‘Met welk eten krijg mijn baby de juiste voedingsstoffen binnen?’
Merel is zelf moeder van twee jongens én ze is kindervoedingsdeskundige. Ze weet ons dan ook alles te vertellen over voedzaam, makkelijk en lekker eten met kinderen. Elke week beantwoordt ze een lezersvraag op J/M Ouders. Over alles wat met eten en kinderen te maken heeft. Deze week geeft ze advies over voedingsstoffen die belangrijk zijn in de gerechten voor jonge kinderen.
De lezersvraag: “Nu mijn kleintje steeds meer met de pot mee kan eten, wil ik graag maaltijden aanbieden waar de belangrijkste voedingsstoffen in zitten, maar ik weet niet zo goed hoe ik dat moet doen en welke voedingsstoffen echt belangrijk zijn. Kun je me hierbij op weg helpen?”
Het advies van kindervoedingsdeskundige Merel
“Yes, je kleintje kan steeds meer met de pot mee-eten! Dit is een spannende, maar vooral leuke fase waarin je je kind nieuwe smaken en texturen kan leren kennen. Het samenstellen van een gezonde maaltijd voor je kind hoeft niet ingewikkeld te zijn. Als je zelf al voedzaam en gezond eet, kan je kindje vrijwel hetzelfde eten als jij. Met een paar eenvoudige tips kun je ervoor zorgen dat je kind alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt.
Er zijn voor kleintjes drie voedingsstoffen die ik altijd belangrijk vind om in elke maaltijd terug te laten komen. IJzer is belangrijk voor de groei en helpt bij de ontwikkeling van rode bloedcellen. IJzer zit bijvoorbeeld in voedingsmiddelen zoals vlees, volkoren granen, peulvruchten, ei en tofu. Het liefst combineer je ijzerrijke voeding met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C. Vitamine C verbetert namelijk de opname van ijzer in het lichaam. Het zit in fruit zoals sinaasappels, aardbeien of kiwi, of voeg groenten zoals tomaat toe aan de maaltijd. Als laatste zijn gezonde vetten belangrijk voor de ontwikkeling van het brein en het zenuwstelsel. Gezonde, onverzadigde vetten vind je in avocado, plantaardige oliën zoals olijfolie, of notenpasta.”
Hoe verwerk je die voedingsstoffen in een maaltijd?
“Hoe ziet dat eruit in een maaltijd? Denk bijvoorbeeld aan een gerecht met zilvervliesrijst, tofu, groenten en sesamolie. Of een omelet (gebakken in olijfolie) met tomaat en andere groenten erin. Voor ontbijt kun je havermout maken met amandelpasta en blauwe bessen. En als tussendoortje wat fruit gedipt in pindakaas. Zo combineer je elk eetmoment verschillende voedzame voedingsstoffen die belangrijk zijn voor je kind.”
Zijn er nog andere dingen waar ik op kan letten?
“Als je kind mee eet met jouw maaltijden, let er dan wel op dat je niet te veel zout en suiker toevoegt. Kook zonder zout en gebruik kruiden om extra smaak toe te voegen.
Het is trouwens normaal dat peuters kieskeurig zijn. Laat ze op een speelse manier kennismaken met nieuwe smaken. Laat ze bijvoorbeeld helpen met het klaarmaken van de maaltijd en bied regelmatig iets nieuws aan zonder druk.”