Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Nieuws 29 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

Steeds meer mensen verdrinken: dit wil je je kinderen leren

Volgens de laatste statistieken zijn vorig jaar meer mensen verdronken dan het jaar daarvoor. Deze verdrinkingen gebeurde vaak op open water, zoals een meer of de zee. Het is dus des te belangrijker voor ouders om kinderen te onderwijzen en de juiste maatregelingen te treffen.

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: dat er iets met je kinderen gebeurt. Helaas gebeurt het nog te vaak: kinderen die door vervelende omstandigheden verdrinken in de zee.

Verdrinken in de zee

NOS meldt dat vorig jaar 139 mensen in Nederland om het leven zijn gekomen door verdrinking. Vooral kinderen en ouderen vormen een groot risico. Aangezien er steeds meer mensen omkomen door verdrinking, is er op het strand in Scheveningen deze week extra aandacht geschonken aan zwemveiligheid.

Kinderen hebben daar de kans gekregen om meer te weten te komen over de gevaren van het zwemmen in open zee. De reddingsbrigade legde in allerlei workshops uit hoe een sterke stroming kan ontstaan en nog belangrijker: wat je moet doen om uit zo’n stroming te komen.

Dit kun je als ouder doen om verdrinking te voorkomen

De meeste kinderen vinden het heerlijk: rennen tussen de golven en zwemmen in de woeste zee. Het is allemaal heel avontuurlijk, maar het brengt grote risico’s met zich mee.

Wees je bewust van de gevaren

Het is daarom voor ouders heel belangrijk dat je je kinderen bewust maakt van de gevaren. Het zwemmen in een zee is namelijk heel anders dan het zwemmen in een zwembad. Sterke stromingen, hoge golven en andere weersomstandigheden maken het zwemmen in de zee veel gevaarlijker. Zo is een riptide (of mui) bijvoorbeeld een gevaarlijke golfstroom waar je kinderen in terecht kunnen komen.

Onderwijs je kids daarom over de herkenningspunten van een mui (zoals de kleur en beweeglijkheid van het water) en wat je moet doen als je in een mui terecht komt. In deze video wordt er meer informatie gegeven over deze sterke en gevaarlijke stromingen.

Leer je kinderen de juiste zwemtechnieken

Het is niet alleen belangrijk dat je je kinderen leert zwemmen, maar ook dat je hen leert hoe ze kunnen overleven als ze in de problemen komen. Naast ademhalingstechnieken is het belangrijk dat ze leren hoe ze kunnen drijven terwijl ze hun hoofd boven water houden.

Stel samen regels op

Om de kans op verdrinken in de zee te voorkomen, wil je samen met je kinderen duidelijke regels en afspraken maken. Leg bijvoorbeeld uit dat je kinderen niet zonder toezicht de zee in mogen. Zijn je kinderen ouder en laat je ze echter wel alleen het water in? Leg dan uit welke gebieden veilig zijn om te zwemmen. Ook horen kinderen zich bewust te zijn van de veiligheidsmaatregelingen op de stranden. Weten je kinderen bijvoorbeeld wat een rode vlag betekent en waar alle icoontjes op de waarschuwingsborden voor staan? Of weten zij waar ze de strandwacht kunnen vinden en wat de rol van deze lifeguards is?

Noodgevallen

Onder het mom van ‘voorkomen is beter dan genezen’ wil je je kinderen behoeden van een noodgeval. Toch wil je hen ook leren wat ze moeten doen wanneer ze tóch in een gevaarlijke situatie terecht komen. Leer ze daarom bijvoorbeeld hoe ze het fluitje van de reddingsbrigade kunnen herkennen. Ook wil je ze erop wijzen hoe zij moeilijkheden bij anderen kunnen herkennen. Ten slotte wil je je kinderen leren hoe ze om moeten gaan met paniek. Wanneer ze in een moeilijke situatie komen, is het des te belangrijker dat ze niet in paniek raken en precies doen zoals jullie dat samen hebben afgesproken.

Tips voor een veilige dag op het strand met kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.