Lezen en kinderen: alles wat je wil weten op een rij
Lezen is voor veel ouders een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Het begint bij het voorlezen als ze klein zijn. Geleidelijk gaat het over op zelf leren lezen. Meestal wanneer je kind in groep drie zit. Maar waarom is lezen eigenlijk belangrijk? Hoe maak je lezen leuker? En wat als je kind dyslexie heeft? Wij vertellen je er alles over.
Inhoud
- Waarom is lezen belangrijk?
- Alles over voorlezen
- Zelf leren lezen
- Het lezen stimuleren
- Leesproblemen en dyslexie
Waarom lezen?
We willen bijna allemaal dat ons kind leest. Het liefst met enige regelmaat. Maar waarom eigenlijk? Wat leert een kind van lezen? Door te lezen wordt onder andere de verbeeldingskracht geprikkeld, leer je je beter te concentreren en het is een goede training voor de hersenen.
Maar lezen en voorlezen kan veel meer betekenen zegt Rietje Nivard. Zij is oprichtster van de eerste kinderboekhandel in Nederland en eigenares van twee Kinderboekenwinkels in Amsterdam. Nivard: ‘ Behalve educatief is lezen ook gewoon leuk; kinderen beleven er plezier aan.’ Maar het kan kinderen ook helpen als ze het moeilijk hebben: ‘Tieners lezen bijvoorbeeld een zielig boek en huilen erom, maar voelen zich daarna weer opgelucht. En als je je eenzaam voelt, kan een boek je meesleuren naar een andere wereld. Lezen kan dus heel veel betekenen.’
Voorlezen
Voor veel kinderen is voorlezen het eerste moment dat ze in aanraking komen met lezen en boeken. Je kunt er al mee beginnen als je kind nog maar een baby is. Speciaal voor JMouders.nl selecteerde Eline Rottier van boekwijzer.com de mooiste voorleesboeken met leuke tips.
Voorlezen is trouwens niet alleen voor baby’s en kleine kinderen. Oudere kinderen kun je ook heel goed voorlezen. Onder andere omdat het de woordenschat stimuleert en omdat het een gezellig moment kan zijn voor jou en je kind.
Leren lezen
Wanneer je kind naar groep drie gaat leert het lezen. Soms zijn er daarvoor al tekenen dat je kind toe is aan leren lezen. Bijvoorbeeld dat je kind alle letters kent of dat je steeds hetzelfde boekje moet voorlezen.
Zodra je kind op school in groep drie zit en echt leert lezen wordt er vaak AVI gebruikt om het leesniveau aan te duiden. Zo leest een kind in groep 3, 4 of 5 meestal in AVI Start tot en met AVI E5. Deze verhalen bestaan uit korte zinnen en kleine woorden en zijn veelal geschreven voor kinderen tot ongeveer negen jaar. In groep 6, 7 en 8, lezen kinderen gemiddeld in AVI M6 tot en met AVI Plus boeken.
Lezen stimuleren
Niet alle kinderen zijn even dol op lezen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om lezen toch te stimuleren of leuker te maken. Sommige manieren zijn eenvoudig toe te passen, andere manieren kosten wat meer moeite. Hieronder een overzicht met handige tips.
- Je moet soms bergen verzetten om je kind aan het lezen te krijgen, de lol is namelijk snel verdwenen als ze het moeilijk vinden. Toch is het super belangrijk dat je als ouder je kind stimuleert om te lezen. Geloof ons, na het toepassen van deze zeven tips wordt jouw koter zelfs nog een boekenwurm.
- Nog steeds geen succes? Probeer je kind dan te stimuleren met deze zes simpele manieren.
- Wil je extra je best doen en het lezen écht een unieke ervaring maken? Probeer dan is deze acht originele methodes om van het lezen een waar feest te maken.
Leesproblemen en dyslexie
Merk je na enige tijd dat je kind moeite heeft met leren lezen? Dan kan het zijn dat hij of zij dyslexie of een andere leerstoornis heeft. Gelukkig is er tegenwoordig heel veel bekend over dyslexie en zijn veel scholen ook goed ingesteld op kinderen met dyslexie. Hieronder vind je alle informatie over dyslexie op een rij.
- Kinderen met leerstoornissen zoals dyslexie kunnen al vroeg in hun jonge leven het gevoel krijgen dat ze falen. Je kind doet heel erg zijn best, maar met beperkte resultaten. Dat kan ervoor zorgen dat hij door anderen als bijvoorbeeld ‘lui’ wordt gezien. Gelukkig kun jij je kind helpen. Lees hier meer over vijf veelvoorkomende leerstoornissen en hoe jij je kind daarbij kunt helpen.
- Vermoed jij of de leraar dat je kind dyslectisch is? Dan kun je jouw kind hiervoor laten onderzoeken. Of dit onderzoek en de vervolgbehandeling vergoed wordt verschilt per verzekeraar.
Behandeling van dyslexie
- Een mogelijke behandeling voor dyslexie is klanktherapie. Dit is gebaseerd op verbetering van de klankverwerking. Hierdoor kunnen de kinderen toch op een redelijk niveau leren lezen en spellen. Dat betekent wel élke dag oefenen. Hoe het werkt lees je hier.
- Tegenwoordig hoeft Dyslexie een succesvolle schoolcarrière allang niet meer in de weg staan. Maar zowel kind als ouders moeten wel aan de bak. De deskundige: ‘Het is echt topsport.’ Hoe je dat doet lees je hier.
- Zodra je kind ouder wordt en naar de middelbare school gaat kom je voor een nieuw dilemma te staan. Sturen we ons kind naar die brugklas net boven het niveau of kiezen we voor het lagere niveau? Veel ouders worstelen met deze vraag op het moment dat het schooladvies en de uitslag van de Cito-eindtoets duidelijk zijn. Lees hier alles over dit lastige dilemma.