Maartje Scheffer
Maartje Scheffer Opvoeden 30 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Geen idee wat je moet zeggen op de ‘waarom’ vragen van je kind? 7x tips

Waarom is de lucht blauw? Waarom heet een koe een koe? Waarom moeten we eten? Waarom is deze auto zo snel? En ga maar door: tijdens de waarom-fase van je kind sta je versteld over deze specifieke, allesomvattende nieuwsgierigheid. Die kleine onderzoeker met al zijn waarom-vragen. Soms weet je even écht niet wat je moet antwoorden, omdat je simpelweg het antwoord niet weet.

Wat kun je dan antwoorden op de oneindige waarom-vragen van je kind, als je er net al dertig hebt beantwoord of gewoon het antwoord niet weet? Tips om de waarom-fase door te komen.

Tips om te antwoorden op de eindeloze waarom-vragen

Het is best vermoeiend, een kind dat honderd keer per dag vraagt waarom alles is zoals het is. Maar eigenlijk is het heel lief en leuk: ze willen gewoon weten hoe alles zit. Sommige kinderen beginnen er al vanaf twee jaar mee, maar veel kinderen pas in de kleutertijd. Geen idee hoe je soms op al die vragen moet reageren? Je bent niet de enige. Deze tips kunnen je helpen als je de duizendste waarom-vraag naar je hoofd krijgt geslingerd en het antwoord niet precies weet.

‘Onmogelijke’ waarom-vragen

Soms lijkt een vraag onmogelijk om te beantwoorden, of is het simpelweg te technisch voor jou. Bijvoorbeeld: waarom lopen we op onze voeten en niet op onze handen? Door toch serieus in te gaan op zo’n onmogelijke vraag, krijgt je kind het gevoel dat het geen domme vragen stelt, je kind vraagt zich dit namelijk echt serieus af. Door lacherig te antwoorden kan je kind zich beperken in het vragen van zijn vragen, en dat wil je ook niet, want (zelfs onmogelijke) waarom-vragen zijn goed voor zijn ontwikkeling.

Gedachte omzetten in begrijpelijke vraag

Omdat je kind soms niet over de woorden beschikt om een vraag goed te formuleren kan dat resulteren in een onlogische, onmogelijke vraag. Je kunt je kind dan helpen zijn gedachte om te vormen tot een begrijpelijke vraag. Op die manier kun je er misschien wél een logisch antwoord op geven.

Korte, duidelijke antwoorden

Je kind kan soms best ingewikkelde vragen stellen, zonder daar zelf bij stil te staan. Bijvoorbeeld waarom een baby bij mama in de buik zit, en niet bij papa. Je kind hoeft dan niet te weten hoe die baby daar terecht is gekomen en hoe de anatomie van mannen en vrouwen in elkaar zit. Je kunt simpelweg zeggen dat mama een gaatje heeft waar de baby uit kan komen, en papa niet.

Gesprekje en aandacht

Je kind heeft allang door dat zijn waarom-vragen uitmonden in een gesprekje met jou. Soms is dat dan ook waar ze behoefte aan hebben, en zullen ze expres twintig waarom-vragen in een minuut op je afvuren. Dan kun je prima kortere antwoorden geven en simpelweg met je kind in gesprek gaan en voor één-op-één aandacht zorgen, waar het dan waarschijnlijk behoefte aan heeft.

Wat denk je zelf?

Is het een vraag waar je niet direct het antwoord op weet? Dan mag je best de vraag terugkaatsen naar je kind. Dat stimuleert ze ook zelf eerst goed na te denken over hun filosofische vraag. Op de vraag waarom bananen krom zijn bijvoorbeeld: ‘’geen idee eigenlijk, wat denk je zelf?’’

Samen onderzoeken

Je kunt ook je kind uitdagen samen op onderzoek uit te gaan waarom bepaalde dingen zijn zoals ze zijn. Waarom planten groen zijn, bijvoorbeeld. Dan kun je samen op een zonnige dag naar buiten gaan en uitleggen hoe de zon op de planten schijnt, fotosynthese veroorzaakt en de planten groen maakt. Moet je natuurlijk wel eerst zelf iets aan vooronderzoek doen voor dit onderzoekje, maar dat is de moeite waard om het goed uit te leggen.

Vragenuurtje

Stel een dagelijks vragenmomentje voor wanneer je kind alle waarom-vragen op je af mag vuren gedurende een half uurtje, en waarbij jij zo goed mogelijk probeert te antwoorden. Voor of na het avondeten bijvoorbeeld. Zo kun jij je vast mentaal voorbereiden en weet je kind waar hij op kan rekenen.

Waarom zetten kleuters soms een ‘baby’-stemmetje op?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.