7x tips om je kind voor te bereiden op een telefoon én sociale media
Voor alles is een eerste keer, zo ook voor een telefoon voor je kind. Je kunt er bijna niet meer onderuit in deze digitale wereld, kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd een telefoon. Natuurlijk is het fijn dat zij een telefoon hebben als ze alleen naar school moeten fietsen, maar helaas zitten er ook veel nadelen aan.
Als ouder doe je je best om een beleefd, vrolijk en behulpzaam kind op te voeden, alleen sociale media kan dit moeilijk maken. Dit zou jouw kind misschien gemeen, verdrietig of angstig kunnen maken. Er is namelijk een nieuwe manier van pesten ontstaan, cyberpesten. Kinderen hebben de kans om te doen wat zij willen, want de wereld op hun telefoon is ongecontroleerd. Het is belangrijk om je kinderen onder andere hier op voor te bereiden.
Als het nog niet zover is
Er zijn een aantal dingen die je al kunt doen om je kinderen voor te bereiden op de emotionele en sociale uitdagingen van een telefoon, zelfs als je nog niet van plan bent om ze er een te geven.
1. Geef het goede voorbeeld
Misschien wil je het niet toegeven, maar de hoeveelheid dat jij op je telefoon zit heeft invloed op je kind. Sommige kinderen klagen dat hun ouders teveel op hun telefoons zitten, zij hebben behoefte aan aandacht. Probeer je telefoon daarom wat vaker weg te leggen, zo voorkom je dat je kind zich genegeerd voelt.
2. Begeleid je kind
Zolang de laptop of tablet in de woonkamer liggen, heb je controle over de digitale sociale vaardigheden van je kind. Kijk of je kind iemand meerdere berichten stuurt wanneer hij niet snel genoeg antwoord krijgt. Dan kun je in gesprek gaan over geduld en waarom het niet erg is als iemand niet gelijk reageert. Geef daarnaast ook complimenten als je kind bijvoorbeeld een vriendje bij een online spel betrekt.
3. Positiviteit
Misschien ben je het helemaal niet eens met alles wat er online gebeurt, maar probeer positief te blijven. Door enthousiast te zijn over het plezier dat je kind online heeft, is de kans groter dat je kind zijn digitale zorgen bij je durft te uiten. Je kind heeft dan namelijk het gevoel dat je niet overdreven zult reageren als er iets vervelends is gebeurd.
Het is bijna zover
Je hebt het zo lang mogelijk uitgesteld, maar je kunt het niet langer volhouden. Je moet er dan toch echt bijna aan gaan geloven, je kind zijn eerste telefoon…
1. Wacht tot je kind er klaar voor is
Er is geen standaard leeftijd om je kind een telefoon te geven, overweeg daarom of je kind volwassen genoeg is voor een telefoon. Houdt jouw kind zich aan de schermtijd? Hoe zit het met zijn online sociale vaardigheden? En kunnen ze de druk van online contact met hun vrienden aan?
Er zijn genoeg redenen om het zo lang mogelijk uit te stellen, een telefoon kan zorgen dat jonge kinderen snel door hun sociale ontwikkeling gaan. Kinderen van elf of twaalf jaar waarderen de relatie met hun ouders het meest, een telefoon kan ervoor zorgen dat zij de online relatie met hun vrienden belangrijker vinden. Het kan voor een enorme druk zorgen bij kinderen. Denk er dus goed overna, want there’s no way back.
2. Er zit iemand achter het scherm
Kinderen denken niet altijd na over hoe hun reacties overkomen op de persoon aan de andere kant van het scherm. Doordat alles anoniem kan en je kind geen gezicht ziet, kan er een gebrek aan empathie en medeleven ontstaan. Het is belangrijk dat je jouw kind leert dat hij iemand kan kwetsen door vervelende opmerkingen. Je kunt je kind bijvoorbeeld aanleren om het bericht hardop voor te lezen voordat hij het verstuurt, zo staat hij er langer bij zijn berichtje stil.
3. Bespreek situaties
Bespreek een aantal situaties en laat je kind nadenken hoe hij hierop zou reageren of bedenk samen oplossingen. Denk aan situaties als: wat zou je doen als iemand wat gemeens zegt tegen een ander in een groepschat? Of wat zou je ervan vinden als jouw beste vriend je negeert omdat hij op zijn telefoon zit?
4. Bespreek de vervelende dingen
Sommige kinderen kunnen gemeen zijn, zowel online als offline. Jouw kind zal waarschijnlijk niet ontkomen aan vervelende situaties via zijn telefoon, hoe vervelend het ook is. Probeer niet de probleemoplossende ouder te zijn, die dat vervelende kind even een berichtje terug zal sturen.
In plaats daarvan kun je beter je kind helpen met het verwerken van deze situatie. Erken de gevoelens, leer je kind omgaan met deze gevoelens en praat over hoe je kind nu verder kan. Door bijvoorbeeld een pauze van sociale media voor te stellen of alleen te praten met zijn beste vrienden.
https://www.jmouders.nl/zoon-telefoon-niet-inleveren-naar-bed/