Voetbal, hockey of korfbal? Dit zijn de 7 voordelen van teamsport voor kinderen
Mag jouw kind een nieuwe sport uitkiezen zodra de zwemdiploma’s binnen zijn? De keuze is reuze en wat is dan het beste voor jouw kind? De eerste vraag is al; kies je voor een individuele sport of een teamsport? Kiezen voor een teamsport kent in ieder geval een aantal voordelen, wij zetten ze voor je op een rij.
Wil jouw kind graag een teamsport proberen, maar heb jij nog twijfels? Dan hebben wij een aantal voordelen van teamsport voor je op een rijtje gezet.
De voordelen van teamsport
Deze lessen krijgt je kind mee, wanneer hij of zij een teamsport gaat doen.
1. Leren samenwerken
Het is fijn voor een kind om van jongs af aan al te leren om samen te werken. Hier zal je kind baat bij hebben op school, en later in zijn carrière. Je moet je hele leven lang met andere mensen omgaan en relaties opbouwen. Dus het zal je kind later helpen als hij al vroeg leert omgaan en samenwerken met andere kinderen. In een teamsport werk je samen om een doel te bereiken en je helpt elkaar waar dat nodig is.
2. Leren communiceren
Het is tijdens een teamsport erg belangrijk dat er goed gecommuniceerd wordt. Als dit mis gaat, zal het spel ook niet goed verlopen. Als een kind erg verlegen is of juist te dominant, kan dit een obstakel zijn voor de samenwerking. Deze kinderen leren dat ze juist wat meer moeten praten of juist beter moeten luisteren. Het is goed voor kinderen om de balans hierin te leren vinden.
3. Leren omgaan met kritiek
Tijdens het sporten kan er wel eens iets mis gaan, dat is natuurlijk helemaal niet erg. Je kind krijgt waarschijnlijk op dat moment te horen hoe hij het beter kan doen van de coach of een teamgenoot. In het begin kan hij dat als vervelend ervaren, misschien omdat hij baalt van zichzelf of omdat hij het er niet mee eens is. Maar hoe vaker het gebeurt, hoe beter een kind ermee leert omgaan. Als je kind om kan gaan met kritiek, zal dat hem zeker helpen in zijn verdere leven. Daarbij zullen kinderen beter worden in de sport als ze de opmerkingen ter harte nemen. Dit zullen kinderen uiteindelijk zelf ook merken en de kritiek daarom beter kunnen verwerken.
4. Elkaar helpen
Kinderen leren dat ze alleen kunnen presteren als het hele team ervoor gaat. Er zal regelmatig een teamgenoot zijn die even niet lekker in zijn vel zit of iets nodig heeft. Kinderen leren hierdoor elkaar te helpen om tot het beste resultaat te komen. Denk bijvoorbeeld aan het troosten van een teamgenoot die een fout maakte.
5. Opbouwen van zelfvertrouwen
Als je kind een teamsport beoefent, zal hij het gevoel krijgen dat hij ergens deel van uitmaakt. Kinderen horen er bij teamsport altijd bij, ze maken deel uit van een groep. Dat is goed voor het zelfvertrouwen van een kind. Daarbij krijgen kinderen veel aanmoedigingen en steun van het publiek, de coach en de teamgenoten. Hierdoor krijgt hun zelfvertrouwen een boost en krijgen ze meer motivatie om door te gaan als het soms even tegenzit.
6. Betrokkenheid
Je kind zal leren om met verantwoordelijkheden om te gaan. Zoals het aanwezig zijn op de trainingen en wedstrijden. Kinderen leren dat hun acties, zoals het niet komen opdagen, niet alleen invloed hebben op zichzelf, maar op het hele team. Daarnaast maken de kinderen vriendschappen voor het leven, door hun betrokkenheid bij het team.
7. Een gezonde competitie
Samen met het team doet een kind zijn best om zo goed mogelijk te spelen en te winnen. Hierdoor leren kinderen om niet op te geven. Daarnaast leren kinderen ook omgaan met verlies. In het begin zal dit lastig zijn, maar kinderen leren hiermee wel dat het niet erg is om te verliezen. Niet te vergeten dat het belangrijkste onderdeel bij kinderen is, dat ze plezier hebben in de sport en met elkaar.
5 tips om je kind te helpen met het kiezen van een sport die bij hem past