Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Opvoeden 18 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

De waarom-fase: wáárom vragen kinderen zo vaak ‘waarom?’

Mam, waarom volgt de maan ons? Waarom is er geen vliegtuig in de lucht? Waarom moet ik een broek aan? De waarom-fase is pittig, maar een belangrijke stap in de ontwikkeling van je kleine. Ook al heb je af en toe de kracht niet meer om al zijn belachelijke vragen te beantwoorden, ze zijn ergens goed voor.

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Michigan vragen peuters zo vaak waarom, omdat ze écht een uitleg willen. Niet om jou te irriteren, dus.

Onderzoek

Uit het onderzoek kwam naar voren dat kinderen die de juiste uitleg kregen tevreden waren of een follow-up vraag bedachten, terwijl de kinderen die een vaag antwoord kregen dezelfde vraag bleven stellen. Antwoorden met een ‘ik weet het niet’ of een ‘daarom’ is vaak aantrekkelijk, maar overduidelijk niet effectief. Je wordt in dit geval gebombardeerd met variaties op de originele vraag, tot je geen keus meer hebt en het ‘juiste’ antwoord wel moet geven. (Ook als dit betekent dat je je kennis daardoor moet verbreden met Google, ja.)

Waarom?

Dat je kind zoveel vragen stelt kan verschillende oorzaken hebben. Wij zetten er hieronder een paar op een rijtje.

Hij voelt de behoefte om te weten

Je kind groeit op en realiseert zich dat er ontzettend veel moois om hem heen bestaat, waar hij niets vanaf weet. Voor een jong kind dat de wereld nog helemaal niet kent is alles overweldigend. Sommige vragen zijn nogal moeilijk te beantwoorden, maar probeer jezelf eraan te herinneren dat je je kind én zijn brein helpt ontwikkelen door het toch te doen.

Dit is bij uitstek het moment om hem nieuwsgierig en leergierig te maken. Wanneer hij opgroeit en naar school gaat zal hij je al een hoop minder vragen stellen. Better days are coming.

Hij wil gráág je aandacht

Volgens experts herhalen kinderen de waarom-vraag maar al te graag wanneer ze het gevoel hebben dat we hun vraag niet begrijpen of niet luisteren. In zo’n geval is het vaak goed om je kind even de volledige aandacht te geven en met ‘m te praten. Als je hem je aandacht hebt gegeven, kun je uitleggen dat je nu echt weer verder moet met waar je mee bezig was. Hopelijk stopt dit die golf van vragen hierdoor even.

Hij daagt je uit

Het kan zijn dat je kind de vragen af en toe niet stelt uit pure nieuwsgierigheid, maar meer om je een beetje uit te dagen. Waarom moet ik mijn tanden poetsen? Waarom moet ik kleren aan? Dit kan enorm frustrerend zijn – zéker aan het einde van een lange dag -, maar boos worden maakt het alleen maar erger. Een ‘omdat ik het zeg’ maakt de situatie ook niet beter. Leg in plaats daarvan uit wat er gebeurt als hij zijn tanden niet poetst. Of als -ie in zijn blootje de straat op gaat. Geduld en doorzettingsvermogen zijn nodig als het op dit punt aankomt. Helpt het niet? Probeer ‘m dan gewoon te negeren. Er zijn grenzen.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Science Daily

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.