Voorlopig schooladvies in groep 7: hoe wordt dat eigenlijk bepaald?
Veel scholen geven kinderen aan het einde van groep zeven of aan het begin van groep acht een voorlopig schooladvies voor de middelbare school. Het voorlopig schooladvies is geen definitief of bindend advies, maar een indicatie. Wanneer je kind in groep acht zit krijgt hij vóór maart een definitief schriftelijk schooladvies.
Naar de middelbare school gaan is een grote stap voor kinderen, het is dus niet zo gek dat kinderen (en hun ouders) daar al ruim van te voren mee bezig zijn. Maar oriënteren op middelbare scholen gaat een stuk gemakkelijker als je weet naar welk schoolniveau je kind waarschijnlijk zal gaan.
Voorlopig schooladvies
Het voorlopige schooladvies heeft dus geen wettelijke of officiële status en wordt vaak onder andere gebaseerd op de gegevens van het leerlingvolgsysteem (LVS) en de werkhouding van de leerling. Hoe scholen hier mee omgaan en waar ze het advies op baseren kan dus per school verschillen.
Wanneer je kind een voorlopig schooladvies krijgt aan het eind van groep zeven, zal het uiteindelijke schooladvies in groep acht minder als een verrassing komen. Daarnaast geeft het jou en je kind inzicht op welke gebieden er nog verbetering valt te halen. Loopt je kind bijvoorbeeld een beetje achter met rekenen, dan heeft de basisschool nog de tijd om hem bij te spijkeren en de achterstand in te lopen.
Rekenen en begrijpend lezen
De scores voor begrijpend lezen en rekenen tellen het zwaarst mee voor het schooladvies. Dit is omdat begrijpend lezen bij de meeste vakken in het voortgezet onderwijs belangrijk is en omdat rekenen de basis is van wiskunde, maar ook belangrijk is bij de andere bètavakken. Het kan dus zo zijn dat je kind op andere gebieden goed scoort, en toch een lager voorlopig schooladvies krijgt omdat hij om deze twee gebieden laag scoort.
Welke adviezen zijn er?
De basisschool kan een schooladvies voor 1 schooltype (enkelvoudig) of voor 2 schooltypes (meervoudig) geven.
De mogelijke schooladviezen zijn (van het laagste naar het hoogste niveau):
- pro;
- pro/vmbo bb;
- vmbo bb;
- vmbo bb/vmbo kb;
- vmbo kb;
- vmbo k/vmbo gt-tl;
- vmbo gt-tl;
- vmbo gt-tl/havo;
- havo;
- havo/vwo;
- vwo.
Benieuwd over welke vaardigheden je kind nog meer allemaal moet beschikken voordat hij naar de middelbare school gaat? Je leest het hier!
Interview: pedagoog Ingeborg Dijkstra-Verbeek over het nut van een later schooladvies