kinderen. Blijf daarom in gesprek met je kind, haal mooie herinneringen op, zoek foto’s en praat over de overleden dierbare.

Denk ook aan jezelf

Jij mag ook de tijd nemen om te rouwen, als het jouw vader of moeder of een andere geliefde is die dichtbij stond. Denk aan jezelf en vraag anderen om hulp wanneer nodig.

Bron: psychologytoday.com

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.