Wat als vriendjes en vriendinnetjes van je kind al veel meer mogen?
Voor kinderen vanaf een jaar of zeven worden vriendschappen erg belangrijk. Het gaat dan niet meer alleen om spelen met een vriendje die leuk speelgoed heeft. Ze bouwen echt een band op en dan krijg je ook te maken met vriendjes en vriendinnetjes die veel meer mogen dan je eigen kind.
Soms roept je kind dat een vriendje veel meer mag, soms omdat dit in zijn of haar verbeelding zo is, maar soms ook omdat het echt zo is. Er zijn natuurlijk geen algemene regels verbonden aan alleen buitenspelen, op welke tijd thuiskomen en wel of geen smartphone hebben. De regels die binnen jullie gezin gelden kunnen dus weleens heel anders zijn dan bij andere gezinnen.
Wat als vriendjes veel meer mogen?
Natuurlijk spelen meerdere factoren mee. Jouw manier van opvoeden, maar ook het karakter van je kind. Ook kan het uitmaken of jouw kind de oudste of juist de jongste is. Bij jongste kinderen zijn de ouders vaak al meer gewend en dus wat losser. Bovendien is de ene ouder een stuk voorzichtiger dan de andere ouder.
Ook kan het zijn dat jullie in een drukke straat wonen en je het daarom niet prettig vindt dat je kind alleen buiten speelt. Terwijl het vriendje van drie straten verderop aan een rustig grasveld woont en hij of zij daardoor wel alleen buiten mag spelen. Ook kan het zijn dat het ene kind wel de hele middag na school mag gamen op een spelcomputer terwijl de andere ouder zo zijn of haar redenen heeft waarom dit niet mag.
Deze verschillen zullen er altijd zijn. Toch kan het eens slim zijn om met de ouders van de vriendjes en vriendinnetjes van je kind te praten, wanneer hij of zij aangeeft dat anderen zo veel meer mogen. Vraag ze of het echt zo is dat hun kind veel meer mag. En wat dan precies de afspraken zijn (soms gaat het maar om een half uurtje langer buitenspelen). Zo kan je van elkaar leren en kunnen jullie eigen afspraken nog eens heroverwegen.
Betrek je kind bij nieuwe afspraken
Natuurlijk kan je ook goede afspraken maken met je kind. Vanaf een jaar of zes is een kind in staat om alleen buiten te spelen, maar dat wil niet zeggen dat je dit ook moet toelaten. Kijk goed naar je kind en vertrouw erop dat het kan. Of niet. Maak daarbij samen afspraken waar je kind wel en niet mag komen en wat het moet doen in bepaalde situaties.
Hebben ‘alle kinderen uit de klas’ al een mobiele telefoon, behalve jouw kind? Check eens bij enkele ouders of dit echt zo is. En wat de reden is dat hun kinderen wel een telefoon hebben. Vraag ze ook of ze er afspraken bij gemaakt hebben en vraag jezelf vooral af waarom je jouw kind nog geen telefoon wil geven. Vertrouw je hem of haar er nog niet mee? Of ben je bang dat je kind urenlang op het beeldscherm doorbrengt? Ook daar zijn oplossingen voor te bedenken en afspraken over te maken.
Betrek ook je kind bij het maken van nieuwe afspraken. Waarom wil hij of zij ook zo graag veel later thuiskomen of een smartphone op zak hebben? Of een uur per dag meer gamen? Door goed te luisteren naar de behoeftes van je kind en deze ook zeker serieus te nemen, komen jullie samen tot goede afspraken waar iedereen zich in kan vinden. Dat zorgt er meteen voor dat je kind zich dan ook beter aan de afspraken zal houden, omdat alles in overleg gegaan is.
Kindervriendschappen. Hoe zien ze eruit en waarom zijn ze zo belangrijk?