Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Eten en Voeding 22 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Voeding beïnvloedt het zelfvertrouwen van je kind

Onderzoekers uit Zweden hebben ontdekt dat het eten waarmee we onze kinderen voeden, ook een directe invloed heeft op hoe ze zich op emotioneel vlak voelen. Wat min of meer terugkomt op het welbekende gezegde: ‘Je bent wat je eet’. Gezonde voeding, dus!

Voeding beïnvloedt het zelfvertrouwen van je kind

We weten allemaal dat gezonde voeding goed voor ons is en stukken beter is dan dagelijks junkfood eten. Maar Zweedse onderzoekers kwamen er achter dat de voeding invloed heeft op de emotionele ontwikkeling van een kind. De bevindingen van de Zweedse wetenschappers zijn in 2018 gepubliceerd in het journal BMC Public Health.

LEES OOK: Zo versterk je het zelfvertrouwen van je kind: 9 tips

Het onderzoek

De onderzoekers gebruikten de data van ruim 7 duizend kinderen tussen de twee en negen jaar oud.

– Ten eerste werd er gekeken naar hoe de kinderen leefden. In hoeverre sloot dit aan bij de gezondheidsrichtlijnen in hun land? Hiervoor werd data van een Healthy Dietary Adherence Score (HDAS) – een soort puntensysteem voor je gezondheid en dieet – gebruikt.

– Daarna werd er gekeken naar de waarnemingen van de ouders wat betreft de mentale gezondheid van hun kinderen. Hierbij werd gelet op het zelfvertrouwen, de emotionele ontwikkeling en het sociale leven van de kinderen. Hiervoor werden de observaties van de ouders aan het begin van het onderzoek genoteerd en na twee jaar.

– Tot slot werd er gekeken naar het gewicht van de kinderen bij aanvang van het onderzoek. En hun gewicht twee jaar later.

De resultaten en conclusies

Wat blijkt? Hoe beter de kinderen scoorden op de HDS score, des te beter hun psychologische gezondheid was. Dit gold zowel aan het begin van het onderzoek als twee jaar later. Hierbij werd hun gewicht niet meegerekend.

De onderzoekers kwamen tot de volgende conclusie: gezonde voeding wordt geassocieerd met een beter zelfbeeld en geen emotionele problemen of conflicten met leeftijdsgenoten en de ouders. Zo zagen de onderzoekers een verband tussen twee tot drie keer per week vis eten en minder ruzies tussen kinderen en leeftijdsgenoten. De onderzoekers komen tot de volgende verbanden en ‘leefregels’:

Twee tot drie keer per week vis eten
– Het eten van gezond, niet bewerkt voedsel
– Het eten van fruit en groente
– Het beperken van de hoeveelheid vet eten en suiker die geconsumeerd worden

LEES OOK: Zo ontwikkel je een gezond lichaamsbeeld bij je kinderen (en bij jezelf)

Kanttekeningen

Er kan indirect gesteld worden dat gezonde voeding er ook voor zorgt dat een kind een gezond lichaam behoudt en er qua uiterlijk ook fit uit blijft zien, wat het zelfvertrouwen ten goede kan komen. Maar dit onderzoek focust zich puur op de directe mentale effecten. En op zich zijn de adviezen niet per se ontzettend baanbrekend.

De onderzoekers zetten zelf ook enkele kanttekeningen bij hun bevindingen. Zo zijn de kinderen met een lage HDAS score niet meegenomen omdat zij hun medewerking stopten voordat de twee jaar erop zat. Hierdoor is de informatie niet helemaal compleet. Daarnaast kan er uit de observaties van de ouders geen conclusie worden getrokken over de oorzaken en gevolgen van het gedrag. Een van de onderzoekers en auteurs, Louise Arvidsson, vertelt aan Science Daily: ‘De verbanden die we met dit onderzoek ontdekt hebben, moeten bevestigd worden door experimentele onderzoeken waarbij kinderen met gediagnostiseerde klinische depressies, angsten of andere gedragsproblemen bestuderen. In plaats van dat we alleen afgaan op de waarnemingen van ouders over het welzijn van hun kinderen.’

Gewoon eten is gezond genoeg!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.