Wat als jij een vriendje van je kind niet leuk vindt? Zo ga je ermee om
Oei, je kind wil vandaag weer spelen met zijn vriendje of vriendinnetje. Op zich geen probleem, behalve dan dat jij niet achter de keuze van dit vriendje staat. Het kind is brutaal tegen je, stookt je kind op, zegt onaardige dingen of zeurt de hele tijd om snoep en limo.
Wat moet je daarmee? Zeg je tegen je kind dat je liever niet hebt dat hij met dat vriendje speelt? Of laat je de ouders iets weten? Of vermijd je het maken van afspraken? Dit kan je doen (of juist niet) als je het vriendje van je kind niet leuk vindt.
Als je een vriendje niet leuk vindt
Zo ga je ermee om…
1. Laat je kind ervan leren
Verbied je kind niet met het desbetreffende kindje te spelen, maar houd eventueel de touwtjes in eigen handen. Als het kind bij jou speelt, leg dan uit wat de regels zijn. Verander niet zijn gedrag, maar zorg ervoor dat hij doet wat je van hem vraagt. Sociale vaardigheden leert je eigen kind ook door af te kijken bij anderen, ook als dat inhoudt dat hij ziet hoe het niet moet. In het grote-mensen-leven zal je dan volwassen kind ook te maken krijgen met lastige mensen en helaas niet alleen met vriendelijke. Door je kind ook om te laten gaan met ‘etters’ leert hij hier veel over.
2. Praat met je kind over bepaalde situaties
Oordelen over het vriendje van je kind zal niet helpen en daar heeft je kind ook niets aan. Net als hem zeggen om het ongewenste gedrag van een vriendje te negeren of ervan weg te lopen. Praat in plaats daarvan op een later moment rustig met je kind over een bepaalde situatie die zich tijdens het spelen voordeed en waar jij je aan ergert. Jouw kindje weet namelijk heus wel wat van jou absoluut wel en niet mag. Leer je kind op die manier ongewenst gedrag te zien en vraag hem hoe hij een volgende keer zou reageren of zou willen reageren. Hier krijgt hij zelfvertrouwen van en hij leert ongewenste vriendschappen (bijvoorbeeld in de puberleeftijd) te herkennen.
3. Leer je kind wat een gezonde vriendschap is
Niet door te oordelen of je mening te geven over een bepaald vriendje, probeer het juist algemeen te houden. Ga in gesprek met je kind en leg uit dat een vriendje of vriendinnetje hem altijd een goed gevoel moet geven, zodat hij leert waar zijn grenzen liggen.
4. Leer je kind voor zichzelf opkomen
Soms zie je dat een verlegen kind juist toenadering zoekt bij het kind met de grootste mond. Hier leert je kindje van, maar misschien krijgt hij er niet altijd een goed gevoel van. Mocht het andere kind met opzet gemeen doen tegen je kind, leer je kindje dan hoe hij daarop kan reageren. Bijvoorbeeld door te zeggen ‘dat is echt gemeen’ of ‘dat is niet cool’ (of een hipper woord dat kids tegenwoordig gebruiken in plaats van cool, tof of vet).
Lees ook:
Voor het leven! 5 x prachtige kinderboeken over vriendschap