5x waarom kinderen zich nooit misdragen bij een ander
Op het kinderdagverblijf krijg je te horen dat jouw kind zich als een ‘engeltje’ heeft gedragen. Ook oma vertelt dat hij ‘heerlijk rustig’ was. En dat terwijl je kind zich thuis flink kan misdragen. Hoe komt dat toch?
Ondanks dat kinderen zich in een andere omgeving wél voorbeeldig gedragen, hoeft dat nog niet te betekenen dat er thuis onvoldoende discipline en structuur is.
Waarom kinderen zich thuis misdragen
Er zijn namelijk verschillende redenen waarom kinderen zich thuis juist wel misdragen.
1. Kinderen voelen zich thuis het meest comfortabel
Zowel een voordeel als een nadeel: maar je kind weet dat jullie van hem houden, ook als hij zich misdraagt. Als je kind bij jou is, is hij daarom niet van plan om zich in te houden. Hij kan namelijk volledig zichzelf zijn. Vaak moeten kinderen zich op school of op de kinderopvang al inhouden. Ze weten bijvoorbeeld dat het niet sociaal wenselijk is om in een enorme driftbui uit te barsten in het bijzijn van hun vrienden. Dus nadat een kind de hele dag hard gewerkt heeft om zich netjes te gedragen, kan hij zich thuis eindelijk even lekker laten gaan. Hij voelt zich ontspannen genoeg, omdat hij je vertrouwt en ook weet welke negatieve consequenties er volgen als hij de regels overtreedt.
2. Andere mensen hebben minder hoge eisen
Als je kind bijvoorbeeld een nachtje bij zijn tante gaat logeren of hij gaat in het weekend naar opa en oma, dan wordt er waarschijnlijk minder van hem verwacht. Hij hoeft bijvoorbeeld geen klusjes te doen, huiswerk te maken of andere verantwoordelijke taken uit te voeren. Zij kunnen zich lekker storten op het plezier met je kind, in plaats van het aanleren van verantwoordelijk gedrag.
3. Kinderen worden boos als ouders er niet zijn
Soms kunnen kinderen ook boosheid en wrokgevoelens koesteren, omdat zij bijvoorbeeld de hele dag naar de kinderopvang moesten aangezien hun ouders niet thuis waren. Als kinderen niet weten hoe ze deze gevoelens op de juiste manier kunnen uiten, kunnen zij zich thuis gaan misdragen. Ondanks dat je kind wel plezier op school of de opvang heeft gehad, kan een deel van hem boos zijn omdat je niet de hele dag bij hem bent. In een poging om jou te ‘straffen’ kan hij beginnen met zich te misdragen als jij hem komt ophalen.
4. Aandacht vragen via ‘slecht gedrag’
Vind jij het ook lastig dat – als je aan het einde van de dag thuis komt – je kind zich METEEN transformeert tot kleine terrorist? Je bent pas twee minuten thuis… Je probeert te vragen naar zijn dag, maar hij begint meteen met zijn speelgoed te gooien, te schreeuwen of te huilen. Het zou goed kunnen dat dit een manier is om jouw aandacht te krijgen. Kinderen genieten vaak van aandacht, zelfs wanneer het om negatieve aandacht gaat.
5. Kinderen worstelen met veranderingen
Als je kind lastig kan omgaan met veranderingen in situaties, kun je de dupe worden van zijn gedrag als hij weer thuiskomt. Als hij bijvoorbeeld een dag of een weekend weg is, of zelfs al een uurtje, kan het een tijdje duren voordat hij weer gewend is aan de routine met jou. Dit kan daarom ook een lastig probleem zijn voor gescheiden ouders, omdat kinderen soms moeite hebben met de overgang van het ene huis naar het andere huis.
Omgaan met onacceptabel gedrag?
Probeer het niet persoonlijk op te vatten als je kind alleen zijn beste beentje voorzet als hij met andere mensen is. Je kunt het namelijk ook omdraaien. Wees dankbaar dat hij zich netjes gedraagt als je niet in de buurt bent en richt je energie op duidelijke regels en effectieve consequenties elke keer als je kind de regels thuis overtreedt.
Meer rust en gezelligheid in huis? 10 tips voor een ontspannen thuis